Metso Outotecin syytetään jatkaneen kauppaa pakote­listalla olevien oligarkkien yritysten kanssa – Näin yhtiö vastaa kysymyksiin Tampereen-toimipisteen roolista

Metso Outotec kertoo, ettei se ota vastaan uusia tilauksia, jotka toimitettaisiin Venäjälle.

Ruotsin radion P4 Värmland -kanava kertoo saaneensa haltuunsa listan, jolla on yli sata yritystä, joiden kanssa Metso Outotec voi oman arvionsa mukaan jatkaa kauppaa. Kaksi yrityksistä on oligarkki Alisher Usmanovin 49-prosenttisesti omistamia. Usmanov kuvattuna Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa vuonna 2017. Metso Outotecin tehdasalue Tampereen Lokomonkadulla kuvattuna vuonna 2019.

2.8. 13:49 | Päivitetty 2.8. 19:46

Suomalainen kaivos- ja metalliyhtiö Metso Outotec on arvioinut voivansa jatkaa liiketoimia sellaisten venäläisyhtiöiden kanssa, joiden suuromistajat ovat pakotelistattuja oligarkkeja. Asiasta kertoi Ruotsin radion P4 Värmland -kanava tiistaina.

Radiokanava kertoo saaneensa haltuunsa listan yli sadasta yrityksestä, joiden kanssa Metso Outotec voi oman arvionsa mukaan jatkaa kauppaa. Yrityksistä Metalloinvest ja Udokan Copper ovat oligarkki Alisher Usmanovin 49-prosenttisesti omistamia.

Usmanov on läheinen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. EU:n pakotelistauksessa Usmanovia luonnehditaan Putinin ”suosikkioligarkiksi”. EU:n tietojen mukaan Usmanovin liiketoimet ovat suoraan tukeneet Venäjää Krimin miehittämisessä ja Ukrainan horjuttamisessa.

Suomessa Helsingin Sanomat kertoi tiistaina saaneensa saman listan nähtäväksi. HS:n mukaan Metso Outotecin listalla on myös kolmas yritys, venäläinen kultayhtiö Polyus tytäryhtiöineen. Sen omistaa 27-vuotias Said Kerimov, joka on oligarkki Suleiman Kerimovin poika. Sekä isä että poika ovat EU:n pakotelistaamia.

EU:n selvityksen mukaan Kerimovien liiketoimet ovat merkittävä tulonlähde Venäjän valtiolle. Selvityksen mukaan Suleiman Kerimovin toimet ovat edesauttaneet Ukrainan vakauden ja turvallisuuden horjuttamista.

Mikä?

Metso Outotec

Mineraalien jalostukseen, kiviainesten käsittelyyn ja metallinjalostukseen erikoistunut Metso Outotec on kansainvälinen suuryhtiö, joka toimii yli 50 maassa ja työllistää yhteensä yli 15 000 työntekijää.

Tampereella henkilöstöä on vajaat 900. Tampereen-toimipisteessä on tutkimus-, tuotekehitys-, tuotanto- ja palvelukeskus, kivenmurskauksen tutkimuskeskus ja kivilaboratorio.

Lakifirmat apuna

Metso Outotecin toimitusjohtajaa Pekka Vauramoa ei tavoitettu kommentoimaan tietoja. Yhtiö viestitti sähköpostitse, että se on konsultoinut kansainvälisiä huippulakifirmoja selvittääkseen, mitkä venäläisyhtiöt kuuluvat pakotteiden piiriin.

Vihreäksi listattujen yritysten omistuskuvioita on selvitetty siis moneen otteeseen, eivätkä ne juristien mukaan kuulu pakotteiden piiriin. Oligarkkeihin on sovellettu sääntöä, että ainoastaan heidän enemmistöomistuksessaan olevat yhtiöt kuuluvat sanktioiden piiriin.

Metso Outotecin mukaan toimituksia ei-sanktioitujen asiakkaiden kanssa ei ole voitu yksipuolisesti keskeyttää, sillä se aiheuttaa vahingonkorvausvelvoitteen. Yhtiön mukaan ei olisi eettisesti oikein joutua lähettämään asiakkaille rahaa vahingonkorvauksien muodossa.

Metso Outotec työllistää Tampereella vajaa 900 henkilöä. Tampereen-toimipisteessä on tutkimus-, tuotekehitys-, tuotanto- ja palvelukeskus, kivenmurskauksen tutkimuskeskus ja kivilaboratorio.

Aamulehti kysyi, onko Tampereella valmistettuja kivenmurskaimia myyty Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen oligarkkien omistamille yrityksille, mikä on ollut näiden murskainten osuus Tampereen-tuotannosta ja miten tilanne vaikuttaa Tampereen-toimipisteeseen.

Metso Outotecin viestintä- ja brändijohtaja Helena Marjaranta vastasi sähköpostitse, että yhtiö noudattaa kaikkia sanktioita täysimääräisesti. ”Emme ole toimittaneet mitään muitakaan tuotteita sanktioiduille asiakkaille, emmekä ota uusia tilauksia Venäjälle toimitettavaksi. Näin ollen kivenmurskauksessa käytettyjä laitteita ei ole myöskään toimitettu”, Marjaranta kirjoittaa. Tampereen-toimipisteeseen ei Marjarannan mukaan ole tiedossa vaikutuksia. ”Ei vaikutusta. Emme ole tähän mennessäkään toimittaneet mitään sanktioiduille asiakkaille, emmekä ota uusia tilauksia Venäjälle toimitettavaksi.”

Ei uusia sopimuksia

Metso Outotec toimitti Venäjälle tilauksia vuoden toisella neljänneksellä yhteensä 67 miljoonan euron edestä. Yhtiö ei kerro, mille asiakkaille tilauksia on toimitettu.

Yhtiön liikevoitto painui huhti–kesäkuussa miinukselle Venäjän liiketoiminnan alasajoon liittyvän kertaluonteisen kulun vuoksi. Nämä toimitukset liittyvät yhtiön mukaan alasajosopimuksiin, ja toimituksia on tehty vain ei-sanktioiduille asiakkaille.

Yhtiö on kertonut, että se ei enää tee uusia sopimuksia venäläisten yhtiöiden kanssa ja pyrkii sopimaan sopimusten ennenaikaisesta päättämisestä. Sanktioiduille asiakkaille toimitukset päättyivät heti, kun sanktioita on asetettu, yhtiöstä kerrotaan.

Juttua päivitetty 2.8.2022 kello 14.01 ja kello 19.27: Päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut