Venäjän hyökkäys Ukrainaan synkensi pk-yritysten odotuksia tulevasta

Investointihalukkuus on kärsinyt teollisuutta lukuun ottamatta.

7.9. 9:23

Helsinki

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevaisuuden suhteen ovat synkentyneet alkuvuodesta, kertoo Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-yrittäjäbarometri.

Odotuksia ovat heikentäneet Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama hintojen nousun kiihtyminen, koronapandemian jäljiltä edelleen takkuavat globaalit tuotantoketjut sekä energiamarkkinoiden myllerrys. Tästä huolimatta odotukset pysyivät ennallaan noin puolella yrityksistä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo tiedotteessa, että tulokset eivät ole lohduttomat. Lintilän mukaan mahdollisuuksia kasvuun on edelleen runsaasti ja epävarmoista ajoista päästään yli niihin tarttumalla ja liiketoimintamahdollisuuksia kehittämällä.

Kaikkien päätoimialojen pk-yritykset teollisuutta lukuun ottamatta arvioivat vähentävänsä lähiaikojen investointeja merkittävästi.

”Myönteistä muuten heikoissa investointiodotuksissa on, että voimakkaasti kasvuhakuisten pk-yritysten odotukset eivät laskeneet voimakkaasti suhteessa edelliseen barometriin. Tämä kertonee siitä, että kasvuodotukset eivät laske pidemmällä aikavälillä koko taloudessa, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja”, pääekonomisti Mika Kuismanen.

Henkilöstöstä pidetään kiinni

Suurin osa pk-yrityksistä aikoo pitää kiinni nykyisestä henkilöstöstään. 17 prosenttia aikoo jopa lisätä henkilökunnan määrää. Kymmenes yrityksistä odottaa kuitenkin henkilöstön vähentyvän.

Tuotantokustannusten odotetaan nousevan voimakkaasti. Yritysten omien tuotteiden ja palveluiden hintojen nousu ei välttämättä pysty kompensoimaan raaka-aineiden ja välituotteiden hinnan nousua. Odotukset yritysten kannattavuudesta ovatkin heikentyneet voimakkaasti. Toisaalta lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä uskoo liikevaihtonsa kasvavan seuraavan vuoden aikana.

Kyselyyn vastasi kesä-heinäkuussa noin 4 800 yritystä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut