Muutama sähköyhtiö myy yhä itse tuottamansa sähkön pilkkahintaan kilpailijoihin verrattuna – Kysyimme, eikö Tampereen sähkölaitos voi tehdä saman

Tampereen sähkölaitoksen tuotanto kattaisi noin 30 prosenttia sen asiakkaiden tarpeesta, mutta yhtiö myy kaiken pörssiin.

Tampereen sähkölaitos ilmoitti nostavansa kausi- ja yleissähkösopimuksissa hinnan 33 senttiin kilowattitunnilta. Kuvassa Tampereen sähkölaitokselle kuuluva Naistenlahden voimalaitos.

30.8. 6:00

Aamulehti

Viime viikon lopulla tuli ilmi, että joissain kunnissa sähköyhtiöt myyvät yhä sähköä oman kuntansa asiakkaille noin 7 sentillä kilowattitunnilta. Näihin kuuluvat ainakin ja Seinäjoen Energia ja Alajärven Sähkö. Asiasta uutisoivat Talouselämä ja Kauppalehti.

Tampereen sähkölaitos ilmoitti samoihin aikoihin nostavansa kausi- ja yleissähkösopimuksissa hinnan 33 senttiin kilowattitunnilta.

Lue lisää: Aamulehden laskuri kertoo, kuinka paljon Tampereen sähkölaitoksen hinnannousu tuntuu lompakossasi – Toimitusjohtaja vastaa kysymyksiin jättikorotuksista: ”Nousupaineita on edelleen”

Seinäjoen energian sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos sanoo alhaisen hinnan perustuvan siihen, että yhtiö on pitänyt itsensä pienenä.

”Emme ole lähteneet haalimaan asiakkaita kovin aktiivisesti ympäri Suomen. Meillä on aika pieni loppukuluttajamäärä tässä Seinäjoen alueella.”

Tampereen sähkölaitoksella on asiakkaita myös oman alueen ulkopuolella.

Roos sanoo, että Seinäjoen Energia myy asiakkaille itse tuottamansa sähkön.

”Myymme jonkin verran tukkuunkin, mistä saa nyt hyvää tuottoa, mutta enemmän menee asiakkaille kuin sinne. Tämä on ollut meidän strategiamme pitkään, mutta onhan meillä vähän tuuriakin tässä.”

Kulut nousisivat suuriksi

Tampereen sähkölaitos tuottaa vuositasolla vajaan kolmanneksen siitä sähkön määrästä, jonka sen asiakkaat tarvitsevat. Toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo, että yhtiö myy kaiken tuottamansa sähkön pörssiin ja ostaa samasta pörssistä kaiken, mitä se myy asiakkailleen.

Eikö itse tuotetun sähkön voisi tässä tilanteessa myydä suoraan asiakkaille ja vieläpä omakustannushinnalla? Loput voisi ostaa pörssistä. Laitisen mukaan ei.

”Jos myisimme tuottamamme 30 prosenttia ja hankkisimme markkinahintaan 70 prosenttia, ja myisimme kaiken alle markkinahinnan, kustannukset nousisivat suuriksi.”

Laitisen mukaan sähköntuotannon omakustannushintaan ja tuotannon määrään liittyy epävarmuuksia. Niitä aiheuttaa muun muassa nesteytetyn maakaasun tilanne.

”Kokonaishankintakustannuksemme on siis yhdistelmä omaa tuotantoa ja pörssisähköä, joihin liittyy paljon epävarmuutta. Hinnoittelumme heijastaa parasta mahdollista näkemystä niiden kehitykseen tulevana talvena.”

Aloite valtuustossa

Kari Roos sanoo, että Seinäjoen Energian myymän sähkön hinta on alhaalla nyt, mutta vuodenvaihteesta eivät hekään pysty vielä sanomaan. Toistaiseksi yhtiö tekee uusia sähkösopimuksia vain Seinäjoen alueelle.

”Emme halua mitenkään kärjistää tilannetta. Meillä on meidän strategiamme ja muilla yhtiöillä omansa. Emme me sähkön myyjät aiheuttaneet tätä tilannetta, vaan yritämme jotenkin selvitä.”

Tamperelainen valtuutettu Aarne Raevaara (ps.) teki maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa aloitteen sähkön myymiseksi kohtuullisella hinnalla suoraan tamperelaisille. Raevaaran mukaan ”sähköä käyttävän asukkaan näkövinkkelistä kaupungin sähkölaitoksen tapa myydä halvalla tuotettu sähkö pörssiin ja ostaa se kalliimmalla takaisin on järjetön.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut