Näin Kiillon vetäytyminen Venäjältä etenee – ”Odotamme saavamme hyväksynnät parin kuukauden sisällä”

Kiillon Venäjältä vetäytyminen lienee selvää syksyn kuluessa.

Kiilto Groupin toimitusjohtaja Anssi Asikainen kertoo, että osalle sen Venäjän-yhtiöistä on löytynyt ostaja.

20.8. 7:00

Aamulehti

Pirkanmaalainen perheyritys Kiilto teki maaliskuussa päätöksen, että se vetäytyy Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Syynä on Ukrainan sota. Kiilto oy:n pääkonttori on Lempäälässä.

Miten Kiillon vetäytyminen Venäjältä etenee, Kiilto Groupin toimitusjohtaja Anssi Asikainen?

”Kiillolla on kaksi liiketoimintakokonaisuutta, jotka molemmat vetäytyvät Venäjältä. Näistä toiselle, liimaamisen ratkaisuihin keskittyvälle liiketoiminnalle, on löytynyt ostaja. Kauppa odottaa viranomaisten hyväksyntöjä. Yhtiöt, joista kauppahinta on nyt sovittu, ovat AO Kiilto-Klei, OOO Kiilto Family ja OOO Kiilto-Klei Ramenskoe.”

”Toisen eli ammattihygieniaan keskittyvän liiketoiminnan myynti on edelleen käynnissä. Odotamme, että sen liiketoiminnot olisi myyty syksyn aikana.”

”Sen lisäksi, että vetäydymme Venäjältä, olemme jo täysin lakkauttaneet Valko-Venäjän yhtiön toiminnan.”

Kuka Kiillon liimaamisliiketoiminnan Venäjällä ostaa?

”Bergauf Group, joka on yksi Venäjän suurimmista rakennuskemikaalien valmistajista. Bergaufin pääkonttori on Jekaterinburgissa.”

Miten kauppa tehdään?

”Myynti toteutetaan osakekauppana. Kauppa edellyttää vielä kahden venäläisviranomaisen hyväksynnän.”

Mikä?

Kiilto Family Group

Kemianteollisuuskonserni, jolla on neljä liiketoiminta-aluetta: rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet.

Liikevaihto vuonna 2021 oli 261 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 18,2 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 liikevaihto oli 294 euroa ja liikevoitto 42 miljoonaa euroa.

Konsernilla on kaikkiaan vähän yli 1 000 työntekijää, joista vajaa 200 Lempäälässä. Toimintaa 11:ssa maassa. Suomen-tehtaat Lempäälässä, Turussa, Forssassa ja Hankasalmella. Tehtaita myös Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

Kiillon Venäjän-yhtiöt ja niiden kolme tehdasta työllistävät 200 henkilöä. Valko-Venäjällä Minskissä Kiillolla oli toimisto ja viiden hengen myyntitiimi. Ukrainassa Kiovassa Kiillolla on yhteensä 20 työntekijää konttorissa, varastossa ja pakkaamossa.

Kauanko hyväksymisessä arviolta menee?

”Odotamme saavamme hyväksynnät parin kuukauden sisällä.”

Miten etenee Kiillon muiden Venäjän-yhtiöiden vetäytyminen?

”Venäjällä toimivalle OOO Kiilto Cleanille, joka on erikoistunut ammattihygieniaratkaisuihin, haetaan edelleen ostajaa. Käymme mahdollisten ostajien kanssa parhaillaan neuvotteluja.”

Voiko Kiilto saada Venäjän-tehtaistaan käyvän hinnan?

”Liiketoiminnoista ei ole mahdollista saada samaa hintaa kuin normaalissa tilanteessa. Meille tärkeintä on vetäytyä Venäjän markkinoilta, koska toiminnan jatkaminen siellä ei ole eettisesti oikein. Yhtiöiden myynti on käytännössä ainoa mahdollinen keino vetäytyä Venäjältä.”

Oletteko uskaltaneet kertoa Venäjällä avoimesti lähtöaikeistanne, koska jo lähtöaikeista kertomisesta voidaan Venäjällä rankaista?

”Heti, kun päätös tuli ja lähdimme hakemaan uutta omistajaa, tiedotimme kyllä Venäjällä henkilöstöä avoimesti, että tulemme etsimään uutta omistajaa. Emme missään vaiheessa lopettaneet toimintaa, vaan lähdimme etsimään uutta omistajaa, joka on ainoa laillinen tapa ja huomioi Venäjän-tehtaidemme johdon ja työntekijöiden turvallisuuden.”

Kuinka iso projekti Venäjältä vetäytyminen on Kiillolle?

"Tämä on ollut tiivis projekti ydinjoukolle, etenkin Kiilto Familyn toimitusjohtajalle, lakitiimillemme ja paikalliselle johdolle.”

Keväällä arvioitiin, että Lempäälän kemiantehtaalla voisi tulla kesällä sopeuttamistarpeita eli tehtaan sulkemista pariksi viikoksi ja lomarahojen vaihtamista vapaaksi. Miltä näyttää Lempäälän tehtaan tilanne nyt?

"Venäjältä lähtemiseen liittyy siirtymäaika, joka kestää vuoden loppuun. Noudatamme siirtymäaikaa ja viemme sanktioimattomia tuotteita Lempäälän-tehtaalta Venäjälle. Ukrainaan meillä on myös edelleen toimituksia, jotka menevät sodankäynnin ehdoilla eli toimitamme Ukrainaan tuotteita vähemmän kuin normaalisti.”

Mitä muuta tärkeää haluaisit vielä sanoa?

”Siirtymäajan jälkeen Kiillon brändit eivät jatka Venäjällä. Noudatamme vetäytymisessä kaikkia EU-pakotteita, lainsäädäntöä ja huolehdimme henkilöstömme turvallisuudesta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut