Pörssisähkön hinta ponkaisi rajusti maanantaina, saunakerralle hintaa jopa yli 10 euroa: "Kannattaa miettiä, mitä tänään tekee”

Pörssisähkön spot-hintaa seuraavan sahko.tk-nettisivun mukaan hinta nousi aamuyhdeksältä peräti 106,78 senttiin kilowattitunnilta, kun se vuorokautta aiemmin oli vain 0,33 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön hinta on heilunut rajusti lähipäivien aikana elokuun alussa.

7.8. 19:53 | Päivitetty 8.8. 13:22

Pörssisähkön hinta on noussut maanantaina rajusti tyynen sään ja Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön sunnuntaina alkaneen vuosihuollon takia.

Pörssisähkön spot-hintaa seuraavan sahko.tk-nettisivun mukaan hinta nousi aamuyhdeksältä peräti 106,78 senttiin kilowattitunnilta, kun se vuorokautta aiemmin oli vain 0,33 senttiä kilowattitunnilta.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan hinnan nousua selittää ennen muuta tuulivoiman tuotannon väheneminen sään tyyntymisen takia.

Maanantaina aamupäivällä tuulivoimaa tuotettiin vain vajaan 200 megawatin teholla, kun sunnuntaina aamupäivällä vastaava luku oli noin 3 000 megawattia.

Loviisan kakkosyksikön vuosihuolto vähensi Suomen sähkötuotantoa samaan aikaan noin 500 megawatilla.

Harkintaa sähkön käyttöön

Salomaa kehottaa suureen harkitsevuuteen sähkön käytössä tämänkaltaisten hintapiikkien aikana etenkin niitä, joilla on spottihintainen sähkösopimus. Esimerkiksi sähkösaunan lämmittäminen voi kiukaasta riippuen maksaa jopa yli kymmenen euroa, jos sähkön hinta on yli euron kilowattitunnilta.

Pyykinpesukoneenkin käyttökerta voi koneesta ja pesuohjelmasta riippuen maksaa parisen euroa.

"Kannattaa miettiä, mitä tänään tekee”, Salomaa sanoi.

Suomen heikentyneen sähköntuotannon vuoksi sähkön tuonti Ruotsista lisääntyi Salomaan mukaan aamulla lähes 2 400 megawattiin. Sähköä tuotiin Ruotsista lähes täydellä kapasiteetilla.

"Se on suurelta osin korvannut tuulivoiman vähentymistä”, Salomaa sanoi.

Historian korkein

Sunnuntaina sähköpörssi Nord Pool ennusti, että pörssisähkön spot-hinta ponnahtaisi maanantaina hetkeksi 861,14 euroon megawattitunnilta eli 86 senttiin kilowattitunnilta. Nord Poolin mukaan hinta alkaisi sen jälkeen laskea, mutta hinta pysyisi kuitenkin huomattavasti viime päivien keskiarvoa korkeammalla.

Nord Poolin hintahistorian perusteella pörssisähkö ei ole kertaakaan kesän aikana maksanut 86 senttiä kilowattitunnilta. Korkeimmillaan hinta on ollut 55 senttiä kilowattitunnilta.

Nord Poolin sunnuntaisten tietojen mukaan pörssisähkö maksaisi maanantaina keskimäärin noin 48 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön hinta on heilunut rajusti kuluneen viikon aikana. Esimerkiksi viime keskiviikkona sähkö oli lähes ilmaista. Kalleimmillaan sähkö oli maanantaina, jolloin sen keskihinta oli noin 28 senttiä kilowattitunnilta.

Lue lisää: Sähkön hinta heiluu laidasta laitaan: Pörssisähkö on taas tänään lähes ilmaista

Samanlaista heiluntaa sähkömarkkinoilla oli myös edellisviikolla. Silloin pörssisähkön keskihinta tippui yhden päivän ajaksi 0,7 senttiin kilowattitunnilta. Kyse oli eräänlaisesta ennätyksestä, sillä pörssisähkön keskihinta ei ollut laskenut kertaakaan yhtä matalalle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Isossa kuvassa pörssisähkön hinta on yli kaksinkertaistunut vuodessa. Esimerkiksi heinäkuussa pörssisähkö maksoi Nord Poolin mukaan Suomessa keskimäärin 18,4 senttiä kilowattitunnilta, kun vielä vuosi sitten hinta oli keskimäärin 7,9 senttiä.

Sähkön hinta on ollut nousussa jo pitkään, ja sen ennustetaan nousevan entisestään talvea kohti.

Näin voi päätellä sähkön futuurihinnoista ja niitä heijastelevista uusien sähkösopimusten tarjoushinnoista. Energiaviraston vuodesta 2006 alkavien tilastojen mukaan määräaikaisten kaksivuotisten sopimustarjousten keskihinta ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä korkealla kuin nyt.

Päivitetty 8.8.2022 kello 11.26: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Päivitetty 8.8.2022 kello 13.20: Lisätty juttuun asiantuntijakommentteja sähkön käytöstä korkeiden hintojen aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut