Uniper vahvistaa: Neuvottelut uusista tukitoimista käynnissä, enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion käsiin

Heinäkuussa sovitulla tukipaketilla Fortum ja Suomen valtio halusivat välttää juuri Uniperin kansallistamisen riskin.

Energiayhtiö Uniperin pääkonttorilla Düsseldorfissa Saksassa kuvattiin maaliskuussa 2020.

14.9. 11:25 | Päivitetty 14.9. 18:42

Energiayhtiö Uniper jatkaa neuvotteluja vakauttamisestaan Saksan valtion kanssa. Neuvotteluihin sisältyy vaihtoehto, jonka mukaan enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion hallintaan, jos valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa.

Tiedon myötä Uniperin osakekurssi lähti tuoreimpaan syöksyyn Frankfurtin pörssissä. Yhtiön osake oli kuudelta Suomen aikaa lähellä kaupankäynnin sulkeutumista yli 17 prosentin laskussa.

Uniperin osakkeen arvosta on kuluvan vuoden aikana kadonnut yli 90 prosenttia. Osakkeen arvo painui iltapäivällä alle neljän euron, kun se vuoden alkaessa oli noin 42 euroa.

Helsingin pörssissä Uniperin suomalainen pääomistaja Fortum nousi päivän vaihdetuimmaksi osakkeeksi. Kuuden aikoihin valtionyhtiön osake oli parin prosentin nousussa hinnan heilahdeltua kymmenen euron molemmin puolin. Pörssipäivän iltapäivä oli nousujohteinen.

Saksa, Uniper ja Fortum sopivat heinäkuussa pelastuspaketista Uniperille, joka on keskeinen osa Saksan energiajärjestelmää. Sittemmin yhtiön tilanne on entisestään huonontunut, kun Venäjä on lopettanut maakaasun toimituksen Nord Stream -putken kautta.

Uusia päätöksiä ei Uniperin mukaan ole vielä tehty.

”Rapautuva toimintaympäristö ja Uniperin taloudellinen tilanne on huomioitu, kun Fortum, Saksan hallinto ja Uniper jatkavat neuvottelujaan Uniperin pitkän tähtäimen ratkaisusta”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Fortum ei kommentoi neuvottelujen sisältöä

Uniper vahvisti uutistoimisto Bloombergin aiemmin tänään kertoman tiedon, jonka mukaan Saksan hallitus saattaa nostaa omistusosuuttaan Uniperista yli 50 prosentin. Bloombergin mukaan Saksa harkitsee jopa Uniperin kansallistamista.

Nykyisin Uniperin enemmistöomistaja on valtionyhtiö Fortum. Se vahvisti neuvotteluiden jatkumisen Bloombergin uutisen julkaisun jälkeen, muttei kommentoinut neuvottelujen sisältöä.

Fortum on vahvistanut asemiaan yhtiössä vuodesta 2017 alkaen. Heinäkuisen pelastuspaketin myötä yhtiön osuus Uniperista laimeni 56 prosenttiin. Saksan valtio sai yhtiön osakkeista haltuunsa 30 prosenttia selvästi alle markkinahinnan.

Yhtiön osakkeen arvo oli ennen heinäkuisen pelastuspaketin julkaisua yli 11 euroa, mutta laski paketin julkaisun myötä lähes 30 prosenttia saman pörssipäivän aikana. Saksa maksoi osakkeista 1,7 euron nimellishinnan.

Ministeri Tuppurainen medialle: Suomi ei hyväksy Uniperin kansallistamista ilman korvausta

Suomi ei hyväksy energiayhtiö Uniperin kansallistamista Saksassa ilman korvausta, kertoo Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) MTV Uutisille ja Helsingin Sanomille annetuissa kommenteissaan.

”Meille on tärkeää, että Uniper palauttaa 8 miljardin rahoituspaketin takaisin Fortumille”, hän toteaa HS:lle lähetetyssä viestissä.

Lufthansa-osakkeet myytiin voitolla

Samaan aikaan Saksa on luopunut omistuksestaan toisessa maalle tärkeässä yhtiössä, jonka pelastamiseen se on osallistunut. Valtio on myynyt satojen miljoonien eurojen voitolla omistuksen lentoyhtiö Lufthansasta.

Lufthansan pelastamiseksi Saksan valtio järjesti yhtiölle keväällä 2020 yhdeksän miljardin euron pelastuspaketin, jonka hyvityksenä se sai yhtiöstä haltuunsa viidenneksen. Yhtiö kertoo, että valtio myi viimeisen osuutensa tiistaina.

Saksa maksoi omistuksesta noin 310 miljoonaa euroa ja myi sen 1 070 miljoonalla eurolla. Valtio jäi siis osakekaupasta noin 760 miljoonaa euroa voitolle.

Pelastusjärjestelyyn kuului, että valtio sitoutui luopumaan omistuksestaan lokakuuhun 2023 mennessä. Lentoyhtiön talous alkoi kuitenkin toipua matkustamisen myötä, joten valtio alkoi myydä omistuksiaan jo viime vuoden syksyllä. Nyt Lufthansa on jälleen yksityisissä käsissä.

”Lufthansan vakauttaminen onnistui ja oli myös taloudellisesti kannattava Saksan hallitukselle ja siten veronmaksajalle”, Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lufthansa raportoi tämän vuoden toiselta vuosineljännekseltä voittoja ensimmäisen kerran pandemian alun jälkeen. Kahtena edellisenä vuonna yhtiö teki yhteensä noin yhdeksän miljardin euron tappiot, kun pandemia kuritti matkailualaa.

Päivitys 14.9.2022 kello 18.40: Päivitetty uutista kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut