Inflaatio pysyi heinäkuussa samalla tasolla kuin kesäkuussa

Energian hinnan nousu kiihdytti edelleen kuluttajahintojen nousua

15.8. 8:21 | Päivitetty 15.8. 9:31

Helsinki

Inflaatiotahti ei enää kiihtynyt heinäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajahinnat nousivat sekä kesä- että heinäkuussa 7,8 prosenttia.

Eniten inflaatiota kiihdyttivät sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Sen sijaan lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen sekä ääni- ja kuvatallenteiden halpeneminen hillitsivät inflaatiota.

Inflaatio on kiihtynyt alkuvuoden aikana nimenomaan energian kallistumisen vuoksi. Energian hintoja on nostanut erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

”Odotuksissa oli, että bensan hinnan tuntuva alentuminen olisi tuonut heinäkuussa edes vähän helpotusta keskimääräiseen inflaatiovauhtiin. Näin ei käynyt, sillä erityisesti sähkön ja ruuan hintojen kallistuminen painoi vaakaa toiseen suuntaan”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

Hänen mukaansa hintojen laaja-alaiset nousupaineet eivät siis ole kadonneet minnekään, vaikka bensan hinnan kuukausittaiset muutokset tuovat heiluntaa molempiin suuntiin.

”Ei ole oikein mahdollista pärjätä ilman sähköä ja ruokaa, eli inflaatiota on yhä vaikeampi paeta. Aikaisemmin hintojen nousu keskittyi pitkälti polttoaineisiin, jolloin saattoi olla mahdollista helpottaa tilannetta vähentämällä autoilua. Nyt sekään ei riitä”, Appelqvist sanoo.

Hän odottaa, että pidemmän päälle helpotusta on kuitenkin luvassa. Suhdannetilanne on kansainvälisessä taloudessa viilentynyt viime viikkoina nopeasti, mikä tulee jatkossa poistamaan hintapaineita taloudesta.

Euroalueen inflaatio kiihtyi edelleen

Tilastokeskus kertoo, että euroalueen inflaatio oli heinäkuussa ennakkotietojen mukaan 8,9 prosenttia. Euroalueella inflaatio kiihtyi edelleen, sillä yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli heinäkuussa 8,9 prosenttia. Kesäkuussa inflaatiovauhti oli 8,6 prosenttia.

Suomessa yhdenmukaistettu kuluttajahintojen nousu oli heinäkuussa 8,0 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana useita hyödykkeitä, jotka Suomen oma laskentatapa sisältää.

Yhdenmukaistetussa indeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Hyödykeveromuutosten yhteisvaikutus kuluttajahintoihin oli 0,1 prosenttia. Heinäkuussa nostettiin tupakkaveroa.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hintakehitykseen. Eurostat julkaisee heinäkuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit torstaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut