Sijoitus­asuntojen suosio laskee Tampereella, mutta perhe­asunnoista on pulaa – osa hintojen jatkuvasta noususta voi selittyä tilastoharhalla

Asuntomarkkinat näyttävät viilenemisen merkkejä, ja myös Tampereella korkojen nousu on saanut sijoittajat ja kotitaloudet varovaisemmiksi. Kiinteistönvälittäjien mukaan isompien perheasuntojen kysyntä on silti kovaa Pirkanmaalla.

Erityisen kysyttyjä Tampereella ja laajemmin Pirkanmaan alueella ovat kiinteistönvälittäjien mukaan perheasunnot ja uudisrakentamiskohteet. Kesäkuussa 0221 kuvattu Tampereen Ranta-Tampella on yksi rakentuvista alueista.

22.7. 6:00

Aamulehti

Koronan kuumentamat asuntomarkkinat ovat johtaneet asuntojen hintojen nousuun Suomessa, mutta markkinoiden viilenemisestä näkyy nyt myös viitteitä.

Suomessa vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu hidastui Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa. Myös Ruotsissa asuntojen hinnat ovat analyysiyhtiö Valueguardin mukaan laskeneet kuukaudessa lähes neljä prosenttia.

Suomen suurissa kaupungeissa kuten Tampereella hinnat ovat kuitenkin jatkaneet kasvuaan, vaikka asuntokauppojen määrä on Tampereellakin tippunut viimeisen kahden vuoden aikaisesta huipuistaan.

Kiinteistömaailma Tampereen Hämeenkadun yrittäjän ja toimitusjohtajan Tero Naskalin mukaan asuntokauppa on hidastunut, mutta se ei ole vielä näkynyt merkittävästi hinnoissa.

Pienten asuntojen ja sijoitusasuntojen hinnoissa alkaa Naskalin mukaan olemaan jo laskupainetta, mutta ei niinkään omaan käyttöön hankituissa asunnoissa.

”Vuodet 2020–2021 olivat huippuvuodet, jolloin tehtiin koko ajan hintaennätyksiä. Kahteen viimeiseen vuoteen nähden asuntomarkkinat ovat käsitykseni mukaan normalisoitumassa sekä hintojen että kauppamäärien osalta.”

Korona-aikana etätyöt ja lisätilan tarve lisäsivät varsinkin isompien asuntojen kysyntää, mikä näkyi myös asuntojen hinnoissa.

Tampereella asuntojen myyntiajat ovat Naskalin mukaan pidentyneet viime aikoina, mikä tulee lopulta puolestaan heijastumaan hintoihin.

Sijoitusasunnot menettäneet suosiotaan

Omaan käyttöön hankittavien asuntojen kauppa käy Pirkanmaalla edelleen hyvin, mutta sijoitusasuntojen kauppa on tällä hetkellä Naskalin mukaan jopa hiljaista.

”Jos esimerkiksi Hervannasta tuli vuosi tai kaksi takaperin yksiö myyntiin, se myyntiin kovalla hinnalla muutamassa päivässä. Nyt myyntiajat ovat pidentyneet.”

Sijoittajien ostointoa on hänen mukaansa hillinnyt ainakin osittainen korkoriskin realisoituminen. Myös esimerkiksi yksiöiden kysyntä heikkeni jo koronan aikana, kun monet opiskelijat siirtyvät ja tottuivat etäopiskeluun.

Koronan aikana paljon kysytyt perheasunnot ovat edelleen Naskalin mukaan suosittuja. Niiden osalta on hänen mukaansa koronan jäljiltä edelleen patoutunutta kysyntää, etenkin uudemmissa asunnoissa.

”Kysyntä oli niin vahvaa, että kaikki eivät löytäneet mieleistään asuntoa korona-aikana.”

Korkojen nousu on aiheuttanut epävarmuutta sijoittajien lisäksi myös kotitalouksille, sillä ihmiset pohtivat Naskalin mukaan asunnon ostopäätöstään nyt kauemmin kuin nollakorkojen aikana.

Perheasuntojen kysyntä kovaa Pirkanmaalla

Huoneistokeskuksen Tampereen-yksikön myyntijohtajan Panu Paanilan mukaan asuntojen tarjonnan vähyys tulee ylläpitämään hintojen nousua Tampereella jatkossakin, vaikkei viime vuosien kaltaisia lukuja nähtäisikään.

”Tampereen osalta näyttäisi siltä, että hinnat jatkavat lievää nousua ainakin isommissa asunnoissa. Hintakuplaa ainakaan Tampereen seudulla ei ole missään tapauksessa nähtävissä.”

Etenkin isompia perheasuntoja tulee hänen mukaansa liian vähän myyntiin suhteessa niiden kysyntään.

Myös uudiskohdetuotanto on Paanilan mukaan painottunut pienempiin asuntoihin, vaikka asunnon ostajat kaipaisivat nyt tilaa.

Asuntokaupan hiipumisesta kertovissa tilastoissa voi Paanilan mukaan olla mukana myös tilastoharha hintojen noususta: ”Parempikuntoisia asuntoja myydään tällä hetkellä enemmän kuin heikompikuntoisia, mikä tietysti vaikuttaa keskineliöhintoihin.”

Pirkanmaalla kysyntää asunnoista riittää Paanilan mukaan varsinkin Tampereella ja sen ympäristökunnissa Kangasalla, Lempäälässä, Pirkkalassa, Nokialla ja Ylöjärvellä, joissa asunnon ostajia houkuttelevat erityisesti omakotitalot sekä isot rivi- ja paritaloasunnot.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut