Poliisi: S-pankin tietomurrosta epäillyt tuntevat toisensa – epäilty rikoshyöty on noin miljoonan euron luokkaa

Poliisi tutkii tapahtumia S-Pankin tekemän tutkintapyynnön ja asianomistajien tekemien tutkintapyyntöjen seurauksena. Toistaiseksi vangittuna on kaksi epäiltyä.

S-Pankki tiedotti tiistaina, että ihmiset pystyivät kirjautumaan sen verkkopankkiin toisen asiakkaan verkko­pankki­tunnuksilla.

14.9. 15:51 | Päivitetty 14.9. 18:08

S-pankin asiakkaiden tileiltä tehtiin oikeudettomia siirtoja pankin tietojärjestelmässä ollutta haavoittuvuutta hyväksikäyttäen, kertoo poliisi. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Klaus Geiger kertoo, että epäilty rikoshyöty on noin miljoonan euron luokkaa.

S-pankki tiedotti eilen vakavasta järjestelmähäiriöstä, joka esiintyi verkkopankkitunnuksilla tunnistautumisessa keväällä ja kesällä. Pankin mukaan häiriötä hyödynnettiin ”erittäin pienessä määrin” myös väärinkäytöksiin, kun kirjautuminen onnistui toisen henkilön tunnuksilla.

Poliisi epäilee petossarjan alkaneen toukokuussa ja jatkuneen kesän ajan. Maksuvälinepetoksia on poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan 53, minkä lisäksi poliisi tutkii noin 150:tä tietomurtoa, joiden kohdalla petos on jäänyt yrityksen asteelle.

Poliisi kertoo, että S-pankki on ollut tai on lähipäivinä yhteydessä kaikkiin rikossarjan uhreihin. Myös poliisi on esitutkinnan myötä yhteydessä heihin.

Rikosten uhreja on koko Suomen alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille.

Poliisin tutkinnassa rikosnimikkeitä ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto. Vangittuna on kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä.

Poliisin mukaan epäilyt ovat olleet ystäviä keskenään.

”Koko tekijäjoukko on tavalla tai toisella tuntenut toisensa”, Geiger kertoo.

Geiger ei kommentoi tässä vaiheessa sitä, onko S-pankki mahdollisesti syyllistynyt johonkin laiminlyöntiin, jossa olisi syytä epäillä rikosta.

Häiriö kesti yli kolme kuukautta

S-pankin mukaan järjestelmähäiriö kesti huhtikuun 20. päivästä elokuun 5. päivään saakka eli yli kolme kuukautta. Häiriö johtui verkkopankin yksittäisen ohjelmistokomponentin virheellisestä toiminnasta. Pankki kertoo, että häiriö korjattiin heti, kun se havaittiin.

S-pankin digitaalisten palveluiden kehittämisestä vastaava johtaja Carl-Edvard Holmberg kertoi eilen STT:lle, että pankilla meni aikaa huomata häiriö, koska ongelma koski niin pientä joukkoa asiakkaita.

Geigerin mukaan rikossarjan tekee poikkeukselliseksi se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa. Lisäksi poikkeuksellista on se, että tekoon ei ole vaadittu asianomistajien myötävaikutusta eli heidän erehdyttämistään.

”Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä”, Geiger sanoo tiedotteessa.

Päivitys 14.9.2022 kello 17.53: Päivitetty uutista kauttaaltaan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Klaus Geigerin kommenteilla.

Lue lisää: S-pankissa vakava häiriö: Sadat pääsivät kirjautumaan toisten verkko­pankkeihin – ”Häiriötä hyödynnettiin väärinkäytöksiin”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut