Kotimaanmatkailijat korostuvat Tampereen turismikesässä – Tutut kohteet toistuvat turistien suunnitelmissa

Tampereella riittää etenkin kotimaisia turisteja vielä kaupungissa pidettyjen jääkiekon MM-kisojen jälkeenkin. Monien lapsiperheiden suosikkikohde on Särkänniemi, mutta ulkomaalaisia turisteja Suomen hintataso voi karkottaa.

Särkänniemi on etenkin lapsiperheiden suosiossa oleva turistikohde. Turusta Tampereelle ja Särkänniemeen olivat saapuneet Joni ja Anna-Leena Sassi lastensa Amanda, Anton ja Astrid Sassin kanssa. Mukana olivat tuttavaperheen jäsenet Jenna, Joonas, Janina, Jesse ja Julia Aalto.

15.7. 21:38

Aamulehti

Visit Tampereen toimitusjohtaja Jari Ahjoharju arvioi, että Tampereen turistikesästä on tulossa todella hyvä, vaikka tarkkoja lukuja ei vielä olekaan saatavilla. Keväällä jääkiekon MM-kisat vetivät Tampereelle melkein ennätysmäärän ulkomaalaisia turisteja. Ahjoharju uskoo, että kesän kävijämäärissä päästään isompiin lukuihin kuin toukokuussa jääkiekon MM-kisojen aikaan.

”Viime vuonna heinäkuu oli tosi hyvä, vaikka silloin oli vielä koronarajoituksia. Nyt niitä ei ole ollut ja ihmiset ovat uskaltaneet liikkua. Tosin bensan hinta on vaikuttanut siihen, että suomaiset tekevät pitkiä matkoja vähemmän. Olemme kuitenkin Tampereella lähellä pääkaupunkiseutua ja ihmiset pääsevät tänne helposti junalla tai autolla.”

”Vuositasolla ennen koronaa matkailijat ovat tuoneet Tampereelle noin 500 miljoonaa euroa. Nyt on tulossa hyvä kesäkausi, niin kyllä se tulee olemaan yli 100 miljoonaa euroa kesäkaudelta.”

Ahjoharju uskoo, että turisteja vetävät Tampereella erityisesti saunat, tapahtumat, Särkänniemi ja järvillä tehtävät laivamatkat.

Lue lisää: Jääkiekon MM-kisat vetivät Tampereelle lähes ennätysmäärän ulkomaalaisia turisteja toukokuussa – Näistä maista turisteja oli eniten

Korona-aikaan vuonna 2020 suomalaiset matkailijat käyttivät kesä-elokuussa Tampereen seudulla rahaa keskimäärin 125 euroa yhtä matkailijaa kohden. Yhteensä kotimaanmatkailijat toivat alueelle tuolloin rahaa lähes 100 miljoonaa euroa.

Niin sanottuna normaalikesänä ulkomaalainen turisti on käyttänyt Tampereen seudulla rahaa noin 200 euroa päivässä. Ennen koronaa vuonna 2017 Tampere sai tuloa matkailusta yhteensä 450 miljoonaa euroa vuodessa.

”Kotimaisia turisteja on Tampereella ollut nyt kesällä enemmän kuin ennen koronaa, mutta ulkomaalaisten turistien kohdalla emme ole vielä päässeet sille tasolle.”

Aamulehti uutisoi kesäkuussa, että Tampereen kaupunki on ilmoittanut haluavansa lähivuosina yhä enemmän tuloja matkailusta. Ahjoharju kertoi, että Tampereella tavoitellaan 600 miljoonan euron matkailutuloa vuoteen 2025 mennessä. Tavoitetta nostetaan, koska Ahjoharjun mukaan Visit Tampereessa uskotaan kotimaanmatkailun suosion jatkumiseen.

Lue lisää: Tampereella tavoitellaan 600 miljoonan tuloja matkailusta – vetonauloina tapahtumat, saunat ja järviristeilyt

Lue lisää: Tampereen matkailu vetää nyt kovaa ja kalenterit ovat täynnä – Arvaatko, mikä on kaupungin kansainvälisin kohde? ”Kun miettii sitä ympäristöä, ei ole ihme”

Särkänniemi on lapsiperheiden suosiossa

Etenkin lapsiperheiden vetonaulana toimii Tampereella Särkänniemen huvipuisto. Heinäkuisena perjantaina Turusta parin päivän reissulle Tampereelle olivat saapuneet Sassien ja Aallon perheet. Ykköskohde Tampereella oli juuri lapsille tärkeä Särkänniemi.

”Käytiin Koiramäessäkin pyörähtämässä, mutta aika loppui vähän kesken”, kertoo Anna-Leena Sassi.

Huvipuiston lisäksi nähtävää on löytynyt kaupungilta esimerkiksi Finlaysonin tehdasalueella.

Tampere valikoituu perheen matkakohteeksi Anna-Leena Sassin mukaan muutaman kerran vuodessa.

Hintojen nousu ei ole olennaisesti vaikuttanut perheen matkasuunnitelmiin.

”Tämä Särkänniemen reissu oli lapsille niin tärkeä, että se pitää tehdä, vaikka hinnat välillä kirpaisevat.”

Iisalmesta viikonloppureissulle Tampereelle tulleet Pasi (oik.) ja Liisa Äyräs sekä lapset Rita Äyräs ja Evi Mäkinen (takana) kokivat taksin käteväksi kulkumuodoksi kaupungissa.

Niin ikään Särkänniemessä taksiin on hyppäämässä Äyräksen perhe Iisalmesta.

”Tampereella viihtyy monta päivää” sanoo äiti Liisa Äyräs ja luettelee matkakohteita: Muumimuseo, Särkänniemi, Pyynikki.

Maalaismaisemista matkalle lähtenyt perhe kertoo kokevansa Tampereella myös kaupunkitunnelmaa. Särkänniemen lisäksi lapsille mieluinen vierailukohde on Rita Äyrään mukaan ollut myös Pikku Kakkosen puisto.

Tampere ei sovi budjettimatkailijalle

Tampere ei ole täysin vieras kaupunki Italiasta kotoisin olevalle Marco Grimaldille, sillä hänen vaimollaan on mökki lähistöllä. Hän on halunnut tulla katsomaan, miltä Muumimuseo näyttää nykyisellään Tampere-talolla.

Kaupunkia lomakohteena harkitseville ihmisille hän varoittaisi Suomen korkeasta hintatasosta, joka voi rajoittaa tekemistä.

”Olemme huomanneet, että viime vuosina hinnat ovat nousseet täällä paljon enemmän kuin Italiassa.”

Hinnannousu näkyy hänen mukaansa ruokaostoksilla, ravintoloissa sekä erilaisissa aktiviteeteissa. Moitteita saa myös kalliit parkkimaksut. Hänen perheensä osalta lomasuunnitelmat eivät ole kaatuneet kalliisiin hintoihin, sillä majoittuminen ja ruokailu onnistuvat mökillä.

Paremman hinta-laatu-suhteen lomailijalle tarjoaa Grimaldin mukaan muut Euroopan kohteet.

Koronaan liittyviä rajoituksia hän ei ole Tampereella havainnut, vaikka onkin päättänyt itse käyttää vielä maskia.

”Tunnen olevani kuusta”, hän sanoo viitaten suomalaisten maskien puutteeseen. Se, että muut eivät juuri maskia juuri käytä, ei häntä kuitenkaan erityisesti häiritse.

Italiasta, Milanon alueelta alun perin kotoisin oleva Marco Grimaldi erottui joukosta Tampere-talon aulassa maskissaan, jonka hän kuitenkin riisui kuvauksen ajaksi.

Tampere-talossa käynnissä olevassa Star Wars -näyttelyssä vierailivat perjantaina Jaakko Nygård ja Jarna Jaatinen lastensa Akseli ja Isla Nygårdin kanssa. Näyttely on Ylivieskasta tulleen perheen ensimmäinen etappi, mutta tarkoitus on käydä ainakin Särkäniemessä ja Pyynikillä.

Myös hotelleissa hyvä tilanne

Myös Original Sokos Hotel Ilveksen hotellinjohtaja Marco Sylvelin kertoo, että Tampereen Sokos hotelleissa kotimaisia matkailijoita on riittänyt kesällä ja varauksia tulee koko ajan lisää. Hän uskookin, että kesästä on tulossa hotelleissa kohtuullisen vilkas.

”Kysyntätilanne on ollut hyvä ja hotellit ovat pääsääntöisesti olleet aika täysiä. Lomalaiset liikkuvat hyvin tällä hetkellä, vaikka ei kaupunki varmasti silti täynnä ole. Jos miettii tavallista arkipäivää heinäkuussa niin varmasti kaupungista kohtuullisen hyvin tilaa löytyy. Tapahtumien aikaan hotellit toki ovat täynnä.”

Kesällä lomalaiset ovat Sylvelin mukaan olleet Tampereella selvästi enemmän kotimaisia, mutta pikku hiljaa myös kansainvälisiä turisteja on alkanut taas näkyä hotelleissa.

”Nyt vasta oli veteraanien yleisurheilukisat Ratinassa ja silloin väki oli hyvin kansainvälistä. Nyt kisojen jälkeen taas on kotimaisia matkailijoita enemmän.”

Sylvelin arvioi, että hotellien kävijämäärät ovat nyt samoissa lukemissa kuin ennen korona-aikaa, jos vertaa vuoteen 2019.

”Vuosi 2019 oli hyvä. Kyllä tämä vähintään yhtä hyvä on, ellei parempi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut