Fortumin ja Uniperin osakekurssit jatkavat laskuaan

Analyytikko näkee laskun sijoittajien reaktiona pelastuspakettiin.

Saksalaisen Uniperin osake on syöksynyt maanantaina Frankfurtin pörssissä. Uniperin laitoksella kuvattiin Unterreitissa 10. kesäkuuta.

25.7. 12:36 | Päivitetty 25.7. 16:35

STT

Energiayhtiö Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin osake syöksyy Frankfurtin pörssissä. Maanantaina iltapäivällä neljän jälkeen se oli noin kolmentoista prosentin laskussa.

Fortumin osake oli iltapäivällä noin yhdeksän prosentin alamäessä Helsingin pörssissä.

Fortumin ja Uniperin osakkeet kääntyivät perjantaina laskuun sen jälkeen, kun Uniperin pelastuspaketin sisältö julkaistiin. Fortumin osake heikkeni perjantaina runsaat kahdeksan prosenttia ja Uniperin lähes 30 prosenttia.

Lue lisää: Rahoituksen professori: Valtion pitäisi luopua Fortumin enemmistöomistuksesta tai lunastaa yhtiö pois pörssistä

Uniperin syvien vaikeuksien taustalla on se, että Venäjä on rajoittanut kaasutoimituksia Saksaan. Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Odottaa miljardien tappioita

Vakauttamispaketin myötä Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniperista ja Fortumin osuus Uniperissa laskee 56 prosenttiin. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan yhtiötä miljardien suuruisella rahoituksella.

Saksan maksama osakekohtainen hinta on pieni verrattuna siihen, mitä Fortum on yhtiöstä maksanut.

Lue lisää: Putositko kärryiltä? Tästä on kyse Uniperin kriisissä

Uniper laskee tekevänsä kuuden miljardin euron tappiot syyskuun loppuun mennessä.

Pelastuspaketin mukaan Uniper on saamassa luvan siirtää asiakkaidensa maksettavaksi 90 prosenttia kaasun ostohinnasta viimeistään lokakuun alussa, mikä pienentää tulevia tappioita.

Markkinat pettyivät pakettiin

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen näkee osakkeiden laskun reaktiona odotuksiin, joita pelastuspaketin suhteen oli.

”Markkinoilla oli etukäteisodotuksia siitä, mikä paketin rakenne tulisi olemaan. Perjantain ja maanantain kurssireaktioiden perusteella paketti sisälsi yllättäviäkin elementtejä”, Parkkinen kommentoi.

Hän jatkaa, että vakauttamispaketissa on vielä paljon asioita ja yksityiskohtia, jotka vaativat selvennystä.

”On hirveän paljon epävarmoja asioita, jotka eivät ole vielä tiedossa. Vakauttamispakettia lähdetään toteuttamaan ja edistämään. Samaan aikaan kaasumarkkinoiden kehitystä on vaikea ennustaa”, Parkkinen sanoo.

”Molempien yhtiöiden kurssikehitykset viime viikkojen aikana ovat osoittaneet, että markkinat reagoivat tilanteiden muutoksiin ja asiasta saatavaan uuteen tietoon.”

Päivitetty 25.7.2022 kello 16.35: Päivitetty juttuun tuoreita tietoja osakekursseista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut