Lohen hinta on halventunut selvästi keväästä – tässä syy

Norjan lohen hinta nousi keväällä huippulukemiin, mikä vähensi myös rutkasti lohen myyntiä kaupoissa. Nyt lohen hinta on laskenut runsaasti, vaikka hintataso on yhä korkeampi kuin viime vuosina keskimäärin.

Norjan lohen hinta on viime kuukausien aikana laskenut tuntuvasti kevään hintapiikistä.

18.10. 10:58

Tuoreen lohen hinta on tullut reippaasti alas kevään huippuhinnoista. Laskevaa hintaa selittää lohen tarjonnan kasvu, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Kaija Saarni.

”Lohen hinnan laskuun vaikuttaa se, että markkinatilanne on normalisoitumassa. Tarjonta alkaa vastata kysyntään”, Saarni sanoo.

Siihen ovat vaikuttaneet suotuisat kasvatusolosuhteet. Merivesi on Norjassa ollut sopivan lämmintä tukemaan lohen kasvua.

”Loppukesästä saatiin jo tietoja, että lohi on kasvanut hyvin Norjassa, jolloin osattiin odottaa, että kalaa tulee ja hinta laskee”, Saarni sanoo.

Lohi oli Norjan lohipörssin mukaan kalleimmillaan toukokuussa. Lohen vientihinta oli korkeimmillaan lähes 13 euroa kilolta. Tuorein hintatieto on kirjattu 11. lokakuuta. Tuolloin lohen vientihinta oli enää noin 6,5 euroa eli siis lähes 50 prosenttia toukokuun alkua halvempi.

Lohen hinta määräytyy Oslon kalapörssissä kuten minkä tahansa markkinahyödykkeen eli kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nykyinen hinnan pudotus johtuu pitkälti kasvaneesta tarjonnasta.

Tuore lohi on silti yhä kalliimpaa kuin keskimäärin viime vuosina. Siihen vaikuttaa yleinen inflaatio, Saarni sanoo.

Alkuvuodesta 2022 lohi kallistui merkittävästi. Kalleimmillaan lohi oli toukokuussa.

Tammikuusta kesäkuuhun tuoreen kalan hinta nousi 46 prosenttia, ja myynnin määrä väheni vastaavasti jopa 52 prosenttia verrattuna samaan ajankohtaan edellisenä vuonna. Näihin lukuihin sisältyy kaikki tuoreen kalan myynti, mutta lohi on siinä merkittävässä osassa.

S-ryhmän ruokakaupoissa tuoretta lohifilettä myytiin tammi-syyskuussa vajaa neljännes vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo SOK:n marketkaupan myyntipäällikkö Mikko Kovalainen.

Myös K-ryhmän kaupoissa lohen myynti on vähentynyt, kertoo tuoretuotteiden valikoimapäällikkö Jonne Hyvönen.

”Lohen hintataso on vuonna 2022 ollut selkeästi edellisvuotta korkeammalla. Merkittävästi korkeampi hintataso on juurisyy, ettei lohen kulutus ole tänä vuonna ollut edellisvuoden tasolla”.

Tuoreen kalan hinta heilahtelee poikkeuksellisen paljon verrattuna muihin elintarvikkeisiin, sillä kansainvälisillä markkinoilla määrittyvän lohen hinta vaikuttaa myös muiden kalojen hintaan, Saarni sanoo.

Vajaa viidennes Suomessa kulutetusta kalasta on kotimaista. Kotimaisista kaloista suosituin vaihtoehto on kasvatettu kirjolohi. Kotimaisen kalan tarjonta vaihtelee sesonkien mukana enemmän kuin norjalaisen tuontikalan.

Tällä hetkellä on meneillään syyssesonki, eli kotimaista luonnonkalaa sekä kirjolohta on tarjolla suhteellisen edullisesti.

”Suomalaista kirjolohta on saatavilla tällä hetkellä hyvin, syksyyn ajoittuu luontaisen elonkierron johdosta merkittäviä perkuita”, K-ryhmän Hyvönen sanoo.

Vaikka monen muun elintarvikkeen hinta on noussut energian ja rehun hinnan nousun takia, alkoi lohen hinta nousta jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Se johtui siitä, että lohi on suosittu raaka-aine ravintoloissa. Kun ravintolat olivat korona-aikana pitkään kiinni, laski myös kalan kysyntä, minkä myötä kalan perkuumäärät pienenivät.

Kun koronarajoituksia alettiin purkaa, kasvoi myös lohen kysyntä. Norjalaista kalaa perattiin vuonna 2021 poikkeuksellisen paljon, jolloin kasvatuskasseihin jäi vähemmän kalaa kuin tavallisesti.

Kylmä talvi viivästytti kalojen kasvua, eli uutta perattavaa ei yksinkertaisesti riittänyt.

Kysyntään ei pystytty heti vastaamaan, sillä lohen kasvattaminen on hidasta. Lohi kasvaa teuraskuntoon noin kolmessa vuodessa.

Vaikka lohen hinta on pudonnut, ruoan hinta on yleisesti noussut voimakkaasti vuodentakaisesta. Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien tietojen mukaan elintarvikkeiden hinta oli syyskuussa 14,7 prosenttia vuodentakaista korkeampi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut