Perus­suomalaisten Purralta kovaa kritiikkiä Uniper-sopimukselle ja ministerille: ”Ala-arvoista” – hallitus­puolueiden edustajat kehuvat pelastus­pakettia

Riikka Purran mukaan Suomen, Saksan, Uniperin ja Fortumin välille neuvoteltu sopimus tarkoittaa käytännössä Uniperin osittaista kansallistamista Saksan valtiolle.

Uniperin ongelmat ovat johtuneet pitkälti siitä, että se joutuu myymään Saksassa kaasua halvemmalla kuin mihin hintaan se pystyy sitä hankkimaan.

22.7. 20:52

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvostelee kovin sanoin Saksan kanssa saavutettua sopua tiedotteessaan.

Uniperin pelastuspaketissa Saksan valtio päätyi ottamaan Uniperista 30 prosentin osuuden merkitsemällä uusia osakkeita noin 267 miljoonalla eurolla, 1,7 euron osakekohtaiseen hintaan.

Purra pitää tätä ali­hintana ja tilannetta tosiasiallisesti yhtiön osittaisena kansallistamisena.

”Miten tällainen saksalaislainojen ensisijaisuus on voitu hyväksyä?” Purra kysyy.

”Olisi kohtuullista vaatia nykyisille Uniperin omistajille mahdollisuutta saada omistusosuutensa takaisin näillä hinnoilla akuutin kriisin päätyttyä.”

Uniperin ongelmat ovat johtuneet pitkälti siitä, että se joutuu myymään Saksassa kaasua halvemmalla kuin mihin hintaan se pystyy sitä hankkimaan.

Nyt solmitun sopimuksen myötä Uniper voi lokakuusta alkaen siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista.

Myös tätä Purra pitää riittämättömänä ja liian hitaana toimenpiteenä.

Pelastuspaketin lisäksi kritiikistä osansa saa sitä neuvottelemassa ollut omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Fortum antoi Uniperille kahdeksan miljardin euron rahoituksen osakas­lainana ja takuina tammikuun alussa, jolloin energian hinta nousi taivaisiin. Yleinen käsitys oli tuolloin, että hinta­piikki menee ohi ja rahoitustarve on väliaikainen.

Tuppurainen ei ole kommentoinut medialle, saiko hän tiedon rahoituksesta ennen vai jälkeen Fortumin tekemän päätöksen. Myöskään perussuomalaiset eivät Purran mukaan ole tähän saaneet vastausta.

”Mikäli tietoa ei ole ollut, Fortumin suurin omistaja ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Mikäli tieto on ollut, se on kuitattu leväperäisesti. Tällainen omistajaohjaus on ala-arvoista”, Purra sanoo.

Omistajaohjausministeri Tuppuraisen mukaan Uniperin pelastuspaketti oli ”paras mahdollinen kompromissi”.

"Arviomme mukaan nyt saavutettu lopputulos, jonka Fortumin hallitus on huolellisen harkinnan ja analysoinnin jälkeen hyväksynyt, on paras mahdollinen kompromissi näissä olosuhteissa ja aikataulussa", hän kommentoi sopua tiedotteen mukaan.

Talousvaliokuntaan kuuluvat suurimpien hallituspuolueiden edustajat kehuvat Uniperin sopimus­ratkaisua ja omistajaohjaus­ministerin toimintaa.

Talous­valio­kunnan vara­puheen­johtaja Hanna Kosonen (kesk.) pitää hyvänä asiana, että sopuun on päästy tässä aikataulussa. Hän arvioi ensi­tarkastelun perusteella, että neuvottelu­tulos on Fortumin ja Suomen kannalta tässä tilanteessa riittävän hyvä.

”Pahimmat skenaariot eivät toteutuneet. Nyt ei ole näkyvissä, että suomalaiset veronmaksajat joutuisivat tässä maksumiehiksi.”

Kosonen pitää myös Saksan tekemiä myönnytyksiä positiivisina saavutuksina sopimuksessa. Näihin kuuluvat sekä kaasun hinnannousun siirtyminen saksalaisille kaasunkuluttajille syksyllä että Saksan osallistuminen 17 miljardilla Uniperin tappioiden kattamiseen.

”Saksa tulee todella isolla summalla vastaan tässä tilanteessa.”

Kosonen myös kehuu Tuppuraisen toimintaa.

”Hän on vaikeassa tilanteessa pitänyt hyvin Suomen puolia ja tehnyt paljon töitä poliittisella tasolla. Myös siitä on hyvä kiittää, että hän on pitänyt talousvaliokuntaa ajan tasalla.”

Kosonen pitää tärkeänä ratkaisun syntymisen taustalla, että Tuppurainen on luonut hyvän yhteyden sekä Saksan poliittiseen johtoon että Fortumin johtoon.

Tuppuraisen puoluetoveri ja talous­valio­kunnan jäsen Matias Mäkynen (sd.) pitää myös neuvottelu­tulosta hyvänä. Mäkynen kommentoi asiaa viestipalvelu Twitterissä.

”Suomen tavoitteet ja veronmaksajien etu toteutuu”, Mäkynen kirjoittaa.

Hän kiittää viestissään Tuppuraista. Mäkynen myös moittii sopimuksen kritisoijia erillisessä viestissä.

”Näyttää siltä, että samat tahot, jotka aiemmin vaativat Uniperin päästämistä konkurssiin, ovat nyt sitä mieltä, että Saksa saa omistusta liian edullisesti. Mikään sopimus ei ole yhdelle osapuolelle täydellinen, mutta jotain johdonmukaisuutta kritiikiltä ja vaatimuksilta toivoo”, hän kirjoittaa.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo tekstiviestitse kommentoivansa neuvottelutulosta enemmän, kun on saanut riittävät tiedot ja päässyt analysoimaan asiaa tarkemmin. Hän vetoaa talousvaliokuntaan sitoviin sisäpiirisäädöksiin.

”Kokoomus haluaa, että tämä käydään läpi eduskunnassa perusteellisesti”, hän sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan voi olla tarpeen, että Tuppurainen selvittää asiaa vielä talousvaliokunnalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut