Arvioi laskurilla, paljonko saat verovähennystä – näin kotitalouksia tuetaan hurjissa sähkölaskuissa

Kotitalousvähennyksen saa, jos sähkölaskujen yhteissumma neljän kuukauden aikana on 2 000–6 000 euroa. Pienituloisille annetaan 660 euron enimmäistuki kuukaudessa. Sähkön arvonlisävero lasketaan joulukuun alusta lähtien 10 prosenttiin.

Hallitus tukee kansalaisia sähkön hintojen kivutessa yhä ylemmäs, ja talvi on vasta tuloillaan. Sähkömarkkina on niin epävakaata, että hintojen muutosten tarkka arviointi on hyvin vaikeaa.

26.9. 15:39 | Päivitetty 26.9. 21:22

Hallitus on täsmentänyt kotitalouksien saamat tuet suuriin sähkölaskuihin. Kotitalousvähennyksen voi tehdä neljän kuukauden ajanjaksolla kertyneistä 2 000–6 000 euron sähkölaskuista. Pienituloisten enimmäistuki on 660 euroa kuukaudessa, ja sähkön arvonlisävero pudotetaan 10 prosenttiin 24 prosentista.

Tukea myönnettäisiin kulutetusta sähköstä maksetun määrän perusteella 1. tammikuuta alkaen huhtikuun loppuun saakka.

Hallituksen mukaan tavoitteena on helpottaa niiden kotitalouksien asemaa, joilla on suuria sähkölaskuja. Tukien myöntämisestä päätettiin syyskuun alussa hallituksen budjettiriihessä. Suuria sähkölaskuja saattaa kuitenkin tulla ennen tukien alkamista jo joulukuussa, jos on kovia pakkasia, tuulivoimaa on vähän tarjolla ja Olkiluodon kolmosreaktori ei ole täydessä käytössä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että tämä pitää paikkansa, mutta tukien hintalappu nousisi merkittävästi, jos ne alkaisivat tammikuun alun sijasta joulukuun alussa.

”Tuet ovat jo reilut 800 miljoonaa euroa, ja puhuisimme huomattavasti isommista summista, jos siihen olisi otettu kuukausi lisää”, Lintilä sanoo STT:lle.

Verovähennystä koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 3. lokakuuta alkavalla viikolla ja sähkötukea koskeva esitys 17. lokakuuta alkavalla viikolla.

Sähkölasku

Vakituisen asunnon 2 000–6 000 euron sähkökustannuksiin myönnettävään kotitalousvähennykseen oikeuttaisi sähköenergiasta maksettu verollinen määrä sekä siihen liittyvä perusmaksu. Kotitalousvähennykseen oikeuttaisi neljän kuukauden sähkölaskujen yhteissummasta 2 000 euroa ylittävä osuus.

Sähkönsiirrosta maksettu määrä ei oikeuttaisi kotitalousvähennykseen.

Henkilö saisi vähentää maksamastaan vähennykseen oikeuttavasta määrästä kotitalousvähennyksenä 60 prosenttia. Vähennystä voisi näin saada enimmillään 2 400 euroa.

Sähkölaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys ei vaikuttaisi muiden kustannusten perusteella myönnettävään kotitalousvähennykseen.

Vähennystä haettava itse verottajalta

Kotitalousvähennystä sähkökulujen perusteella olisi haettava itse Verohallinnosta. Siitä voisi saada hyödyn jo verovuoden aikana hakemalla vähennyksen huomioitavaksi ensi vuoden verokortilla.

Tässä piilee kuitenkin vaara, jos talvesta tulee leuto ja tuulinen ja sähkö on verrattain halpaa. Kotitalousvähennyksen edellytykset eivät silloin välttämättä täyty, mutta verokortissa vähennys näkyy.

”Vero täsmäytetään lopullisessa verotuksessa. Se on sama kuin olisi ottanut verokortin liian pienellä ennakkoprosentilla. Jos näin tekee, siinä voi olla pieni riski olemassa, mutta sen kyllä pystyy aika hyvin arvioimaan”, Lintilä sanoo.

Sähkölaskujen perusteella myönnettävän kotitalousvähennyksen arvioidaan vähentävän verotuloja yhteensä noin 265 miljoonalla eurolla. Budjettiriihessä hallitus varasi sähkötukeen 300 miljoonan euron arviomäärärahan.

Voit tarkastella laskurilla, oletko oikeutettu sähkölaskusta tehtävään kotitalousvähennykseen.

Kulutettu määrä ja hinta vaikuttavat vähennysoikeuteen

Sähkölaskun perusteella kotitalousvähennyksen piiriin pääsemiseen ja vähennyksen määrään vaikuttaa käytetyn sähköenergian määrä ja sähköenergiasta maksettu hinta.

Vähennystä ei saisi, jos sähkönkulutus olisi esimerkiksi neljän kuukauden aikana yhteensä 10 000 kilowattituntia ja sähköenergiasta maksettu hinta 20 senttiä kilowattitunnilta. Sähkökustannukset olisivat näin 2 000 euroa, mikä ei vielä oikeuttaisi vähennykseen.

Sen sijaan vähennykseen olisi oikeus, jos sähköstä maksettu hinta olisi esimerkiksi 40 senttiä kilowattitunnilta, jolloin sähköenergiasta maksettu summa olisi 4 000 euroa. Tällöin vähennys olisi 1 200 euroa ennen kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuta.

Väliaikainen sähkötuki

Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

Pienituloisille kotitalouksille sähkötuen saaminen edellyttäisi 400 euron omavastuun ylittävää sähkölaskua.

Hakija voisi saada tukea 400 euroa ylittävästä kuukauden sähkölaskusta 60 prosenttia. Enimmäistuki kuukaudessa olisi 660 euroa, ja tukea maksetaan neljältä kuukaudelta. Tuen enimmäismäärä olisi näin yhteensä 2 640 euroa.

Pienituloisten sähkötukea haettaisiin Kelasta. Sähkötuki katsotaan kustannusten korvaukseksi, joka ei vaikuttaisi muuhun sosiaaliturvaan. Tuki olisi saajalleen verovapaa.

Arvonlisävero

Paketin kolmas keino on sähkön arvonlisäveron alennus. Se jatkuu joulukuun alusta huhtikuu loppuun asti. Arvonlisäveroa lasketaan 24 prosentista 10 prosenttiin, ja alennus koskee ainoastaan sähkön myyntiä.

Sähkön arvonlisäkannan alentaminen 10 prosenttiin neljäksi kuukaudeksi vähentäisi valtion arvonlisäverotuottoja arviolta 209 miljoonaa euroa.

Taloustieteilijät ovat arvostelleet varsinkin tätä keinoa sen vuoksi, että se kohdistuu kaikkiin eikä täsmällisesti niihin, jotka tarvitsevat tukea eniten. Näin ollen alennuksen pelätään vähentävän kannustimia vähentää sähkön kulutusta korkeimman käytön hetkinä.

Sähkömarkkinat toimivat niin, että varsin pienikin kulutuksen vähennys voi kalleimpina tunteina laskea sähkön hintaa merkittävästi.

Päivitys 26.9. kello 17.15: Täydennetty tietoja kotitalousvähennyksen ja sähkötuen hakemisesta.

Päivitys 26.9. kello 19.46: Lisätty Mika Lintilän kommentit juttuun.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut