Suomen talous voi ajautua taantumaan – valtio­varain­ministeriö ennustaa ensi vuodelle vaisua kasvua

Valtiovarainministeriö julkaisi uusimman taloudellisen katsauksensa maanantaina, eikä se ennakoi kriisiä tai romahdusta. Etlan aamulla julkistama ennuste povaa taantumaa.

Ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander esitteli valtiovarainministeriön taloudellisen katsauksen.

19.9. 10:40 | Päivitetty 19.9. 13:27

STT

Kiihtyvä inflaatio hidastaa talouden kasvua, arvioi valtiovarainministeriö taloudellisessa katsauksessaan.

”Valtiovarainministeriön ennuste ei povaa kriisiä eikä romahdusta. Silti talouden kasvu uhkaa hidastua merkittävästi ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino syvetä, sanoo osastopäällikkö”, ylijohtaja Mikko Spolander.

Spolanderin mukaan talouden ajautumista taantumaan ei voida sulkea pois.

”Epävarmuus, huoli energiasta, nopea inflaatio, rapautuva ostovoima ja nousevat korot leikkaavat kulutuksen ja investointien kasvua kaikkialla”, hän sanoo.

Talouden seisahdus jää ennusteen mukaan väliaikaiseksi. Ministeriö arvioi, että Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia, ensi vuonna 0,5 prosenttia ja vuonna 2024 taas 1,4 prosenttia.

Maltillinen kuva perustuu siihen, että kriisit eivät kärjisty eivätkä markkinat romahda. Siten ennuste muuttuisi oleellisesti, jos esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota eskaloituisi, koronapandemia kärjistyisi tai energiamarkkinat romahtaisivat.

”Yllätyksiä todennäköisesti tulee. Ne voivat tulla yksittäin, tai niitä voi tulla useita samaan aikaan. Epävarmuus ja riskit ovat nyt suuria, ja niihin pitää varautua”, Spolander korosti.

Tuloista ei juuri jää säästöön

Kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt jo lähes 8 prosenttiin ja nousee keskimäärin 6,5 prosenttiin tänä vuonna. Hintoja nostaa erityisesti pula energian tarjonnasta.

Ministeriön mukaan hintojen nousu syö kotitalouksien ostovoimaa ja pitää kulutuksen kasvun vaisuna loppuvuonna. Työllisyyden kasvusta huolimatta kotitalouksien reaalitulot pienenevät eikä niitä juuri jää säästöön.

Kulunut vuosi on ollut taloudessa, tuotannossa ja työllisyydessä selvästi odotettua vahvempi. Samalla julkisen talouden tulot ovat kasvaneet ja alijäämät pienentyneet. Vielä kesäkuun ennusteessaan ministeriö arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,4 prosenttia.

Etla ennakoi taantumaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa Suomen ajautuvan loppuvuonna taantumaan. Ennusteen mukaan talouskasvu hiipuu tänä vuonna kahteen prosenttiin, ja ensi vuonna on luvassa nollakasvua. Kasvua leikkaavat inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäyssodan välilliset vaikutukset.

Vuodelle 2024 Etla ennustaa kasvua 1,7 prosenttia.

Tavaraviennin kasvun ennustetaan tänä vuonna pysähtyvän, mutta rakentamisen vielä kasvavan. Yksityisen kulutuksen ennustetaan tänä vuonna kasvavan yli 2 prosenttia, mutta ensi vuodelle ennakoidaan nollakasvua.

Inflaation Etla ennustaa olevan tänä vuonna 6,8 prosenttia ja ensi vuonna lähes neljä prosenttia.

”Suomen kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna nopeimmin vuosikymmeniin. Energian lisäksi poikkeuksellista hintojen nousua on ollut muun muassa monissa elintarvikkeissa, asuntojen korjausmateriaaleissa sekä kestokulutustavaroissa. Lisäksi asuntolainojen korot nousevat, mikä näkyy asumisen hinnassa selvästi tänä ja ensi vuonna”, huomauttaa Etlan tutkija Ville Kaitila tiedotteessa.

Ennusteen mukaan energiamarkkinoiden näkymät ja ennätysalhainen kuluttajaluottamus yhdistettynä hintojen nopeaan nousuun voivat saada aikaan nopean pysähtymisen rakentamisessa ja yksityisessä kulutuksessa, jotka kattavat yli puolet bruttokansantuotteesta. Riskin realisoituminen pahentaisi ennustettua taantumaa voimakkaasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut