Nokian osake halpenee selvästi heikentyneen kannattavuuden takia – liikevaihto odotuksia parempi, liikevoitto pienempi

Yhtiön liikevoitto oli heinä–syyskuussa pienempi kuin analyytikot odottivat. Liikevaihto sen sijaan kasvoi ennakoitua enemmän.

Nokian pääkonttori Espoossa.

20.10. 8:08 | Päivitetty 20.10. 11:55

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus oli heinä–syyskuussa taas analyytikoiden ennakko-odotuksia parempi. Yhtiön liikevaihto oli 6,24 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 658 miljoonaa euroa.

Analyytikot arvioivat ennalta, että liikevaihto olisi ollut 6,04 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 689 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark on tyytyväinen liikevaihdon kasvuun.

”Matkapuhelinverkot- ja verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmät paransivat kannattavuuttaan, mutta teknologia-liiketoimintaryhmän lisenssisopimusten uusimisten ajoitukset johtivat siihen, että liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuoteen verrattuna.”

Kannattavuutta mittaava liikevoittomarginaali eli liikevoittoprosentti oli 10,5. Viime vuoden vastaavana ajankohtana se oli 11,7.

Kannattavuuden heikkenemisen takia Nokian osake notkahti puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen runsaat viisi prosenttia 4,49 euroon.

Kiinalaiset matkapuhelimien valmistajat Oppo ja Vivo eivät ole uusineet lisenssisopimuksiaan Nokian kanssa, minkä takia Nokia on haastanut molemmat yhtiöt oikeuteen patenttiloukkauksista. Nokian teknologiayksikkö vastaa yhtiön patentoimien keksintöjen lisensoinnista.

Teknologiayksikön liikevoitto oli 207 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 285 miljoonaa euroa.

Heikoimmin Nokian neljästä liiketoimintaryhmästä menestyi pilvi- ja verkkopalvelut: liikevaihto oli 801 miljoonaa euroa ja liikevoitto 16 miljoonaa euroa. Liikevoitto supistui 48 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Nokian rahoitusasema vahvistui edelleen heinä–syyskuussa. Nettokassa oli syyskuun lopussa 4,7 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4,3 miljardia euroa.

Epävarmuuden lisääntymisestä huolimatta Nokia pitää ennallaan taloudelliset tavoitteensa, joiden mukaan liikevaihto olisi tänä vuonna 23,9–25,1 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 11–13,5.

”Makrotaloudellinen ja geopoliittinen epävarmuus ovat kasvaneet ja vaikuttavat toimintaympäristöömme myös vuoden 2022 jälkeen. Vaikka tämä voi vaikuttaa joidenkin asiakkaidemme investointipäätöksiin, tällä hetkellä odotamme kasvua kohdemarkkinoillamme vuonna 2023 ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta”, toimitusjohtaja Lundmark sanoo osavuosikatsauksessa.

Maantieteellisesti Nokian suurin markkina-alue oli huhti–kesäkuussa Pohjois-Amerikka, jossa liikevaihto oli 2,3 miljardia euroa.

Euroopassa liikevaihto oli 1,5 miljardia euroa, Aasian ja Tyynenmeren alueella 638 miljoonaa euroa, Lähi-idässä ja Afrikassa 482 miljoonaa euroa Kiinan alueella 415 miljoonaa euroa, Latinalaisessa Amerikassa 334 miljoonaa euroa ja Intiassa 281 miljoonaa euroa.

”Olemme voittaneet uusia 5g-sopimuksia viime aikoina esimerkiksi Intiassa ja uskomme niiden realisoituvan vuonna 2023. Tämän huomioon ottaen uskomme, että olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaaksemme pitkän aikavälin kannattavuustavoitteemme”, Lundmark sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut