Tällaisia sähkösopimuksia ihmisillä nyt on ja tämän verran ne maksavat – Näin he aikovat säästää: ”Kiersin ulkovalaisimen kolmesta lampusta yhden pois”

Liki kaikki Aamulehden haastattelemat ihmiset aikovat säästää sähköstä tai muista kuluista, koska sähkö on kallistunut roimasti.

Aamulehti kysyi sunnuntaina Lempäälän Ideaparkissa vierailleilta, millaisia sähkösopimuksia heillä on ja miten sähkön hinnannousu vaikuttaa oman kodin talouteen.

4.9. 17:01

Aamulehti

Kävimme sunnuntaina Lempäälässä kauppakeskus Ideaparkissa kysymässä ihmisiltä, miten he asuvat ja mikä lämmitys heillä on. Kysyimme heiltä myös seuraavat kolme kysymystä:

1. Millainen sähkösopimus sinulla on nyt ja mitä se maksaa? 2. Miten sähkön hinnannousu vaikuttaa sinun talouteesi? 3. Millaisilla keinoilla aiot säästää joko sähköä tai muissa kuluissa, jotta voit maksaa sähkölaskun?

Vakuutusedustaja Henri Pulkkinen ja Valtteri Pulkkinen, 12, Valkeakoskelta: 1. Olemme juuri muuttamassa kerrostalosta sähkölämmitteiseen uuteen omakotitaloon Länsi-Lintulaan Valkeakoskelle. Meillä on nyt määräaikainen sähkösopimus, 6,71 snt/kWh. 2. En osaa sanoa vielä, vaikuttaako. Meille tulee sähkölämmitteinen vesikiertoinen lattialämmitys, joka ei ole kaikkein edullisin. Lisäksi meillä on poistoilmalämpöpumppu ja ilmalämpöpumppu. 3. Varmaan suoratoistopalveluista ja vapaa-ajan autoilusta.

Lentokenttätyöntekijä Timo Närhi-Koponen Lempäälästä: 1. Meillä on kaksivuotinen määräaikainen sopimus, 14,78 snt/kWh. Asumme sähkölämmitteisessä rivitalossa, mutta onneksi on varaava takka. 2. Kyllähän se jossakin vaiheessa vaikuttaa, mutta pulaan ei jouduta. Olemme varautuneet kulutusta pienentämällä. Minä ja puolisoni olemme kumpikin töissä, siksi meillä on hyvä tilanne. 3. Voisi karsia matkustelusta, jos olisi pakko.

Psykologian opiskelija Katariina Ojala ja it-käyttötukihenkilö Juuso Kilponen Lempäälästä: 1. Meillä on määräaikainen sopimus, 4,7 snt/kWh, vuoden loppuun. Asumme rivitalossa, jossa on kaukolämpö. 2. Ehkä täytyy vähän sähkönkäyttöä miettiä. Toki riippuu, millaista uutta sopimusta tarjotaan. 3. Saunaa ei lämmitetä joka viikonloppu eikä tv ole päällä, ellei sitä katsella. Emme ole muuten kummemmin miettineet säästötoimia.

Koneistamon työnjohtaja Antti Koskinen Lempäälästä: 1. Sopimus, jonka hinta päivittyy puolen vuoden välein. Nyt hinta on 11 snt/kWh. Asun omakotitalossa, jossa on ilma-vesilämpöpumppu, lämpöpumppu, öljylämmitys ja takka. 2. Rahaa menee enemmän, mutta ei se vielä ole ongelma. Parin kuukauden sisällä sopimuksen hinta muuttuu. 3. Koetamme ajatella, mitä ostamme ja ehkä ruoassa säästäisimme siirtymällä kaupan omiin merkkeihin.

Hilkka Pirinen, eläkkeellä opettajan työstä ja Ilkka Pirinen, eläkkeellä lääkärin työstä, Mäntästä. 1. Määräaikainen sopimus joulukuun loppuun. Nyt ei auta vielä rimpuilla, kun ei vielä tiedä tulevan sopimuksen hintaa. Nyt 6 snt/kWh. Asumme omakotitalossa, jossa on kaukolämpö. 2. Kyllä se jotain vaikuttaa, mutta oleellista on, että lämmityksemme ei toimi sähköllä. 3. Ehkä harvemmin käydään saunassa ja myös kuivausrumpu vie paljon sähköä. Kiersin ulkona olevan liiketunnistinvalaisimen kolmesta lampusta yhden pois. Tietokone, tulostin ja langaton verkko on laitettu saman jatkojohdon päällä, niin sitten ne voi napsauttaa kaikki kerralla pois päältä. Makuuhuoneen lämpötila on laskettu jo aiemmin 19 asteeseen.

Hemmo Laiho, yliopistonlehtori ja Silja Lehtonen, museonjohtaja sekä Pilvi Laiho, 11, Kaarinasta: 1. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, koska määräaikainen päättyi. Syyskuun loppuun hinta on yösähköllä 13 snt/kWh ja päiväsähköllä 14 snt/kWh. Tämä hinta on vielä siedettävä. Asumme paritalossa, jossa on sähkölämmitys. 2. Jos hinta pysyy tässä, se ei vaikuta radikaalisti, mutta jos hinta moninkertaistuu, se vaikuttaa talouteemme etenkin talvella. Silloin sähkölaskuihin pitää varautua ennalta. 3. Lähtökohtaisesti ei käydä saunassa, ja suihkussa käydään lyhyesti, ja täytyy varautua siihen, että talon lämpötila on maksimissaan 20 astetta, kun nyt lämpö on 23 astetta.

Ylle Sosi, lvi-alan talousjohtaja Kirkkonummelta: 1. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, 13,99 snt/kWh. Meillä on omaa aurinkopaneeli-pientuotantoa kotona, ja myymme ylijäämäsähkön sähköyhtiölle. Sekä myydessä että ostettaessa sähkön hinta on sama. Viimeisin lasku meillä oli 13 euroa. Aurinkopaneeli-investointi maksoi 10 000 euroa. Viime kesänä en maksanut sähköstä mitään, vaan sähköyhtiö maksoi meille. Tänä vuonna olen pessyt lasteni ja lastenlasteni pyykkiä ja kuivannut ne kuivausrummussa, koska meillä sähkö on ollut halpaa. Meillä on omakotitalo, jossa on vesi-ilmalämpöpumppu ja puusauna. 2. Lompakkoon se vaikuttaa. 3. En kauheasti säästä, koska meillä kuitenkin menee tosi vähän sähköä, mutta katson televisiota niin, että valot ovat pois.

Sigrit Sosi, lastenhoitaja, ja Heily Sosi, 4, Espoosta: 1. Määräaikainen sopimus, 5,36 snt/kWh. Kuukauden sähkölasku on noin 100 euroa. Meitä on neljä. Meillä on kaukolämpökerrostalossa neljä huonetta ja sauna. 2. Ennen käytiin saunassa joka päivä, nyt kerran viikossa. Varmistan, ettei lapsilta unohdu telkkari turhaan päälle. 3. En osta itselleni vaatteita.

Sofia Honkavaara, yrittäjä, ympäristösuunnittelija ja Melisa Tirna, 8, Ylöjärveltä: Määräaikainen sopimus 4 snt/kWh ensi kevääseen asti. Meillä on omakotitalo, jossa lämmitysmuotoina sähkö, ilmalämpöpumppu, alakerrassa takka alhaalla ja yläkerrassa leivinuuni. 2. Kyllähän se vaikuttaa. Myös siirtohinnat vaikuttavat kokonaishintaan. 3. Me pinnistelemme. Säästämme kaikessa. Viime talvena talossa oli päällä vain yksi patteri ja lämmitin puilla – se vaikuttaa tosi paljon. Keväällä Ukrainan sodan alettua tilattiin polttopuita, silloin niitä sai halvemmalla kuin nyt. Säästimme jo silloin. Lämpimän veden säännöstelyllä saadaan suurin säästö.

Englanninopettaja Oona Larikka, logistiikkaesihenkilö Jussi Larikka ja Vivien Larikka 1 vuosi 1 kuukautta Lapualta: 1. Pörssisähkö. Seitsemän vuorokauden keskihinta on nyt ollut 36 senttiä. Juuri nyt hinta on 11 senttiä. Asumme omakotitalossa, jossa on öljylämmitys. 2. Kovia sähkölaskuja on tullut, viimeisin oli 300 euroa kahdelta kuukaudelta. Toistaiseksi rahat ovat riittäneet. 3. Olemme ajastaneet pyykit ja tiskit peseytymään yöllä. Muuten olemme eläneet aika normaalia elämää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut