Mikä on totuus Suomessa myytävän öljyn ja öljytuotteiden alkuperästä: Tuodaanko maahamme edelleen venäläistä öljyä? Näin vastaavat Teboil ja muut huoltamoketjut

Suomen maaperästä ei löydy öljyä, joten kaikki raakaöljy on ulkomailta tuotua. Maamme ainoa kotimainen öljynjalostamo on Nesteen Porvoon jalostamo. Selvitimme, mistä Suomessa toimivat huoltamoketjut hankkivat öljynsä ja öljytuotteensa, kuten bensiinin, dieselin ja polttoöljyn.

Matti Lehtimäki asuu Ylöjärven Soppeenmäessä, mutta viettää kesiään Hämeenkyrössä. Hän tankkasi Lielahden St1:n kylmäasemalla 2. elokuuta. ”Kävimme tuossa vastapäätä Motonetissä asioilla ja tulin katsoneeksi bensan hintaa. En mene hinnan perässä, mutta tämä sattui kohdalle. Yleensä ostan bensiiniä Nesteeltä. Hämeenkyrössä on toisella puolella tietä Neste ja toisella puolella Teboil, ja Teboil on viime aikoina ollut kalliimpi. En minä sitä mieti, mistä se polttoaine tulee, eikös se Nestekin tuo raakaöljynsä Venäjältä. Ainakin aiemmin on tuonut.”

3.8. 5:00

Aamulehti

Viime viikolla kävi ilmi, että Teboil on kesän aikana toimittanut 3,5 miljoonalla eurolla öljyä Tampereen Naistenlahden voimalaan. Teboil on venäläisen Lukoilin tytäryhtiö, jonka tuottojen on pelätty valuvan Venäjän sotakassaan. Tampereen Sähkölaitoksen öljynhankinta Teboililta todettiin virhearvioksi ja toimitussopimus irtisanottiin nopealla aikataululla.

Suomi ja muut EU-maat ovat pyrkineet venäläisenergiasta eroon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että Teboilin toimittama öljy on venäläistä alkuperää ja sen hankinta siksi erityisen tuomittavaa.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kuitenkin kertoi aiemmin Aamulehdelle, että Teboilin toimittama öljy oli peräisin Nesteen jalostamolta ja samaa öljyä kuin Neste myy muillekin. Tähän ovat yrittäneet vedota myös Teboil-kauppiaat, jotka ovat viime kuukausina joutuneet laajan boikotin kohteeksi.

Mikä sitten on totuus Suomessa myytävän öljyn ja öljytuotteiden, kuten bensiinin, dieselin ja polttoöljyn alkuperästä: tuodaanko maahamme edelleen venäläistä öljyä vai ei?

Lue lisää: Tampereen sähkölaitoksen toimitussopimus Teboilin kanssa on nyt purettu – näin öljyntoimittajan vaihdos etenee

Lue lisää: Öljyn hankinta Teboililta yllätti Tampereen johdon: Pormestari Ikosen mukaan sopimuksesta on päästävä eroon nopeasti

Pakotteet

Venäjän öljyn tuontikielto

Euroopan unioni (EU) on asettanut Venäjälle useita tuonti- ja vientirajoituksia osana talouspakotteita.

EU:n neuvosto hyväksyi kesäkuussa 2022 kuudennen pakotepaketin, jossa muun muassa kielletään raakaöljyn ja tiettyjen öljytuotteiden osto, tuonti tai siirto Venäjältä EU:hun.

Rajoituksia sovelletaan asteittain eli 6 kuukauden kuluessa raakaöljyn osalta ja 8 kuukauden kuluessa muiden jalostettujen öljytuotteiden osalta.

Vuoden loppuun mennessä EU:n rajoitukset kattavat lähes 90 prosenttia Venäjältä Eurooppaan tuodusta öljystä.

Neste luopunut

Suomen maaperästä ei löydy öljyä, joten kaikki raakaöljy on ulkomailta tuotua. Maamme ainoa kotimainen öljynjalostamo Nesteen Porvoon jalostamo hyödynsi aina Ukrainan sodan alkamiseen asti pääosin venäläistä raakaöljyä. Vielä vuonna 2021 kaksi kolmasosaa Nesteen ostamasta raakaöljystä tuli Venäjältä.

Neste ei kuitenkaan enää osta venäläistä raakaöljyä. Yhtiö ilmoitti Ukrainan sodan vuoksi lopettavansa venäläisen raakaöljyn käytön kokonaan ja korvaavansa sen muilla raakaöljylaaduilla, kuten Pohjanmeren öljyllä. Päätös tehtiin heti sodan alkamisen jälkeen.

Nesteeltä kerrotaan, että yhtiö ei ole sodan alkamisen jälkeen ostanut venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta eikä solminut uusia sopimuksia raakaöljyn tai fossiilisten syöttöaineiden hankinnasta Venäjältä.

Jo huhtikuussa 85 prosenttia venäläisestä raakaöljystä oli Nesteen mukaan korvattu muilla laaduilla. Viimeinen raakaöljylasti Venäjältä saapui Nesteen jalostamolle keskiviikkona 20. heinäkuuta, myös hankintasopimukset ovat sen myötä päättyneet.

Neste toimittaa valmistamiaan tuotteita sekä kotimaahan että ulkomaille. Nesteen mukaan se ei myy kaikkea Suomen kulutusta vastaavaa määrää polttoaineita kotimaan markkinoilla, vaan Suomessa toimii muitakin yhtiöitä, joilla on omaa maahantuontia.

Ylöjärveläinen Markus Kytölä tankkasi Lielahden Nesteellä. ”Tämä asema oli sopivasti matkan varrella. Tähän on nopea poiketa, kun ajelee Tampereelta Ylöjärvelle. En ole uskollinen yhdelle ketjulle, vaan valitsen aseman sijainnin ja hinnan mukaan. Ilman muuta Ukrainan sodalla on ollut vaikutusta valintoihini. Sitä yhtä huoltoasemaa en ole enää kauheasti käyttänyt. Polttoaineen hinta on kova, mutta se ei ole vaikuttanut ajoihini.”

Samoin Teboil

Teboilin markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt kertoo, ettei yhtiö osta enää lainkaan öljyä Venäjältä. ”Ostamme öljyä kansainvälisiltä markkinoilta. Irtautuminen venäläisistä raaka-aineista ja öljytuotteista alkoi loppukeväästä. Vielä alkuvuonna ja kevään aikana niistä 5–6 prosenttia oli venäläistä alkuperää.”

Flyckt ei liikesalaisuuteen vedoten suostu avaamaan tarkemmin, mistä kansainvälisiltä markkinoilta öljyä hankitaan. ”Kyse on Länsi-Eurooppaa laajemmasta alueesta.”

Suomessa myydyistä Teboilin öljystä ja öljytuotteista valtaosa tulee Flycktin mukaan kotimaiselta toimittajakumppanilta. Kaikesta päätellen kyse on Nesteestä, mutta Flyckt vetoaa jälleen liikesalaisuuteen eikä halua sanoa yhtiön nimeä. ”Jokainen sen tietää, mistä on kyse ja osaa laskea asioita yhteen.”

Myös Flyckt korostaa, että Tampereen Sähkölaitos ei ole ostanut venäläistä öljyä. ”Se on väärin viestitty, koska öljy ei ole venäläistä alkuperää. Öljy on ostettu kotimaiselta yhtiöltä (Teboil), jonka omistaa venäläinen pörssissä listattu yhtiö. Meillä ei ole mitään tekemistä Venäjän valtion kanssa.”

Suomi

Huoltoasemat

Nesteellä on Suomen suurin ja laajin huoltoasemaverkosto, yli 800 liikenne- ja automaattiasemaa.

ABC-ketjun asemaverkostoon kuuluu yli 430 ABC-asemaa eri puolilla Suomea.

St1 Nordic -konsernilla on Suomessa yli 400 St1- ja Shell-huoltoasemaa.

Teboililla on Suomessa 112 huoltoasemaa ja 208 automaattiasemaa. Lisäksi 217 diesel-automaattia ammattiliikennettä varten. Teboil etsii parhaillaan yrittäjää 17:lle liikepaikalle.

SEO eli Suomalainen Energiaosuuskunta pyörittää yli 200:aa asemaa ympäri Suomea.

St1, Shell ja ABC

Suomessa toimivat suuret pohjoismaiset huoltamoketjut St1 ja Shell sekä S-ryhmän huoltoasemaketju ABC saavat polttoaineensa Neot Groupin eli North European Oil Trade oy:n kautta. Emoyhtiön omistavat keskusliike SOK ja St1 Nordic oy.

”Neot ei hanki lainkaan venäläistä alkuperää olevia öljytuotteita”, kertoo toimitusjohtaja Petri Appel sähköpostitse.

Teivon ABC:n pumpulla tankkasivat Tatu Raita ja Johanna Määttä Vaasasta. ”Kuulumme SOK:n henkilökuntaan ja saamme täältä henkilökunta-alennusta ja bonusta. Ukrainan sota on vaikuttanut valintoihimme sen verran, että Teboil putosi pelistä pois. Kotimme lähellä on Teboilin kylmäasema ja sen käyttö loppui kuin seinään. Polttoaineen hinta on noussut, mutta meidän suunnitelmiimme se ei ole vaikuttanut. Kuljemme ihan entiseen malliin ja nytkin olemme tulossa Turusta kesälomareissulta.”

Hinnat ovat laskeneet alkukesän huippulukemista, mutta 95E-bensiini ja diesel maksavat edelleen yli kaksi euroa litralta.

Neotilla on oma öljynjalostamo Ruotsin Göteborgissa, missä myös suurin osa sen tuoteseoksista tehdään. Yhtiö kertoo verkkosivuillaan, että se hankkii fossiilisia öljytuotteita useilta Itämeren alueella sijaitsevilta jalostamoilta, lähinnä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Puolasta.

St1:n kylmäasemalla Lielahdessa dieseliä tankkasi Jussi Pekkarinen Oulusta. ”Olen Tampereella työreissulla. Ihan sattumalta valitsin tämän aseman. Olin tuossa Motonetissä käymässä ja tämä oli sopivasti lähellä. Hinnat ovat lähes samat joka paikassa, joten en niiden perässä kulje. Ukrainan sota ei ole vaikuttanut valintoihini, sillä en muutenkaan käytä Teboilia. Polttoaineen hinta ei ole vähentänyt ajamistani, minun on pakko liikkua. Vuodessa ajoa kertyy ihan riittävästi, kymmeniätuhansia kilometrejä.”

Entä SEO?

Suomalainen Energiaosuuskunta (SEO) kertoo myyvänsä ainoastaan Suomessa jalostettua polttoainetta.

Toimitusjohtaja Arto Viljanen kertoo sähköpostitse, että SEO:n bensiinit, dieselit ja polttoöljy hankitaan tänä vuonna vuosisopimuksilla Nesteeltä ja Teboililta, merkittävin osuus kuitenkin Nesteeltä.

”SEO ei siis osta raakaöljyä, vaan Nesteen Porvoon jalostamolla jalostettua polttoainetta”, Viljanen painottaa.

Viljasen mukaan hankintasopimukset ovat sitovina voimassa 31.12.2022 asti.

Jorma Lempinen asuu Turussa, mutta hänellä on vapaa-ajan asunto Ylöjärvellä. ”Tämä Teivon asema on minulle tuttu. ABC:llä on asemia ympäri Suomen, joten käytän usein niitä. Minulla on myös S-kortti ja täältä voin ostaa samalla elintarvikkeita, se on aika ratkaisevaa. Ukrainan sota ei ole vaikuttanut tankkaukseeni, mutta kyllä se pelottaa. Suomikin on vienyt Ukrainaan aseita ja on sillä tavalla sodassa mukana. Vähän askarruttaa miten meidän käy Venäjän kanssa, jos Ukraina ei voitakaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut