Työttömiä työnhakijoita Pirkanmaalla lähes viidennes vähemmän kuin vuosi sitten – Pirkanmaan työttömyys­aste 8,1 prosenttia

Pirkanmaalla työttömiä työnhakijoita oli selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija uskoo kehityksen jatkuvan ainakin syksyn ajan.

Korkein työttömien työnhakijoiden osuus oli Tampereella, 9,9 prosenttia työvoimasta. Tampereen keskusta kuvattiin ilmasta käsin 19. elokuuta.

20.9. 8:33 | Päivitetty 20.9. 11:00

Aamulehti

Pirkanmaalla työttömiä työnhakijoita oli tämän vuoden elokuussa noin 4 300 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Muutos oli Pirkanmaalla maakuntien toiseksi suurin Uudenmaan jälkeen. Työnhakijoita oli elokuussa 17,3 prosenttia vähemmän kuin vuosi aiemmin. Tiedot selviävät Pirkanmaan ely-keskuksen ja te-palveluiden työllisyyskatsauksesta.

Pirkanmaan työttömyysaste oli elokuussa 8,1 prosenttia, joka on prosenttiyksikön matalampi kuin koko maassa keskimäärin. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pirkanmaalla pienin Punkalaitumella, 4,6 prosenttia. Yhdessäkään Pirkanmaan kunnassa työttömyysaste ei ylittänyt kymmentä prosenttia. Korkein työttömien työnhakijoiden osuus oli Tampereella, 9,9 prosenttia työvoimasta.

Pitkäaikaistyöttömyys on Pirkanmaalla laskussa, ja uusien työpaikkojen määrä on kasvanut. Uusia avoimia työpaikkoja oli elokuussa lähes 12 450 kappaletta. Eniten avoimia työpaikkoja oli rakennus-, korjaus- ja valmistustöihin, yli 3 000.

”Rakennetyöttömyyden, pitkäaikaistyöttömyyden ja laajan työttömyyden osalta lasku on ollut oikein hyvääkin, kaikki nämä luvut menevät viivan positiiviselle puolelle”, Pirkanmaan ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen kertoo.

Laajalla työttömyydellä tarkoitetaan kaikki työhallinnon palveluissa mukana olevia, eli mukaan lasketaan työttömien lisäksi muun muassa lomautetut, määrärahoilla työllistetyt ja työvoimahallinnon kokeiluissa olevat. Laaja työttömyys oli Pirkanmaalla elokuussa työttömyysasteeksi muutettuna noin 13 prosenttia. Laajan työttömyyden käsitteen alla oli elokuussa yli 32 600 henkilöä. Luku oli vuosi aiemmin yli 4 200 suurempi.

Syksyn suunta näyttää hyvältä

”Uskoisin, että työttömyys menee alaspäin hyvää vauhtia vielä loppuvuonnakin”, Salminen sanoo.

Mahdollinen taantuma maailmalla näkyy hänen mukaansa Pirkanmaalla ja Suomessa yleensä noin puolisen vuotta myöhässä.

”Meillä on vielä sellaista etsikkoaikaa jäljellä. Vielä on vaikea arvioida ensi kevättä, mutta uskon, että Pirkanmaalla alitetaan syksyllä 19 000 työttömän raja ja kevättä kohti mennään varmaan vielä hyvässä hengessä.”

Elokuussa työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla 20 329.

Salmisen mukaan työvoimapulaa on tällä hetkellä erityisesti teollisuuden kokoonpanotyössä, sotealalla, rakentamisessa sekä matkailu- ja ravintola-alalla. Yritysten haasteita ovat työvoiman saatavuuden lisäksi muun muassa palkkaus, inflaatio, korot ja logistiikan kustannukset.

Sekä työttömien että työllisten määrä kasvoi

Koko maassa työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan. Työllisyysasteen trendi oli 73,6 prosenttia, kertoo puolestaan Tilastokeskus. Heinäkuun luku oli 73,5 prosenttia. Työllisiä oli 30 000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Tilastokeskuksen kriteerit eroavat työhallinnon luokittelusta, jota Pirkanmaan työllisyyskatsauksessa on käytetty.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysluvut olivat Suomessa heikommat kuin heinäkuussa. Työttömyysasteen trendi nousi elokuussa 7,1 prosenttiin heinäkuun 7,0 prosentista. Työttömiä oli 8 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisten määrä oli elokuussa runsaat 2,6 miljoonaa ja työttömien määrä vajaat 190 000.

Työllisten ja työttömien määrän kasvu samaan aikaan selittyy sillä, että työvoiman määrä 15–74-vuotiaista suomalaisista nousi ja vastaavasti työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski. Työvoiman ulkopuolella ovat muun muassa koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet.

Työllisyyden kasvu viime vuoden elokuusta kohdistui enemmän naisiin kuin miehiin. Työllisiä miehiä oli 10 000 enemmän ja naisia 19 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Naisten ja miesten työttömyysaste kasvoi tasatahtia 0,2 prosenttiyksiköllä, mutta miesten työttömyysaste oli selvästi korkeampi kuin naisten.

Oikaisu 20.9. kello 9.03: Jutussa kerrottiin ensin työllisyysasteen laskeneen elokuussa 0,1 prosentilla. Työllisyysaste nousi 0,1 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut