Evan julkaisu: Ansiosidonnaista päivärahaa tulisi lyhentää ja porrastaa

Etuuden supistaminen vahvistaisi kirjoittajien mukaan julkista taloutta 400 miljoonalla eurolla.

20.9. 9:02

Helsinki

Ansiosidonnaista päivärahaa tulisi lyhentää ja porrastaa, ehdottaa kolme kirjoittajaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisussa.

Tuen tulisi olla ensin 60 prosenttia korvattavasta palkasta. Kahden kuukauden työttömyyden korvaus putoaisi 50 prosenttiin ja viiden kuukauden jälkeen 40 prosenttiin. Kymmenen kuukauden jälkeen tuki lakkaisi kokonaan.

Nykyistä ansiosidonnaista voi nostaa 300–500 päivää. Summa on samansuuruinen koko tukikauden ajan.

Myös turvan omavastuupäiviä tulisi lisätä kymmeneen päivään. Nykyisin omavastuupäiviä on viisi. Ne ovat työttömyyden ensimmäiset päivät, jolta tukea ei makseta. Toisaalta tuki tulisi myöntää kaikille työttömille työnhakijoille. Nykyään ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan vain työttömyyskassojen jäsenille.

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Sanna Kuronen ja konsultti Jussi Pyykkönen nimittävät järjestelyä työnhakurahaksi.

He perustelevat uudistusta työllisyyden kasvulla, julkisen talouden vakauttamisella ja oikeudenmukaisuudella. Vaikka etuus ulotettaisiin kaikille työttömille, sen lyhenevä kesto ja pienenevä määrä vahvistaisivat kirjoittajien mukaan julkista taloutta 400 miljoonalla eurolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut