Osa netistä tilatusta alkoholista pysähtyy pian tulliin – oluttölkin hinta miltei kaksinkertaistuu

Ulkomaisista verkkokaupoista tilattu alkoholi tekee vuosittain kymmenien miljoonien loven valtion verotuloihin.

Tullin varastolla Vantaan Hakkilassa säilytettiin vuonna 2015 takavarikoituja alkoholijuomia.

12.10. 8:54

Marraskuusta alkaen Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa, jotta valmisteverot saadaan kerättyä. Osa alkoholitilauksista pysähtyy marraskuusta alkaen Tulliin ja myös alkoholin tilaajille tulee veroja maksettavaksi.

Verohallinnon mukaan Suomen valtio menettää vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euroa verotuloja, koska ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta veroja Suomeen.

Verohallinto kertoo keskiviikkona, että alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan verkosta ostetun alkoholin tilausmäärät olivat kasvussa jo ennen koronaa, mutta vuosina 2019–2021 määrät noin kolminkertaistuivat.

Lue lisää: Tämä halpa punaviini hämmästytti Aamulehden viiniraatia jo viisitoista vuotta sitten, nyt kävi samoin – Esittelemme syksyn ajan hyvän hinta-laatusuhteen viinejä

Ulkomailta tilatun oluttölkin hinta kaksinkertaistuu

Marraskuusta alkaen Tulli pysäyttää havaitut alkoholitilaukset ja selvittää Verohallinnolta, onko niistä maksettu vaaditut vakuudet ja tehty ennakkoilmoitukset. Pysäytys kestää aina vähintäänkin jatkoselvitysten ajan.

Jos ilmoitus ja vakuus ovat hoitamatta ja vastuu veroista kuuluu viranomaistietojen perusteella myyjälle, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen ja tilaus jää odottamaan verojen maksua. Juomien haltuunoton tarkoituksena on varmistaa, että myyjä maksaa verot Suomeen.

Peltolan mukaan verkosta tilatun edullisen oluttölkin hinta suurin piirtein kaksinkertaistuu, kun myös verot tulevat tilaajan maksettaviksi.

Valtiovarainministeriö myönsi Verohallinnolle ja Tullille keväällä 2022 lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen tehovalvontaan, joka jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut