Jääkiekon MM-kisoilla merkittävä rooli K-ryhmän myynnissä Pirkanmaalla, uuden terminaalin rakentaminen viivästyy valituksen takia: ”Viranomaisten pitää tutkia se”

Jääkiekon MM-kisat näkyivät selkeästi K-ryhmän myynnissä Pirkanmaalla. Keskon liikevoitto on ylipäänsä kasvusuunnassa.

Keskon pääjohtaja Mikko Helanderin (oik.) mukaan ruoan kallistuminen kasvattaa ruokakaupan markkinaa, mutta vaikuttaa samalla kuluttajakäyttäytymiseen. Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alasen (vas.) mukaan Tampereella nousussa oleva ravintolakulttuuri näkyy Pirkanmaan kasvussa.

26.7. 8:47 | Päivitetty 26.7. 17:05

Aamulehti

K-ryhmän vähittäismyynti kasvoi Pirkanmaalla 0,3 prosenttia tammi-kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Kesko kertoo tiedotteessaan tiistaina.

Vähittäismyynti oli yhteensä 490 miljoonaa. Rakentamisen ja talotekniikan myynti oli kokonaisuudesta 111,4 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli kahdeksan prosenttia. Päivittäistavarakaupan osuus oli 341 miljoonaa ja kasvua 0,7 prosenttia.

Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen sanoo, että Tampere ympäristökuntineen kasvaa vauhdilla ja se näkyy rautakaupan myynnissä. Hänen mukaansa ravintolatukku Kespro on luvuissaan ennätystasolla ja ravintoloissa syödään vilkkaasti.

”Ollaan menty reilusti vuoden 2019 tason ohi kuukausimyynneissä, eli koronaa edeltävää tasoa korkeammalle”, hän kertoo.

Jääkiekon MM-kisat näkyvät Alasen mukaan ravintolatukun myynnissä merkittävästi.

”Myynnit olivat ennätyksellisiä etenkin silloin kisojen aikaan, kun Pirkanmaalla oli paljon turisteja ja koronarajoitukset olivat vapaampia. Onhan jo pelkästään Nokia-areenalla yli 20 asiakasravintolaamme.”

Kasvu ei kuitenkaan ollut Alasen mielestä pelkästään MM-kisojen ansiota.

”Ulkona syömisen kulttuuri on vahvistunut Pirkanmaalla ja etenkin Tampereella. Sekin on yksi selittävä kasvutekijä.”

Sen sijaan uutta, yli 12 miljoonan investointia Hervantaan Kesko ei pääse aloittamaan suunnitellusti, sillä terminaalista on tehty rakennuslupaan liittyvä valitus.

”Viranomaisten pitää tutkia se, ja siinä menee vielä kuukausia. Meidän puolestamme rakentamisen voi kuitenkin aloittaa heti, kun vain mahdollista on”, Alanen kertoo.

"Uusi terminaali tarvitaan, sillä vanhan, Ruskossa sijaitsevan terminaalin tilat ovat käyneet ahtaaksi. Ahtaus aiheuttaa lisäkustannuksia ja hankaloittaa tehokasta toimintaa”, hän jatkaa.

Valtakunnallista kasvua

Kauppayhtiö Keskon vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 236 miljoonaan euroon huhti–kesäkuussa. Kasvua syntyi 16,6 miljoonaa euroa.

Keskon mukaan kyseessä on yhtiön paras toisen vuosineljänneksen tulos. Samalla sen liikevaihto paisui 3,11 miljardiin euroon, kun kasvua oli 3,9 prosenttia.

”Kvartaalituloksemme on parantunut 13 kertaa peräjälkeen vertailukaudesta”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo tulostiedotteessa.

Helanderin mukaan Keskon päivittäistavarakaupan tulos parani. Ravintoloille ja hotelleille tuotteita toimittavan Kespron liikevaihto kasvoi lähes 30 prosenttia, koska pandemian jälkeen ravintoloiden myynti on jälleen vilkastunut.

Ruuan kallistuminen vaikuttaa

Helander toteaa, että ruoan kallistuminen kasvattaa ruokakaupan markkinaa, mutta vaikuttaa samalla kuluttajakäyttäytymiseen. Sama vaikutus nähdään rakentamisen ja talotekniikan kaupan markkinassa.

Keskon rakentamisen ja talotekniikan liiketoiminta teki ennätystuloksen 109,5 miljoonaa euroa, Helander sanoo. Liikevaihto kasvoi 106 miljoonaa euroa. Helanderin mukaan tuloksen paranemisen taustalla on ollut keskittyminen yritysasiakkaisiin.

Sen sijaan rautakaupassa kuluttajapuolen myynti laski. Helander toteaa vertailukauden olleen poikkeuksellisen hyvä.

”Rakentaminen ja remontointi tehdään entistä enemmän ammattilaisten toimesta. Keskon myynnistä rakentamisen ja talotekniikan kaupassa jo 80 prosenttia tulee yritysasiakaskaupasta.”

Kesko supistaa odotettavissa olevan liikevoittonsa vaihteluväliä. Nyt yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan tältä vuodelta haarukassa 750–840 miljoonaa euroa. Aiemmin arvio oli 730–840 miljoonaa euroa.

Vuonna 2021 liikevoitto oli 775,5 miljoonaa euroa.

Päivitys 26.7. kello 09.46: Juttua päivitetty Alasen kommenteilla. Muokattu rakennetta.

Päivitys 26.7. kello 10.28: Juttua päivitetty Alasen kommentilla investointiviivästyksen vaikutuksista sekä siihen käytettävästä summasta, joka ei Alasen mukaan ole 10 miljoonaa vaan 12 miljoonaa.

Täydennys 26.7. kello 17.05: Lisätty juttuun kartta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut