Asuntomarkkinoiden viilentyminen näkyy Tampereen Nordean luvuissa – ”Korkojen nousuun halutaan varautua”

Asuntojen hintojen nousu tulee Tampereen alueella rauhoittumaan, ennustaa tehtävästään elokuussa väistyvä Nordean Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen. Myös asuntolainojen korkosuojaukset lisäävät korkojen noustessa suosiotaan.

Asuntolainoja harkitaan nousevassa korkoympäristössä erityisen tarkasti, kertoo Nordean Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen.

18.7. 14:48

Aamulehti

Pirkanmaalla asuntokauppa käy Nordean Tampereen toimipisteen toisen vuosineljänneksen tilastojen mukaan vilkkaana, vaikka muutaman viime vuoden huippuluvuista onkin tultu alaspäin. Pirkanmaan alueella asuntokauppoja tehdään nyt kuukausitasolla 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Asunnoilla riittää jatkossakin kysyntää Tampereen alueella, mutta asuntokauppojen määrässä palataan todennäköisesti aikaisemmalle koronavuosia edeltävälle tasolle, arvioi Nordean Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen.

”Asuntolainoja harkitaan nousevassa korkoympäristössä erityisen tarkasti.”

Myös asuntojen hintojen nousu tulee Tulosen mukaan rauhoittumaan lähitulevaisuudessa.

Tampereella asuntojen hintojen nousu on viime vuosina ollut koko Suomen tasoa ja ajoittain jopa muita isoja kaupunkeja jyrkempää.

Lue lisää: Rivi- ja kerrostaloasuntojen hinnat nousevat Tampereella muuta maata nopeammin – ”Tampere on Suomen vetovoimaisin paikka, ja se näkyy kaikessa”

Korkojen nousuun varaudutaan

Kasvanutta inflaatiota seurannut korkojen nousu on johtanut Nordealla asuntolainojen korkosuojausten lisääntyneeseen kysyntään, ja asiakkaat pyytävät niitä nyt Tulosen mukaan yhä useammin oma-aloitteisesti.

”En sanoisi, että hirveän huolissaan oltaisiin, mutta korkojen nousuun halutaan varautua.”

Tällä hetkellä noin 60 prosenttia Tampereen Nordean asiakkaista ottaa Tulosen mukaan asuntolainaansa korkosuojan. Lisäksi noin 80 prosenttia säästää asuntolainansa ohella.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja korkojen nousu ovat yhdessä johtaneet kuitenkin lisääntyneeseen varovaisuuteen, ja jotkut ovat Tulosen mukaan lykänneet asunnon ostamista tai hylänneet aikeensa kokonaan.

”Korkojen ja energian hinnan nousu ovat saaneet ihmiset varmasti miettimään paljon omaa talouttaan.”

Korona-aikaan lisääntynyt omakotitalojen kysyntä on nyt Tulosen mukaan rauhoittunut, samoin kuumana käynyt yksiöiden kauppa. Perheasunnot sen sijaan ovat Pirkanmaalla erityisen kysyttyjä.

Mikä?

Nordea Tampere

Nordea myönsi Tampereen talousalueella toisella vuosineljänneksellä 131 miljoonan euron edestä asuntolainoja, mikä vastaa myös ensimmäisen vuosineljänneksen lukemaa.

Asuntokauppojen määrä Nordeassa on viime aikoina laskenut viime vuosien huippuluvuista. Pirkanmaalla kauppoja tehdään tällä hetkellä noin 370 kuukaudessa.

Osakeasuntojen myyntiajat ovat Tampereella keskimäärin alle 60 päivää.

Kuukausisäästöasiakkaiden määrä on kasvanut Nordean mukaan Tampereella 9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja 2 prosenttia ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Rahastosäästäminen edelleen suosittua

Korkojen nousuun varaudutaan Nordean asiakaskunnassa Tulosen mukaan myös säästämällä. Rahastosäästämisen suosio jatkaakin kasvamistaan edelleen myös Tampereen Nordeassa.

Kuluttaminenkaan ei ole Nordean keräämän korttidatan perusteella juurikaan hiipunut.

Tulosen mukaan inflaatio hillitsee kuluttamista, mutta toisaalta sitä lisää koronarajoitusten purkaminen ja koronan aikana kertyneiden säästöjen kuluttaminen.

”Kansantalouden mittakaavassa ihmisillä on noin 8 miljardia euroa varallisuutta tileillä. Korttidata näyttää, että nyt sitä käytetään muun muassa palveluihin ja kulttuuritapahtumiin.”

Uusi toimipaikanjohtaja elokuussa

Tulonen siirtyy nykyisestä toimipaikanjohtajan pestistään Nordean Tampere–Turku-asiakaspalveluyksikön johtajaksi elokuun alussa.

Hän kertoo nykyiseen tehtävään tullessaan halunneensa kasvattaa Nordean asuntolainojen markkinaosuutta paikallisesti. Asia on nyt hänen mukaansa saatu hyvälle mallille, ja Nordea on markkinajohtaja asuntolainakannassa Tampereella.

Myös uudet toimitilat Tampereella on saatu valmiiksi, joten nyt on oikea aika siirtyä muihin tehtäviin. ”Koen, että olen saanut ne asiat valmiiksi.”

Uutena Tampereen toimipaikkajohtajana aloittaa elokuussa Jani Koivunen, joka siirtyy tehtävään Nordean Joensuun toimipaikanjohtajan paikalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut