Atrian ilmoitus Sahalahden tehtaan mahdollisesta sulkemisesta järkytti koko kyläyhteisöä: ”Samasta perheestä voi olla kaksikin henkeä töissä siellä”

Kangasalan kaupunki ryhtyy nopealla aikataululla selvittämään, miten se voi auttaa työttömäksi jääviä, jos Atrian tehdas suljetaan.

Sahalahden tehdas siirtyi Atrian omistukseen vuonna 2014, jolloin yhtiö osti Saarioisten lihatoiminnot.

20.9. 17:10 | Päivitetty 20.9. 17:39

Aamulehti

Kylmä pohjoistuuli puhalsi tiistaina iltapäivällä Kangasalan Sahalahdessa, missä uutinen Atrian tehtaan mahdollisesta sulkemisesta oli jo jäähdyttänyt tunnelmaa vuorokauden ajan. Helena Pirttiniemen työvuoro tehtaalla päättyi kello 14 aikoihin.

”Eivät ne mitkään iloiset uutiset olleet. Sulkeminen olisi paha paikka Sahalahdelle, sillä aika monta työpaikkaa menisi samalla”, Pirttiniemi sanoi.

Lue lisää: Atrian Sahalahden tehdasta uhkaa sulkeminen – Neuvottelut koskevat koko 130 henkilön henkilökuntaa

Hän työskentelee käsisahauksessa, jossa broilerin reisipaloista sahataan luuta pois. Jos työ loppuu, on pakko miettiä, mitä sen jälkeen.

”Seuraava vaihtoehto on tuossa tien toisella puolella. Sieltä olen tänne siirtynytkin”, Pirttiniemi sanoo ja viittaa Saarioisen Sahalahden tehtaaseen, joka sijaitsee aivan Atrian tehtaan vieressä.

Elintarvikeyrityksillä on iso rooli Sahalahden elinvoimaisuuden ylläpitäjinä. Moni kylällä asuva ansaitsee tai on aiemmin ansainnut niissä elantonsa.

Atria kertoi maanantaina, että se aloittaa muutosneuvottelut, jotka koskevat koko sen Sahalahden tehtaan henkilökuntaa, noin 130:tä henkilöä.

Pälkäneläisellä Liisa Ankermanilla olisi vielä 2,5 työvuotta jäljellä ennen eläkettä. Hän ei ollut omasta puolestaan kovin pahoillaan uutisesta, sillä irtisanomisajan palkka ja sen jälkeen ansiosidonnainen työttömyyskorvaus riittäisivät elantoon. Työkavereiden puolesta harmitti kuitenkin.

Paljasjalkaisen sahalahtelaisen Elina Aarnion mukaan uutinen Atrian tehtaan mahdollisesta sulkemisesta on tehnyt tunnelman kylällä surulliseksi. ”Samasta perheestä voi olla kaksikin henkeä töissä siellä.” Hän työskenteli itse Saarioisen tehtaassa lähes 40 vuotta.

Uutinen oli järkytys

Atrian Sahalahden tehtaan pääluottamushenkilö Sami Uljas sanoo, että tieto tehtaan mahdollisesta sulkemisesta tuli henkilökunnalle yllätyksenä. Joitain muutoksia oli osattu odottaa Seinäjoelle rakentuvan uuden tehtaan vuoksi, mutta ei tällaisia.

”Juttelin monien kanssa eilen. Oli pettymyksen ja järkytyksen tunteita.”

Uljas uskoo, että neuvotteluista tulee haastavat. Seinäjoelle töihin lähtö on hänen mukaansa joillekin työntekijöille vaihtoehto, mutta ei läheskään kaikille. Matkaa on yli 200 kilometriä suuntaansa, joten asuinpaikan vaihto olisi todennäköisesti edessä.

”Voi kuvitella, että kun täällä on koti, perhe ja puolisollakin työ sekä harrastukset, muutto ei kaikille ole vaihtoehto.”

Vaikuttaa muihinkin

Merkittävä osa työntekijöistä asuu Sahalahden ja Pälkäneen suunnalla sekä ympäristökunnissa. Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen sanoo, että tehtaan sulkeminen olisi kova isku etenkin paikallisesti noin 3 000 asukkaan Sahalahdelle.

”130 työpaikka on todella paljon. Sen lisäksi että tämä koskettaa työntekijöitä, on se Kangasalle laajempikin kysymys", Auvinen sanoo.

Työntekijät käyttävät paikallisia palveluita, ja kunnassa on useita siipikarjatuottajia.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen toivoo, että muutosneuvottelut ”ovat nimensä mukaiset ja kaikki mahdollisuudet pohditaan huolella”. Kuva on otettu vuonna 2021.

Auvisen pikaisen arvion mukaan tehtaan sulkeminen aiheuttaisi verokertymään satojen tuhansien eurojen loven pidemmällä aikavälillä. Kasvavan kaupungin taloutta se ”ei heilauttaisi” kokonaisuutena.

Auvinen toivoo, että tehtaan sulkeminen vielä vältetään. Jos niin kuitenkin käy, kunta on mukana auttamassa työntekijöitä uusiin työpaikkoihin tai koulutukseen. Mukana ovat kunnan elinkeinoyhtiö, työllisyyspalvelut ja Tredun paikallinen toisen asteen oppilaitos.

”Muutama vuosi sitten betonielementtitehdas lakkautti toimintansa täällä. Samanlaisia tukitoimenpiteitä mietimme silloin tehtaan toimivan johdon kanssa.”

Kangasalan työpaikkatilanne on Auvisen mukaan hyvä ja avoimia työpaikkoja hyvin tarjolla myös muualla Pirkanmaalla.

”En löydä tästä suhdanteen merkkiä, vaan näen, että tämä liittyy yhteen toimijaan ja sen tekemiin uusiin ratkaisuihin.”

Aimo Tasanen uskoi, että tehtaan sulkeminen vaikuttaisi merkittävästi Sahalahden kyläkeskukseen. ”Ei se mikään mukava ole, jos loppuu.” Myös Tasanen teki pitkän työuran Saarioisella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut