Fortum neuvottelee valtion kanssa tukipaketista kasvavien vakuusvaatimusten kattamiseksi

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan Fortum tarvitsee tukea, sillä miljardeilla euroilla paisuneet vakuusvaatimukset sitovat epäterveellisen paljon pääomia.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, että yhtiö käy Suomen valtion kanssa neuvotteluita tukipaketista. Rauramo kuvattiin Espoon pääkonttorilla 19. toukokuuta 2022.

25.8. 13:10

Energiayhtiö käy Suomen valtion kanssa neuvotteluja tukipaketista, joka turvaisi Fortumin lyhyen aikavälin maksuvalmiuden tilanteessa, jossa yhtiöltä vaaditut vakuudet ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet ja kasvaneet miljardiluokkaan. Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi asiasta tulosinfossa torstaina.

Rauramo ei kertonut, missä muodossa tuki voisi tulla tai kuinka paljon tukea Fortum tarvitsee. Rauramon mukaan Fortum-konsernin vakuusvaatimukset tällä hetkellä ovat noin 11 miljardia euroa, josta emo-Fortumin osuus on runsaat neljä miljardia euroa. Loput vaatimukset kohdistuvat Uniperiin, ja niistä vastaa Rauramon mukaan Saksan valtion omistama KfW-pankki.

Fortum on siis hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin sen saksalainen tytäryhtiö Uniper viime vuoden lopulla. Tuolloin kaasun markkinahinnan nousu ajoi Uniperin likviditeettikriisiin, ja Fortum myönsi yhtiölle kahdeksan miljardin euron rahoituksen lainoina ja takauksina.

Kun Fortum myy sähköä, asiakas voi vaatia siltä vakuuden, joka elää sähkön markkinahinnan mukaan. Ajatus on, että mikäli Fortum ei pysty sähköä toimittamaan, vakuus riittää siihen, että asiakas voi ostaa tarvitsemansa sähkön markkinoilta.

Fortum on myynyt esimerkiksi ensi vuonna toimitettavaa sähköä alle 40 euron megawattituntihintaan. Sähköjohdannaisia myyvässä pörssissä ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin toimitusten hinta oli torstaina kello 13 jo 440 euroa megawattitunnilta.

Hintojen erotuksen Fortum joutuu kattamaan vakuuksin. Vakuus purkautuu, kun sähkö toimitetaan.

Rauramon mukaan yhtiön tilanne on vielä hallinnassa.

”Sähköyhtiönä tilanteemme ei ole vielä kriittinen, mutta jos hinnat jatkavat nousuaan, mekin joudumme kasvattamaan käyttöpääomaamme”, Rauramo sanoo yhtiön tulostiedotteessa.

Rauramon mukaan vakuusvaatimukset kuitenkin sitovat ”epäterveellisen” paljon pääomia, jotka ovat pois esimerkiksi investoinneista. Siksi yhtiö on kääntynyt valtion puoleen. Valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista.

Rauramon mukaan Saksan valtion tarjoama tuki Uniperille voisi toimia mallina tuelle myös Pohjoismaissa. Saksan valtion omistama KfW-pankki myönsi Uniperille vuodenvaihteessa kahden miljardin euron valmiusluoton likviditeettitarpeiden kattamiseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut