Linkosuon leipomo löysi nopean ratkaisun energiaongelmaan, kun Venäjän kaasuhana meni kiinni – Tällainen on yrityksen uusi hybridimalli

Kangasalla toimiva Linkosuon leipomo teki merkittävän investoinnin pikavauhtia sen jälkeen, kun Venäjän kaasutoimitusten loppumisesta kerrottiin loppukeväästä.

Maakaasua energianlähteenä käyttävän Linkosuon leipomon toiminta jatkuu syyskuun lopun jälkeen hybridimallilla, jossa hyödynnetään öljyä, kaukolämpöä ja sähköä. Leipomon tavoitteena on, että viiden vuoden päästä leipomo on täysin vapaa fossiilisista energianlähteistä.

20.8. 8:33

Aamulehti

Kangasalla sijaitseva Linkosuo leipomo ottaa lokakuun alussa käyttöön energian hybridimallin, joka korvaa nyt käytössä olevan maakaasun.

Leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne kertoi Aamulehdelle toukokuussa, että leipomo joutuu laittamaan ”pillit pussiin”, jos kaasutoimitukset Venäjältä lakkaavat.

Talasrinne kertoo, että tilanne saatiin kuitenkin ratkaistua, kun kaasutoimittaja Gazum lupasi toimittaa maakaasua leipomolle syyskuun loppuun saakka.

Lue lisää: Miten Venäjän kaasuhanojen sulkeminen vaikuttaisi Pirkanmaalla? Linkosuon leipomo varautuu jo: ”Ensi viikolla pistämme pillit pussiin, jos emme saa kaasua”

Samaan aikaan, kun leipomotoiminta on jatkunut kesän ajan maakaasulla, leipomossa on valmistauduttu kaasutoimitusten päättymiseen investoimalla energian hybridimalliin.

Noin 400 000 euron kokonaisinvestoinnin myötä leipomon energianlähteenä toimii lokakuun alusta alkaen öljy, kaukolämpö ja sähkö.

Talasrinne kertoo, että maakaasun osalta haastava tilanne vaistottiin jo aikaisemmin ja valmistelut aurinkoenergian ja kaukolämmön osalta olivat jo tulossa selvitykseen.

”Näitä selvityksiä oli tarkoitus tehdä rauhallisesti, mutta kun tieto kaasutoimitusten loppumisesta tulivat, toteutimme hankkeen murto-osassa siitä ajasta, jota olimme suunnitelleet”, Talasrinne taustoittaa.

Myös raha toimi tilanteessa hyvänä konsulttina. Talasrinne sanoo, että myös tieto siitä, kuinka paljon tuleva talvi nostaa kaasun hintaa Suomessa ja muualla Euroopassa, nopeutti päätöstä.

”Emme tehneet tätä investointia yhtään liian aikaisin. Jos emme olisi tehneet mitään, edessä olisi ollut erittäin vaikea talvi Linkosuolle.”

Investoinnit jatkuvat

Energiaan liittyvät investoinnit jatkuvat Linkosuolla myös tulevaisuudessa. Pyrkimyksenä on, että seuraavan viiden vuoden aikana toiminta siirtyy täysin fossiilivapaaksi.

Talasrinne sanoo, että käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lämmitykseen sähköä tuotetaan esimerkiksi aurinkoenergialla ja maalämmöllä.

"Emme etsi yhtä täysin korvaavaa toimintaa, vaan nykyiset prosessit tullaan korvaamaan niin, että otamme pienen siivun tuolta ja toisen täältä ja hyödynnämme näitä esimerkiksi kulutushuippujen tasaamiseksi.”

Linkosuo on hakenut mallin toteuttamiseksi mukaan myös EU-hankkeeseen, jossa on mukana myös ympäristökeskus sekä Oulun ja Lappeenrannan yliopistot. Päätöstä rahoituksesta ei ole vielä saatu.

Talasrinne sanoo, että tämä erillinen 600 000 euron investointi toteutetaan oli ulkopuolista rahoitusta tai ei. Tällöin aikataulu on kuitenkin hitaampi, sillä vastaavanlaisesta energiamuodonmuutoksesta ei vielä juurikaan ole kokemusta elintarvikealalla.

”Tarkoituksena olisi toimia tässä pioneerina, sillä kuten ei meillä, ei juuri muillakaan ole asiassa tietotaitoa.”

Tilanne ei ole helppo

Talasrinne sanoo, että vaikka Linkosuolla on jo tehty muutoksia energiakriisin edessä, tilanne elintarvikealalla ei ole helppo.

Energian hinnannousun lisäksi kustannuksia nostavat raaka-aineiden hinnannousu sekä tulevat palkkakierrokset, ja tämä näkyy suoraan myös kuluttajahinnoissa.

Talasrinne sanoo, että tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että tammikuussa 2023 elintarvikkeiden kuluttajahinnat voivat olla 20 prosenttia korkeammalla kuin tämän vuoden huhtikuussa.

Elintarvikealalla hinnannousua joudutaan myös ennakoimaan, sillä tulevan talven hinnat annetaan asiakkaille syksyn aikana, eikä hinnanmuutoksia pystytä ennustamaan.

”Paras vaihtoehto olisi se, että esimerkiksi energian hinnanmuutoksia voitaisiin tarkastella kuukausittain.”

Hintojen nousulla voi olla myös vaikutuksia siihen, mitä tuotteita jatkossa tuotetaan.

”Hintojen noustessa kuluttajat siirtyvät edullisempiin tuotteisiin ja se on sitten elintarviketeollisuudelle arvion paikka, mitä tuotteita kannattaa tuottaa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut