Näin korkosuojan ottaneet hyötyvät nyt, sanoo OP – Asuntolainojen kysyntä edelleen varsin korkealla

Korkokatteen parantuminen näkyy ryhmän tuloksessa vasta loppuvuonna. Kevään tulosta söi osakemarkkinoiden lasku.

Vaikka asuntolainojen kysyntä on kiivaimmasta tahdista tasaantunut, se on edelleen historiallisesti varsin korkealla, OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio sanoi OP:n tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 27. heinäkuuta.

27.7. 13:34 | Päivitetty 27.7. 18:47

Pankkien asiakkailleen tarjoama korkosuoja on jo nykyisellä korkotasolla osoittautunut asiakkaille erittäin hyväksi ratkaisuksi, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

”Meillä korkosuojan ottaneista 85 prosenttia on suojannut korkotason välille 0–1 prosenttia”, Ritakallio sanoi finanssiryhmän tulosinfossa.

Asuntolainaa ottaneet ovat alkuvuonna saaneet seurata nousevaa korkotasoa. 12 kuukauden euribor ylitti prosentin rajan ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, ja Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan puolella prosenttiyksiköllä.

Kesäkuun lopussa noin kolmannes finanssiryhmän henkilöasiakkaiden asuntolainoista oli korkosuojattu. Kiinnostus suojia kohtaan on kasvanut keväällä, mutta miinus- ja nollakorkojen ajan päätyttyä suojien hinnat ovat myös olleet nousussa.

Osakelasku söi tulosta

Korkojen nousu ei ole vielä tuonut apua OP:n omaan tulokseen. Ryhmäntulos ennen veroja oli huhti–kesäkuussa 270 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 296 miljoonaa.

Yrityspankin tulos laski selvästi vuoden takaisesta. Yrityspankin tulos ennen veroja oli 91 miljoonaa euroa tammi–kesäkuussa.

Sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat 240 miljoonaa euroa, 131 miljoonaa pakkaselle huhti–kesäkuussa. OP mainitsee sijoitusympäristön haastavaksi korkojen nousun ja osakekurssien laskun vuoksi.

Asiakasliiketoiminnan tuotoissa korkokate nousi vaimeammin: viitisen prosenttia 341 miljoonaan. Ritakallio sanoo, että korkokatteeseen on luvassa isompi positiivinen vaikutus loppuvuonna.

Pankkien määrä vähenee sataan ensi vuonna

OP kertoo, että vuoden alkupuoliskolla asuntokauppa ja asuntolainojen kysyntä oli kohtuullisen vilkasta, mutta laski viime vuoden vauhdista lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä tasoa.

”Helmikuun jälkeen se on hidastunut asteittain, mutta edelleen se on historiallisesti varsin korkealla tasolla”, Ritakallio sanoi.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

Merkittävimmät epävarmuustekijät liittyvät Ukrainan sodan, koronaviruspandemian ja inflaation myötä korko- ja sijoitusympäristön muutoksiin sekä saamisten arvonalentumisten kehitykseen.

Eri osuuspankkien väliset yhdistymiset jatkuvat. Kesäkuun lopussa osuuspankkeja oli 117.

”Ensi vuoden aikana määrä painuu noin sataan”, Ritakallio sanoi.

Oikaisu 27.7.2022 kello 18.46: Jutussa väitettiin virheellisesti, että yrityspankkisegmentin tulos laski 240 miljoonan euron verran ja meni 131 miljoonaa euroa pakkaselle. Oikeasti tulis oli 91 miljoonaa plussalla. Sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat 240 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut