Yhdysvaltain keskuspankki nosti jälleen odotetusti ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksiköllä

Ohjauskoron vaihteluväli on päätöksen seurauksena 3,00–3,25 prosenttia.

21.9. 21:27

Washington

Yhdysvaltojen keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa jo viidennen kerran tänä vuonna.

Rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea ilmoitti keskiviikkona yksimielisesti nostavansa ohjauskorkoa rahoitusmarkkinoiden odotusten mukaisesti 0,75 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa, että ohjauskoron vaihteluväli on 3,00–3,25 prosenttia. Viimeksi ohjauskorko on samalla tasolla tammikuussa 2008.

Avomarkkinakomitea perustelee ratkaisuaan sillä, että inflaatiopaineet eivät ole hellittäneet ja kuluttajahintojen kallistuminen on yhä selvästi keskuspankin hintavakaustavoitetta ripeämpää.

”Inflaatio on edelleen nopeaa, mikä heijastaa pandemiasta johtuvaa tarjonnan ja kysynnän epätasapainoa, korkeampia elintarvikkeiden ja energian hintoja sekä laajempia hintapaineita”, avomarkkinakomitea sanoo lausunnossaan.

Kolmas kerta tänä vuonna

Keskuspankki myös jatkaa markkinoilta ostamiaan liitovaltion joukkolainojen ja asuntovakuudellisten arvopapereiden myyntiä.

Keskiviikkona julkaistu päätös on jo kolmas kerta tänä vuonna, kun keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan kerralla 0,75 prosenttiyksikköä. Ennen kuluvaa vuotta yhtä suureen koronnostoon turvauduttiin vuonna 1994.

Rahapolitiikkaa kiristämällä keskuspankki yrittää hillitä kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota. Keskuspankkien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatiovauhti kiihtyi elokuussa 6,3 prosenttiin. Heinäkuussa se oli 5,9 prosenttia.

Pohjainflaatiosta on poistettu herkästi muuttuvien energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintoihin. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla keskimäärin kaksi prosenttia pitkän ajan kuluessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut