Viljojen hinnat nousivat rajusti kevätkesällä – nousua peräti 114 prosenttia

Maatalousyrittäjien kustannukset ovat nousseet ennätyksellistä tahtia.

Hintoja kohotti eniten viljan, etenkin kauran ja ohran, jyrkkä hinnannousu. Kuvassa peltomaisema Tuusulassa 3. heinäkuuta 2022.

15.8. 8:40 | Päivitetty 15.8. 9:16

Helsinki

Maatalouden tuottajahinnat nousivat huhti-kesäkuussa 29 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Hintoja kohotti eniten viljan, etenkin kauran ja ohran, jyrkkä hinnannousu. Viljan tuottajahinnat nousivat peräti 114 prosenttia.

Myös lihan tuottajahinta on korkeimmalla tasollaan 2000-luvulla, vaikka nousu ei ole yhtä jyrkkää kuin viljojen. Pitkään tasaisena pysynyt maidon tuottajahintakin on noussut selvästi.

Lue lisää: Pirkanmaalaiset lähiruoan tuottajat kertovat rankasta työstään: ”Täytyy rakastaa yli kaiken sitä hommaa”

Tilastokeskuksen yliaktuaari Marianne Rautelin arvioi, että syitä viljan tuottajahinnan nousuun on useita.

Niitä ovat viime vuoden pieni sato kotimaassa sekä useita maita tänä kesänä koetellut kuivuus, joka heikentää satonäkymiä. Lisänä on myös energian hinnan ja muiden tuotantokustannusten nousu, mihin on vaikuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Lannoitteiden hinta 119 prosentin nousussa

Maatalousyrittäjien kustannukset ovat tuntuvassa nousussa, sillä maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi kohosi toisella vuosineljänneksellä ennätyksellistä 32 prosentin vauhtia.

”Polttoaineen hinnat ovat kivunneet uuteen ennätykseen. Puintikauden sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi viljan kuivaustarpeeseen ja siten polttoaineen tarpeeseen. Erityisesti eläintiloilla sähkön hinnan nousu ja epävarmuus tulevasta hintatasosta aiheuttaa varmasti huolta”, Rautelin sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: MTK:n maatalousjohtaja: Ruoan vienti ulkomaille olisi ratkaisu useaan maatalouden ongelmaan – ”Näköpiirissä ei ole paluuta halpaan ruokaan”

Lannoitteiden hinta oli huhti-kesäkuussa vielä polttoaineitakin rajummassa 119 prosentin nousussa.

”Lannoitteiden hinnan nousuun vaikutti erityisesti maakaasun hinta ja raaka-aineiden saatavuusongelmat. Epävarmuustekijät eivät ole poistuneet”, Rautelin arvioi.

Lannoitekauppa käynnistyy toden teolla syksyn aikana, jolloin hänen mukaansa nähdään viitteitä hintatasosta, jolla lannoitteita on hankittava ensi satokautta varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut