Formica IKI otti käyttöön norjalaisen LNG-kaasun, korvaa Nesteen toimittaman nestekaasun – ”Ei käytä ollenkaan Venäjältä tulevia raaka-aineita”

Formica IKIn Kolhon tehdas on ensimmäinen Suomessa, jolle Barents NaturGass rakensi terminaalin ja toimittaa nesteytetyn maakaasun LNG:n. Maakaasu korvasi nestekaasun heinäkuussa.

Formica IKIn Kolhon tehtaanjohtaja Jani Kattilakoski esittelee uutta LNG-terminaalia, mistä tehdas saa nyt energiansa. Terminaalin on norjalaisen Barents Naturgassin omistaja ja yhtiö toimittaa myös LNG-kaasun.

19.8. 10:03

Korkeapainelaminaattia valmistava Formica IKI Mänttä-Vilppulan Kolhossa siirtyi heinäkuussa täysimääräisesti käyttämään energian lähteenä nesteytettyä maakaasua LNG:tä. Se korvasi Nesteen toimittaman nestekaasun.

Formican IKIn Kolhon tehtaanjohtaja Jani Kattilakoski kertoo, että norjalainen Barents Naturgass BNG rakensi LNG-terminaalin ja se myös toimittaa omistamaansa terminaaliin nesteytetyn maakaasun.

”LNG:n nesteytyslaitos Hammerfestissa, josta meidän LNG tulee, ei käytä ollenkaan Venäjältä tulevia raaka-aineita. Se on yksi harvoista nesteytyslaitoksista, jotka toimivat näin. Eli kaasu ei ole peräisin Venäjältä”, tehtaanjohtaja korostaa.

Formican IKIn Kolhon tehtaanjohtaja Jani Kattilakoski uskoo, että seuraavaksi tehdas siirtyy biokaasuun. Uusi terminaali sopii sen käyttämiseen.

Norjalainen LNG saadaan Snohvitin kaasukentiltä Barentsin mereltä.

Aiemman suunnitelman mukaan maakaasu olisi tuotu uuteen terminaalin Venäjältä mutta sodan syttymisen jälkeen Barents Naturgass päätti aloittaa kaasutoimitukset Norjasta Suomeen.

LNG tuodaan rekoilla

Kolho on norjalaisyhtiölle ensimmäinen terminaali Suomessa, ja siten merkittävä päänavaus. Aiemmin yhtiöllä on ollut terminaaleja Ruotsissa ja Norjassa.

Kattilakosken torstaina saaman tiedon mukaan BNG on aloittamassa LNG-toimituksia kahteen kohteeseen Suomessa.

”Hammerfestista kuljetusmatkaa Kolhoon on 1 200 kilometriä. Olemme kaukaisin toimituspiste tällä hetkellä, mutta Etelä-Suomen kohteesta tulee sitten kaukaisin kohde. Norjassa on terminaaleja 1 100 kilometrin päässä.”

LNG kuljetetaan täysperävaunullisilla rekoilla.

”Tällä hetkellä tulee yksi rekka viikossa. Talvella määrä voi nousta 2–3 viikossa tehtaan lämmitystarpeiden mukaan.”

Barents Naturgassin LNG-säiliö Kolhossa.

BNG valvoo omistamaansa automaattista terminaalia ja sen varastotasoa etänä. Henkilökuntaa sillä ei ole Kolhossa.

Kattilakosken mukaan BNG sai hyödyllistä tietoa Kolhon terminaalin vuoksi Suomen luvituksesta, erilaisista määräyksistä ja rakentamisesta.

Ruotsissa ja Norjassa yhtiö on toiminut pitkään. BNG perustettiin vuonna 2005. Nykyään se on johtava LNG:n jakaja Pohjoismaissa sekä Norjassa ja Euroopassa ensimmäinen laajassa mittakaavassa LNG:tä toimittava yritys. Se toimittaa 6,5 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa.

Barents Naturgass on Formica IKIn sisaryhtiö, molemmat ovat osa hollantilaista Broadview-konsernia. Konsernitasolla Kolhon LNG-terminaali-investointi oli noin puoli miljoonaa euroa.

Biokaasuun seuraavaksi

Kattilakoski uskoo, että Ukrainan sodan, energian hinnan nousun ja kaasuriippuvuuden vähentäminen Venäjältä laittaa monet yritykset miettimään uudelleen energiaratkaisujaan ja energian toimitusvarmuutta.

”Yrityksillä on suuntaus poispäin öljystä, mekin vaihdoimme ensin vuonna 2017 raskaasta öljystä nestekaasuun ja nyt LNG:hen. Vaihdokset lisäsivät positiivista ympäristövaikutusta. Tehtaan hiilijalanjälki on pienentynyt 25 prosenttia energian lähteen vaihdosten vuoksi.”

”Lisäksi meillä on muita projekteja, joilla pyrimme säästämään energiaa. Olemme lisänneet energiamittareita työpisteittäin ja keräämme tietoa energiatasosta ja prosessilaitteilta, jotta voimme seurata energiankulutusta ja tehdä suunnitelmia, jolla energiatehokkuutta parannetaan. Muun muassa hukkalämmön talteenotto on merkittävä parannuskohde.”

”LNG on tulevaisuuden ratkaisu. Seuraava siirtymä on biokaasu, jota Barents Naturgass meillekin selvittää. Uusi terminaali pystyy käyttämään biokaasua, kunhan ensin kaasuntoimittaja löytyy”, Kattilakoski sanoo.

Raaka-ainetta on saatu tehtaalle

Formica IKIn tehtaalla työskentelee noin 150 työntekijää. Heinäkuun lopussa määrä oli 139. Kattilakosken mukaan tänä kesänä oli aiempaa vähemmän kesätyöntekijöitä.

Formica IKIn Kolhon tehtaalla on pitkät perinteet. Ikilevytehtaan perusti 1952 G.A. Serlachius, sen jälkeen on ollut useita omistajamuutoksia. Vuonna 2019 hollantilainen Broadview osti kaikki Formican tuotantolaitokset ja saavutti maailmanlaajuisen verkoston.

Tehdas valmistaa korkeapainelaminaattia, jonka raaka-aine on kotimaisesta sahanpurusta tehty paperi. Kaikkiaan raaka-aineiden kotimaisuusaste yli 90 prosenttia. Esimerkiksi kaikki hartsiliimat ovat kotimaasta.

Tehtaanjohtajan mukaan Ukrainan sodan aikana tuotanto ei ole kärsinyt pääraaka-ainepulasta, vain ulkomailta tuotu kuviomateriaalin saannissa on ajoittain ollut viivästymistä.

Kolhon tehtaan tuotteita käytetään kohteissa, joissa pitää kestää kovaa kulutusta. Näitä ovat esimerkiksi sairaaloiden, päiväkotien, koulujen pöytien ja kaappien pinnat, uimahallien kosteat tilat sekä julkisivurakentaminen ja vaikka raitiovaunupysäkkien katokset. Kolhossa on valmistettu alusta asti myös Alvar Aallon suunnittelemien desing-pöytien pinnat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut