Ratkeaako Uniperin kohtalo tänään? Fortum kertoi tiistaina neuvottelujen olleen loppusuoralla

Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin mukaan Suomen tavoitteena on, että veronmaksajille ei koidu Fortumin Uniper-kriisin ratkaisusta aiheettomia kustannuksia. ”Raha pitää hakea jostain muualta kuin siitä, että raha liikkuisi Suomesta veronmaksajilta Fortumiin tai Fortumista Uniperiin.”

Energiayhtiö Uniperin logo kuvattiin yhtiön pääkonttorilla Saksan Düsseldorfissa 8. heinäkuuta.

21.9. 6:28

Saksalaisen energiayhtiö Uniperin tulevaisuus saattaa ratketa jo keskiviikkona, sillä suomalaisen Fortumin, Uniperin ja Saksan valtion välisten neuvottelujen kerrottiin tiistaina olleen loppusuoralla.

Fortum vahvisti, että neuvotteluissa ovat olleet esillä muun muassa Fortumin omistamien Uniper-osakkeiden myynti Saksan valtiolle ja Fortumin Uniperille myöntämän rahoituksen palauttaminen sekä Saksan valtion suunnittelema Uniperin pääomankorotus.

Fortum kuitenkin tähdensi tiistaina, ettei lopullista sopimusta vielä tuolloin ollut. Yhtiön mukaan asiasta tiedotetaan, kun sopimus on viimeistelty ja allekirjoitettu.

Lue lisää: Bloomberg: Saksa tukemassa Uniperia 8 miljardilla eurolla, rahoja käytettäisiin velkojen maksuun Fortumille – Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytetty

Jo ennen Fortumin ilmoitusta kaupankäynti sen osakkeilla keskeytettiin Helsingin pörssissä, kun tiedot pelastuspaketista alkoivat tihkua kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg kertoi lähteidensä nojalla, että Saksa on pääomittamassa sille tärkeää Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla, mikä mahdollistaisi Fortumin myöntämän lainan takaisinmaksun. Uutistoimiston mukaan ratkaisusta voitaisiin tiedottaa jo tänään.

Uuden järjestelyn on määrä korvata heinäkuussa solmittu pelastuspaketti, jossa Saksan sovittiin saavan 30 prosenttia Uniperin osakkeista nimellishintaan. Järjestely kävi nopeasti riittämättömäksi Saksan energiakriisin paisuessa.

”Fortumin hallituksella on vastuu”

Fortumin hallitus on toimivaltainen tekemään päätöksen saksalaista tytäryhtiötänsä Uniperia koskevassa asiassa, kertoi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Hän kommentoi asiaa medialle tiistaina Brysselissä eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

”Fortumin hallituksella on vastuu löytää ratkaisu, joka on kaikkien osakkeenomistajien etujen mukainen.”

Valtio on Fortumin enemmistöomistaja. Tuppurainen listasi jo aiemmin valtio-omistajan tärkeimmät tavoitteet. Konkreettisesti ne ovat Fortumin toimintakyvyn turvaaminen sekä yhtiön kyky investoida ja huolehtia Suomelle tärkeästä sähkön huoltovarmuustoiminnasta. Niin ikään hän nosti esiin Fortumin Uniperille maksaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen saamisen takaisin ja sen, että veronmaksajille ei koidu kriisin ratkaisusta mitään aiheettomia kustannuksia.

”Raha pitää hakea jostain muualta kuin siitä, että raha liikkuisi Suomesta veronmaksajilta Fortumiin tai Fortumista Uniperiin. Tässä tapauksessa Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa”, Tuppurainen jatkoi illalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut