Lämpöpumput revitään käsistä ja myynti rikkoo ennätyksiä – maalämpöä joutuu jonottamaan jopa ensi kesään asti

Vuosi on ollut lämpöpumppufirmoissa kiireinen. Kova kysyntä ja inflaatio ovat nostaneet pumppujen sekä niiden asennusten hintaa. Myös kaivojen poraamiseen tarvittavien lupien myöntämisessä on ruuhkia.

Energiset Pirkanmaan jonotilanne on pahentunut tämän vuoden aikana, kertoo toimistotyöntekijä Minttu Lähdetmäki. Muutama pumppu varastosta kuitenkin löytyy, mutta nekin on jo myyty.

19.10. 6:00 | Päivitetty 19.10. 11:02

Aamulehti

Lämpöpumppujen myynti käy kiivaana. Tilausjonot voivat ulottua jopa ensi kesään, sillä pumppuja on myyty jo nyt enemmän kuin viime vuonna. Tammi-syyskuun aikana kasvua oli viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna 80 prosenttia.

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan kasvu painottuu tehokkaampiin pumppuihin. Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo Aamulehdelle, että varsinkin sähkön hinnannousu näkyy pumppujen myynnissä. Jonoja venyttävät myös monelta alalta tutut syyt: komponentti- sekä työvoimapula.

”Varsinkin maalämpöpumpuissa komponenttipula näkyy. Myös porauskapasiteetissa on puutteita, isommat firmat myyvät porausta jo ensi kesälle. Pienemmillä yrityksillä saattaa löytyä joku rako talvelle”, Hirvonen sanoo. Myös kaivojen poraamiseen tarvittavien lupien myöntämisessä on ruuhkia. Esimerkiksi Tampereella toimenpidelupien käsittelyaika on ollut tänä vuonna keskimäärin 27 kalenteripäivää. Lupia kaivoille on myönnetty vuoden aikana 171 kappaletta ja hakemuksia on vireillä tällä hetkellä 18.

Puolen vuoden jonot

Pumppujen ja asennusten hinnat ovat nousseet tänä vuonna noin 10–20 prosenttia. Se ei kuitenkaan ole normaalia isompaa nousua kun vertaa muuhun rakennusalaan, Hirvonen sanoo. Hän ennustaa, että toimitusjonot eivät talven tullen hellitä.

”Ei ole merkkejä siitä, että kysyntä laantuisi. On paljon tekemätöntä kauppaa ja tilauskantaa. Ei tällaisia kasvulukuja kuitenkaan enää ensi vuonna tule.”

Nokialaisen maalämpöpumppuja kauppaavan Energiset Pirkanmaan jonotilanne on pahentunut tämän vuoden aikana, kertoo toimistotyöntekijä Minttu Lähdetmäki. Jos pumpun tilaa nyt, mallista riippuen toimitukset menevät maalis-huhtikuulle.

Lähdetmäen mukaan tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että asiakkaille ei ole juurikaan tarvinnut myydä ei-oota. Myös Energiset Pirkanmaa kärsii työvoimapulasta. ”Se taitaa olla alalla ihan yleinen ongelma”, Lähdetmäki sanoo.

Vuosi on ollut lämpöpumppufirmoissa kiireinen. Aamulehti kertoi jo huhtikuussa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan kaksinkertaisti erityyppisten lämpöpumppujen kysynnän Suomessa. Myös viime kesällä riitti töitä. Viilennystä tarjoavan ilmalämpöpumpun asennusjonot venyivät Pirkanmaalla kesällä kuukausien mittaiseksi.

Lue lisää: Lämpöpumput tarvitsevat sähköä pahimmillaan yhtä paljon kuin sähkölämmitys – Katso, kuinka paljon eri pumput kuluttavat huippupakkasella

Jonoa kesään asti

Myös ylöjärveläisen LVI Kurikan maalämpöpumppujen toimitus menee ”aikaisintaan ensi keväälle”, pumppujen myynnistä vastaava Kasimir Suvanto sanoo. Todennäköisemmin nyt tilatut tuotteet toimitetaan asiakkaille merkistä riippuen kesä-heinäkuussa. Suvanto kuvaa tilannetta hermoja raastavaksi niin yrityksen kuin asiakkaiden kannalta.

”Kun laitetoimittajalta saa tietoa, että tavaraa tulee ja pääsemme kertomaan siitä asiakkaille niin ei mene kuin viikko, että taas tulee tieto myöhästymisestä. Se on kuin avokämmenellä löisi vasten kasvoja.”

Suvanto kertoo, että vaikka pumppujen hinnat ovat nousseet, jo tilauksen tehneiden osalta hintoja ei ole nostettu.

”Tilanne on pahentunut koko ajan, kun tilauskanta on kasvanut. Suurin haaste tässä on, että meille tulee niin paljon kyselyitä, että vastaukset tarjouspyyntöihin voivat venyä pitkäksi.”

LVI-Kurikka on kaksinkertaistanut pumppujen asennuskapasiteetin alkuvuoteen verrattuna. Työntekijöitä on siirretty yrityksen sisällä tehtävästä toiseen, mutta uusia käsipareja tarvittaisiin lisää. ”Olemme yrittäneet vastata ihmisten hätähuutoon, kun sähkön ja öljyn hinta on niin korkealla.”

Ilmalämpöpumppujen ja ilmavesilämpöpumppujen osalta yrityksen varastotilanne on hyvä ja LVI-Kurikka on myynyt laitteita varastoistaan myös muille urakoitsijoille. ”Ei tee markkinoille hyvää, jos asiakkaille ei saada myytyä laitteita. Tässä on iso kakku syötävänä, jokaiselle riittää.”

Lue lisää: 25 vastausta huippukalliista sähköstä juuri nyt – poimi tästä rahanarvoiset vinkit

Vaikka pumppujen hinnat ovat nousseet, jo tilauksen tehneiden osalta hintoja ei ole nostettu, pumppujen myynnistä vastaava Kasimir Suvanto sanoo. Suvanto kuvattiin yhtiön varastossa keväällä 2022.

Lue lisää: Öljylämmityksestä luopuvat jonottavat nyt 4 000 euron avustusta lähes vuoden, Pirkanmaan elyllä on tuhansia hakemuksia jonossa – muistitko myös nämä tuet?

Lue lisää: Moni pohtii nyt siirtymistä pörssi­sähköön, ja tietyissä asunnoissa niin kannattaa tehdä – ”Hinnallisesti tosi huimia eroja”, sanoo professori

Täydennys 19.10. kello 11.02: Lisätty tieto Tampereen lupahakemusten käsittelyajoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut