Asuntojen hintoihin tulossa käänne Tampereella ensi vuonna – ”Mansen magia kestää, ja se on koko Suomelle arvokasta”

Muutos osuu eniten arvokkaisiin asuntoihin esimerkiksi Tampereen keskustan tuntumaan.

Esimerkiksi uudelle asuinalueelle Puisto-Kalevaan valmistuu paljon asuntoja, joista osa on jo myynnissä. Asuinrakennusten työmaa kuvattiin 16. kesäkuuta. Hypon ekonomisti Juhana Brotherus kuvattiin marraskuussa 2021, kun hän vieraili Tampereella.

21.8. 7:00

Aamulehti

Asuntojen hinnat laskevat koko maassa vuoden 2023 lopulle asti, ennustaa Hypoteekkiyhdistys Hypo. Sen ennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla yli prosentin loppuvuonna 2022.

Hypon asuntoindeksi sekä muut mittarit kuten myyntiaikojen piteneminen, myynti-ilmoitusten lisääntyminen ja asunnon ostoaikeiden väheneminen, enteilevät hintojen laskua.

Miten asuntojen hinnat Tampereella kehittyvät loppuvuonna, Hypon pääekonomisti ja tutkimusjohtaja Juhana Brotherus?

”Hinnat pysyvät paikallaan. Vahva asuntohintojen nousulento, joka on kestänyt kaksi vuotta, on ohi. Mutta toisin kuin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ei ole selkeitä ennusmerkkejä, että hinnat laskisivat.”

Entä ensi vuonna Tampereella?

"Ennusteemme on, että ensi vuonna asuntomarkkinoiden kova nousu ottaa hengähdystauon kahden kiivaan koronavuoden jälkeen. Asuntojen hintojen nousu on ensi vuonna nollan tuntumassa ja asuntokauppojen määrä vähenee.”

”Tampereella uudisrakentaminen on erittäin runsasta suhteessa asuntokantaan. Myös tämä hillitsee asuntojen hintojen nousua.”

"Muutos osuu eniten arvokkaisiin asuntoihin esimerkiksi Tampereen keskustan tuntumaan, sillä korot nousevat nollasta tai jopa miinukselta kohti 1,5 prosenttia, ja pääosa asunnoista on ostettu velkarahalla. Arvokkaat asunnot kärsivät koronnoususta eniten.”

Mikä

Hypon Asuntoindeksi

Ennustaa pääkaupunkiseudun ja Tampereen hintakehitystä kuusi kuukautta eteenpäin.

Turussa malli ennustaa 12 kuukautta eteenpäin. Turussa asuntomarkkinat muuttuvat hitaammin kuin Tampereella ja pääkaupunkiseudulla, joissa hinnat muuttuvat nopeammin kysynnän mukaan.

Hypon mukaan vain vahva työllisyystilanne tukee nyt asuntomarkkinoita. Asuntomarkkinoita heikentävät nousevat korot ja kasvava inflaatio, joka heikentää ostovoimaa.

Millaiset asunnot Tampereella käyvät kaupaksi tänä ja ensi vuonna?

”Pienten asuntojen hinnat voivat laskea. Asuntomarkkinoilla on nyt tarjontaa paljon.”

"Viime vuosina joka toinen yksiö on päätynyt sijoittajan omistukseen. Asuntosijoittajan asema muuttuu nyt haasteelliseksi, koska vuokrat eivät nouse, vaikka kulut, kuten vastikkeet ja korot, nousevat. Siksi sijoittajat eivät ole valmiita maksamaan asunnoista yhtä paljon kuin ennen, ja siksi pienten asuntoihin hintoihin kohdistuu laskupaineita.”

”Ensiasunnon omistajat pääsevät pienten asuntojen omistajiksi aiempaa helpommin, jos hinnat laskevat. Viime vuosina sijoittajat ovat ostaneet asuntoja paljon eivätkä tavalliset ostajat aina ehtineet edes tutustua myytäviin asuntoihin. Sijoittajat ostivat asuntoja yli pyyntihinnan ja tekivät sokkotarjouksia näkemättä asuntoja. Asuntokaupassa on siis ollut epäterveitä piirteitä.”

Millaiset asunnot eivät mene Tampereella kaupaksi tänä ja ensi vuonna?

Tampereella kaikki asunnot menevät kaupaksi, mutta niistä ei saa yhtään hyvää hintaa kuin tähän asti. Hintojen laskupainetta on pienissä asunnoissa, sijoittajavaltaisissa taloissa ja kalliissa uudiskohteissa.”

Miten myyntiajat muuttuvat Tampereella tänä ja ensi vuonna?

”Ne pitenevät. Se on yleensä signaali siitä, että asuntomarkkina on rauhoittumassa eikä entisenlaista hintojen nousua ole nähtävissä. Myyntiajat palautuvat vuoden 2019 aikaan.”

Mikä Tampereen markkinassa ihmetyttää eniten?

"Mansen magia eli Tampereen vetovoima. Menestyksen kierre on vahva. Tuntuu, että Tampereella tapahtuu paljon, ja aika monet vetovoimaiset hankkeet, kuten Nokia-areena, raitiovaunu ja Ranta-Tampella, menevät maaliin onnistuneesti.”

”Mansen magia kestää, ja se on koko Suomelle arvokasta, sillä se jakaa riskejä, ettei olla yhden kortin eli pääkaupunkiseudun varassa. Jos esimerkiksi kaikki Suomen tietotyöläiset olisivat yhdessä kaupungissa, se keskittäisi riskejä asuntomarkkinoilla.”

Pääkaupunkiseudulla 10–30 prosentissa ammattivuokranantajien ilmoituksista on ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi -vuokratarjouksia. Onko tällaisia vielä nähty Tampereella?

”Otaksun, että on, mutta kannattaa katsoa esimerkiksi sivulta Kodisto.fi.”

Aamulehti katsoi sivuston, ja kahdesta asunnosta oli kampanjatarjous. Niissä tarjotaan esimerkiksi viimeistään elokuussa alkavaan sopimukseen 300 euroa alennusta ensimmäisestä vuokrasta, opiskelijalle viiden prosentin pysyvää alennusta kuukausivuokrasta ja vakuudetonta sopimusta, jos luottotiedot ovat puhtaat.

Brotheruksen mukaan myös Turussa asuntojen hinnat pysyvät paikallaan loppuvuoden ja ensi vuoden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut