Pörssisähkö on nyt poikkeuksellisen halpaa – yön tunteina sähkön hinta on jopa miinuksella

Keskiviikolle ja torstaille on luvattu voimakkaita tuulia, mikä lisää tuulivoiman tuotantoa.

Voimakas tuuli alentaa pörssisähkön hintaa keskiviikkona ja torstaina. Kuva on otettu Tampereella kesäkuussa 2021.

5.10. 8:16

Aamulehti

Pörssisähkö on keskiviikkona poikkeuksellisen halpaa. Hinta romahtaa myöhään keskiviikon ja torstain välisenä yönä jopa miinusmerkkiseksi. Kalleimmillaankin sähkö maksaa keskiviikkona arvonlisäveroineen vain noin 13,6 senttiä kilowattitunnilta.

Sähköpörssi Nordpoolin mukaan pörssisähkö maksaa Suomessa tunnin ajan -0,019 senttiä kilowattitunnilta keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 00–01 Suomen aikaa.

Halvimmillaan pörssisähkö maksaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä -0,019 senttiä kilowattitunnilta.

Negatiivinen markkinahinta tarkoittaa periaatteessa sitä, että sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle. Pörssisähköön sidotun sopimuksen ottaneet saavat alennusta laskuunsa, kun hinta on negatiivinen.

Lue lisää: Moni pohtii nyt siirtymistä pörssi­sähköön, ja tietyissä asunnoissa niin kannattaa tehdä – ”Hinnallisesti tosi huimia eroja”, sanoo professori

Todellisuudessa pörssisähkö­sopimuksissakin on yleensä kiinteä perusmaksu, joten vaikka markkinahinta olisi pitkään negatiivinen, laskuun jäisi silti maksettavaa. Lisäksi energiayhtiöt lisäävät markkinahinnan päälle asiakkaalta laskutettavan marginaalin, joka vaihtelee yhtiöittäin.

Myrskytuuli alentaa hintoja

Syynä halpaan pörssisähköön ovat kovat tuulet, jotka saapuvat Suomeen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli voimistui keskiviikon vastaisena yönä merellä jopa myrskylukemiin, ja on keskiviikon aikana myös maa-alueilla voimakasta. Voimakkaat tuulet lisäävät tuulivoiman tuotantoa.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan perusteella. Yön pikkutuntien ja aamuisen kilowattitunnin ero voi olla kymmenkertainen.

Lue lisää: Miksi sähkön hinta nousee pilviin, vaikka Suomessa tuotantoa riittää? Lue tämä juttu, niin ymmärrät

Ilmatieteen laitos ennustaa, että torstaina voimakas myrskytuuli jatkuu merellä, ja on voimakasta myös maa-alueilla.

Lue lisää: 25 vastausta huippukalliista sähköstä juuri nyt – poimi tästä rahanarvoiset vinkit

Pörssisähkön hinta moninkertaistunut

Pörssisähkön hinta on moninkertaistunut vuodessa. Vaikutukset ovat näkyneet kuluttajalle joko heti tai viiveellä sen mukaan, millainen hänen oma sähkösopimuksensa on.

Jos halpoina aikoina solmittu määräaikainen sähkösopimus on yhä voimassa, kallistunut sähkön hinta ei vielä ole näkynyt kuluttajan taskussa. Sen sijaan toistaiseksi voimassa olevan tai suoraan pörssisähköön sidotun sopimuksen haltijat ovat jo saaneet tuntea sähkön hinnan nousun kukkarossaan.

Olipa oma sähkösopimus millainen tahansa, kansalaisia on kehotettu säästämään sähköä yleisen edun nimissä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut