Ostin ensimmäisen asuntoni ja sain heti tärkeän opetuksen – lyhyessä ajassa kuukausikulut nousivat yli 200 euroa

Oman asuntolainan korosta kannattaa olla kiinnostunut, sillä korko voi muuttaa kuukausierää sadoilla euroilla.

8.9. 15:41

Aamulehti

Ryhdyin asuntovelalliseksi tänä vuonna, jolloin asuntomarkkinoita on kuvannut pitkälti yksi sana: epävarmuus. On energiakriisi, korkea inflaatio ja korkojen nousu. Lainalupauksesta asuntokauppoihin kului vajaat viisi kuukautta. Sinä aikana lainakulujen kuukausierä nousi yli 200 eurolla.

Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi huhtikuussa plussalle ensi kertaa kuuteen vuoteen. Vajaat viisi kuukautta myöhemmin tällä viikolla euribor liikkui jo reilussa 1,9 prosentissa. Vajaan kahden prosenttiyksikön nousu voi tuntua pieneltä, mutta se vaikuttaa jo konkreettisesti asuntovelallisen arkeen.

Torstaina Euroopan keskuspankki ilmoitti nostavansa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksiköllä. Se ei suoraan tarkoita euriborin nousua, mutta lisää kyllä viitekoron nousupaineita. Esimerkiksi Nordea ennustaa, että 12 kuukauden euribor voi nousta 2,5 prosenttiin loppuvuoden aikana. Siihen verrattuna syyskuun korkotaso tuntuu huojentavalta.

Korkotaso tuntuu nyt poikkeukselliselta, koska asuntovelalliset saivat niin pitkään tottua nollakorkojen huolettomaan aikaan. Nousu tuntuu hurjalta nollatasoon verrattuna, mutta historian valossa ollaan vielä maltillisissa lukemissa.

Esimerkiksi Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Jani Koivunen sanoi elokuussa Aamulehden haastattelussa, että korkomarkkinat ovat nyt menossa kohti normaalia ja korkotaso on yhä matala. 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa 12 kuukauden markkinakorot liikkuivat korkeimmillaan jopa 15 prosentissa ja ennen finanssikriisiä vuoden 2008 tammikuussa 4,8 prosentissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut