Energia-ala vaatii pikatoimia energiayhtiöiden paisuvien vakuusvaatimusten vuoksi – ”Meillä on jättiläismäinen ongelma”

EU suunnittelee hätätoimia hillitäkseen sähkön hinnan nousua.

Energiateollisuus kertoo, miten hallituksen pitäisi hillitä sähkön hintaa.

30.8. 8:54 | Päivitetty 30.8. 10:58

SUOMALAISIA energiayhtiöitä edustava Energiateollisuus ry vaatii pikaisia toimia, joilla energiayhtiöiden välitön maksukyky taataan tilanteessa, joissa niiden vakuusvaatimukset ovat paisuneet satoihin miljooniin tai jopa miljardeihin euroihin.

”On tarvetta jollekin toimelle. Hyvin monella yhtiöllä on nyt hyvin vaikea löytää likvidiä rahoitusta. Yhtiöt, jotka ovat olleet erittäin vakavaraisia, ovat joutumassa rahoituskriisiin”, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

”Onko se valtion rahoitusta tai takausta, vai mitä se on, emme osaa nyt sanoa. Jokin väliaikaisratkaisu tähän tarvitaan, tämä on niin akuutti tilanne.”

ENERGIAYHTIÖ Fortum kertoi viime viikolla käyvänsä valtion kanssa neuvotteluja mahdollisista tukitoimista kasvaneiden vakuusvaatimusten vuoksi. Fortum-konsernin vakuusvaatimukset ovat kasvaneet jo yli 11 miljardiin euroon, mistä emo-Fortumin osuus on noin viisi miljardia euroa.

Leskelän mukaan Fortum ei ole ongelman kanssa yksin. Hänen mukaansa tyypillisen kuntaomisteisen energiayhtiön vakuusvaatimukset voivat normaalioloissa olla esimerkiksi kymmenen miljoonaa euroa, mutta nyt vakuuksia vaaditaan jo yli 200 miljoonaa euroa.

”Yhtiöt kuljettaneet kottikärryillä ja pakettiautoilla rahaa vakuuksiksi ja haalivat sitä lisää kissojen ja koirien kanssa”, hän kuvaa.

Syy tilanteeseen on sähkön markkinahinnan nousu. Kun energiayhtiöt myyvät tulevaisuuden sähkötoimituksia, niiltä saatetaan vaatia vakuus, joka määräytyy myyntihetken sähkön hinnan ja markkinahinnan erotuksena. Ajatus on, että mikäli myyjä ei pysty lupaamaansa sähköä toimittamaan, asiakas voi hankkia korvaavan sähkön markkinoilta.

Vakuus palautuu, kun sähkö toimitetaan. Ongelma on, että vakuudet sitovat nyt isoja pääomia, ja yhtiöiden on vaikea kerätä niitä.

”Johdannaismarkkinoilla meillä on jättiläismäinen ongelma”, Leskelä kuvaa.

SÄHKÖN hinnan nousu ennätysmäisiin lukemiin hankaloittaa myös kotitalouksien ja yritysten elämää, ja hallitus pohtii tilannetta helpottavia toimia tällä viikolla budjettiriihessä.

Leskelän mukaan valtiolla on käytössään varsin vähän toimia, jotka helpottaisivat tilannetta jo ensi talvena. Nopein ja tehokkain on sähkön kysynnän vähentäminen eli energian säästö.

”Sähkön hinta on erittäin herkkä kysynnän muutoksille etenkin silloin, kun tilanne on tiukka. Pienikin energian käytön vähentäminen korkean hinnan aikana voi merkittävästi alentaa hintaa. Tällä voidaan saada merkittävästi aikaan, jos saadaan yhteinen talkoohenki”, Leskelä sanoo.

Vaikka julkisuudessa puhutaan paljon kotitalouksien energiansäästöstä, valtaosa niin sanotusta kysyntäjoustosta tulee Leskelän mukaan teollisuudesta. Silti kotitalouksillakin on tärkeä rooli, ja Leskelän mukaan on tärkeä varmistaa, että ne saavat nyt oikeaa tietoa energiansäästömahdollisuuksista.

Energiateollisuus kannattaa myös pienituloisten kotitalouksien tilanteen helpottamista sosiaalitukien kautta, mutta ei ota kantaa tukien yksityiskohtiin.

Sen sijaan itse sähkön kuluttajahintaan valtio ei juuri pysty vaikuttamaan, Leskelä sanoo.

”Jos sähkölaskun kautta halutaan tukea antaa, niin ainoa toimiva reitti on, että alennetaan veroa.”

Ratkaisuksi on esitetty sähkön arvonlisäveron tai sähköveron alennusta. Energiateollisuus kannattaa alv-alea, vaikka yritysten kustannuksiin se ei vaikuta, sillä yritykset vähentävät arvonlisäveron omassa verotuksessaan.

Leskelän mukaan huoli siitä, että veroale ei siirtyisi täysimääräisesti asiakashintoihin, on turha.

”Kaikissa sopimustyypeissä kumpi tahansa veroale menee heti läpi. Sopimukset on tehty verottomaan hintaan. Yhtiö ei voi nostaa hintaa.”

MYÖS EU suunnittelee hätätoimia hillitäkseen sähkön hinnan nousua ja uudistaakseen sähkömarkkinoita. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi asiasta maanantaina.

Komission puheenjohtajan mukaan sähkön pilviin kivunnut hinta on paljastanut EU:n nykyisten sähkömarkkinoiden rajoitukset.

"Ne on kehitetty erilaisiin olosuhteisiin. Siksi suunnittelemme hätätoimia ja rakenteellista uudistusta sähkömarkkinoille”, Von der Leyen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Energiateollisuuden mukaan vaihtoehtoiset markkinamallit eivät välttämättä tuo tilanteeseen helpotusta, eivät ainakaan nopeasti.

”Ensi talven tilanteeseen ei millään markkinamallin muutoksella voida vaikuttaa. Ne pitää valmistella huolella, ja ne vaikuttavat pitkälle eteenpäin”, Leskelä sanoo.

Tämä oli päivittyvä uutinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut