Euroopan keskuspankki päätti nostaa kaikkia ohjauskorkoja peräti 0,50 prosenttiyksikköä ja ennakoi lisää kiristyksiä

EKP ilmoitti torstaina myös uudesta osto-ohjelmasta eli välineestä, jolla se aikoo tarpeen vaatiessa estää eurovaltioiden varainhankinnan kustannusten hajautumisen.

Euroopan keskuspankkinpääjohtaja Christine Lagarde.

21.7. 15:27 | Päivitetty 21.7. 16:59

Euroopan keskuspankki (EKP) neuvosto päätti torstaina kiristää rahapolitiikkaa ennakoitua enemmän. Se nostaa kaikkia kolmea ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksikköä hillitäkseen poikkeuksellisen nopeaksi kiihtynyttä kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota.

Päätös on erittäin suuri yllätys, sillä markkinoilla ennakoitiin keskuspankin nostavan ainoastaan liikepankkien talletuskorkoa. Tämän lisäksi rahapolitiikasta päättävä neuvosto päätti siis kohottaa myös perusrahoitusoperaatioiden korkoa ja maksuvalmiusluoton korkoa.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on 27. heinäkuuta lähtien 0,50 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,75 prosenttia ja talletuskorko 0,00 prosenttia.

”Korkoja on tarpeen nostaa vielä lisää tulevissa kokouksissa. Negatiivisten korkojen aika on ohi, ja EKP:n neuvosto tekee korkopäätöksensä aina tilanteen mukaan. Päätösten taustalla ovat tuoreimmat tiedot talouskehityksestä, ja tarkoituksena on palauttaa inflaatiovauhti keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin tavoitteen mukaiseksi” neuvosto toteaa lausunnossaan.

Finanssiyhtiö Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mielestä ennakoitua suurempi koronnosto kertoo keskuspankin pelkäävän inflaation kiihtymistä entisestään.

”Se, että keskuspankki oli valmis riskeeraamaan uskottavuutensa poikkeamalla pienempää koronnostoa korostaneista aiemmista signaaleistaan, kertoo keskuspankin olevan nyt todella huolissaan euroalueen inflaatiokuvasta. Keskuspankki oli myös viimein valmis myöntämään, että epävarmuus on nyt niin suurta, ettei tulevia päätöksiä kannata linjata liian tarkasti etukäteen.”

Pääjohtaja Christine Lagarde perusteli poikkeamista sillä, että uudet tiedot puoltavat rahapolitiikan ennakoitua voimakkaamman kiristämisen. Hänen mukaansa EKP odottaa inflaatiovauhdin olevan ”sietämättömän” nopeaa vielä jonkin aikaa etenkin energian ja ruoan kallistumisen takia.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä kaksi prosenttia. Kesäkuussa kuluttajahinnat kallistuivat 8,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Rahapolitiikan ennakoitu kiristäminen on jo johtanut monien suomalaisten kotitalouksien asuntolainojen velanhoitokustannusten kasvuun. Yllättävän suuri koronnosto tarkoittaa mitä todennäköisimmin, että asuntolainojen viitekorot kohoavat lähiaikoina entisestään.

Torstaina EKP ilmoitti myös uudesta osto-ohjelmasta eli välineestä, jolla se aikoo tarpeen vaatiessa estää eurovaltioiden varainhankinnan kustannusten hajautumisen.

Markkinoiden huomion keskipisteessä on ollut ylivelkaantunut Italia, joka on euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous. Italian valtion rahoituskustannukset ovat jo kasvaneet, koska EKP on ennakoitunut rahapolitiikan kiristyksiä. Torstaina Italian kymmenen vuoden joukkolainan ”markkinakorko” kohosi entisestään.

Jos valtion rahoituskustannukset kasvavat tuntuvasti, suuresta julkisen talouden velasta tulee ajan mittaan ongelma, koska valtion tuloista yhä suurempi osa täytyy käyttää lainojen lyhennyksiin ja korkojen maksamiseen.

Neuvoston mukaan uusi väline voidaan ottaa käyttöön, jos perusteeton tai hallitsematon markkinakehitys uhkaa muuttaa vakavanlaatuisesti rahapolitiikan vaikutusta euroalueen eri maissa.

Ostojen suuruus riippuu siitä, kuinka vakavasti kehitys uhkaa muuttaa vaikutusta. Ostojen suuruutta ei siis rajoiteta etukäteen. Suojaamalla välittymismekanismin toimintaa uusi väline edistää EKP:n neuvoston mukaan hintavakaustavoitteen saavuttamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut