Tuhannet suomalaiset odottavat Venäjä-rahastoihin sijoitettujen miljoonien kohtaloa – OP: osuudenomistajat ovat tiedostaneet markkinan riskit

Venäjä-rahastojen lakkauttamisen myötä rahastojen varat tullaan muuttamaan käteiseksi. Velkojen vähentämisen jälkeen varat on tarkoitus jakaa rahastojen osuudenomistajille, mutta pakotteiden vuoksi on epäselvää, miten tämä tulee onnistumaan.

Pankit maksavat pian ensierän Venäjä-rahastoista takaisin sijoittajille, mutta sadat miljoonat ovat sodan sumussa. Kuvassa Osuuspankin pääkonttori Helsingissä.

8.8. 11:13

Keskeiset suomalaiset pankit pyrkivät maksamaan takaisin ensimmäiset erät Venäjä-rahastoihin tehdyistä sijoituksista syyskuun loppuun mennessä.

Danske Bank ja Nordea kertoivat huhtikuussa lakkauttavansa Venäjä-rahastonsa. OP-ryhmä seurasi perässä kesäkuussa. Kaikki niistä olivat jo lopettaneet kaupankäynnin rahastoissaan helmikuun päätteeksi sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan.

Rahastoissa oli sulkeutumishetkellä noin 30 000 omistajaa, joista pääosa oli suomalaisia. Rahastojen yhteenlaskettu koko helmikuun lopulla oli 380 miljoonaa euroa.

Lakkauttamisen myötä rahastojen varat tullaan muuttamaan käteiseksi. Velkojen vähentämisen jälkeen varat on tarkoitus jakaa rahastojen osuudenomistajille.

On kuitenkin epäselvää, miten tämä tulee erilaisten pakotteiden vuoksi onnistumaan. Maan talouden varjelemiseksi Venäjä esti keväällä ulkomaalaisia myymästä osakkeitaan Moskovan pörssissä. Kuluvan vuosineljänneksen aikana rahastoista maksetaan pois niissä valmiiksi olleita käteisvaroja.

”Muu omaisuus saadaan realisoitua vasta Venäjän avattua oman pörssinsä ulkomaalaisille ja kun mahdolliset sanktiot ja valuutanvaihtorajoitukset eivät estä realisointia. Tilanne venynee arviolta samassa mittakaavassa kuin sota jatkuu”, Nordean pohjoismaisen rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen arvioi.

”Omistajat tiedostaneet riskit”

OP:n rahastossa oli sulkeutumishetkellä noin 16 000 osuudenomistajaa. Dansken rahastossa sijoittajia oli noin 4 800, joista pääosa oli suomalaisia. Nordealla sijoittajia oli noin 10 000, joista noin puolet suomalaisia.

Dansken viestinnästä kerrotaan STT:lle, että merkintäsummat rahastoon ovat vaihdelleet kymmenistä euroista muutamaan sataan tuhanteen euroon ja että korkeariskiset sijoitukset ovat tyypillisesti olleet osa laajempaa hajautettua sijoitussalkkua. OP:n kuvaus omasta rahastostaan on samoilla linjoilla.

”Sijoitukset rahastoon ovat olleet maltillisia. Osuudenomistajat ovat tiedostaneet kyseiseen markkinaan liittyvät riskit”, OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Juha Takala säestää.

Venäjä-rahastoja merkinneiden sijoittajien määrä oli maltillisessa laskussa jo ennen kuin sota Ukrainassa laajeni merkittävästi helmikuussa ja laukaisi kattavan pakotekierteen. Takalan mukaan kehitykseen vaikutti yleinen rauhattomuus sijoitusmarkkinoilla.

Osa vetäytyi ajoissa

Suorien rahastojen ohella useilla pankeilla on voinut olla sijoituksia Venäjälle esimerkiksi Itä-Eurooppaan tai kehittyville markkinoille keskittyvien rahastojen kautta.

Nordean Itä-Eurooppa-rahaston varoista kaksi kolmasosaa koostui alkuvuonna venäläisistä osakkeista. Rahasto ei jatkossa sijoita Venäjälle, ja se on toistaiseksi auki vain lunastuksille.

Osa suomalaispankeista ehti vähentää Venäjän-tarjontaa jo ennen helmikuun hyökkäystä.

Säästöpankki sulautti Venäjä-rahastonsa kehittyvien markkinoiden rahastoon viime marraskuussa. Syyksi pankki kertoi rahaston pääomien heikon kasvun.

S-Pankki luopui osake- ja korkorahastoissaan lähes kaikista Venäjä-sijoituksistaan, kun se arvioi sodan riskin kasvaneen liiaksi.

Sijoituksia Venäjälle on voinut tehdä esimerkiksi muiden pankkien kautta. Niiden sijoittajamäärät tai Venäjän-painotus ovat kuitenkin olleet jutussa käsiteltyjä teemarahastoja pienempiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut