Suomen inflaatio nousi kesäkuussa 7,8 prosenttiin – yhtä korkealla viimeksi vuonna 1984

Hinnat ovat nousseet eniten energiatuotteissa, mutta myös elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet paljon. Ekonomisti ennakoi, että korkeimmat inflaatiolukemat mitattaneen vasta syksyllä.

14.7. 8:14 | Päivitetty 14.7. 10:41

Inflaatio kiihtyi edelleen kesäkuussa ja oli 7,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Se oli noussut edelleen toukokuusta, jolloin inflaatio oli 7,0 prosenttia.

Eniten hinnat ovat nousseet energiatuotteissa, kuten kevyessä polttoöljyssä, polttonesteissä ja sähkössä. Myös elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi.

”Viime vuoden joulukuusta elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet 10 prosenttia, kevyen polttoöljyn 76 prosenttia, dieselin ja bensiinin 42 prosenttia ja sähkön 22 prosenttia – siis vain puolen vuoden aikana, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen tiedotteessa.

Hän kertoo, että elintarvikkeista suuria hinnan nousuja on ollut esimerkiksi tuoreella kalalla, joka on kallistunut puolen vuoden aikana 46 prosenttia. Myös jauhot ja suurimot, kahvi sekä kananmunat ovat kallistuneet yli 30 prosentilla.

Inflaatio korkealla myös muissa maissa

Inflaatio on korkealla myös muualla maailmassa. Euroopan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotilaston mukaan euroalueen inflaatio oli kesäkuussa 8,6 prosenttia, kun se toukokuussa oli 8,1 prosenttia. Suomea selvästi kovempi inflaatiovauhti oli esimerkiksi Baltian maissa, Slovakiassa ja Kreikassa.

Ruotsissa inflaatio nousi kesäkuussa 8,5 prosenttiin, kun se toukokuussa oli 7,2.

Yhdysvaltojen inflaatio oli kesäkuussa 9,1 prosenttia, mikä on korkein luku yli 40 vuoteen.

"Kovimmat inflaatiolukemat mitattaneen vasta syksyllä"

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomauttaa kommentissaan, että Suomessa inflaatio on ollut nykyistä vauhdikkaampaa viimeksi vuoden 1984 maaliskuussa eli yli 38 vuotta sitten.

Nyt keskeinen kysymys liittyykin siihen, kuinka korkealle inflaatio enimmillään nousee ja kuinka pian palataan tavanomaisempiin lukemiin.

”Täysin mahdotonta ei ole, että kesäkuun lukema jäisi vuoden inflaatiohuipuksi. Todennäköisempää silti on, että kovimmat inflaatiolukemat mitataan vasta syksyllä. Sen jälkeen tahti alkaa hidastua vuoden lopussa ja vielä selvemmin ensi vuoden alussa. Odotettavasti inflaatio jää silti ensi vuonnakin korkeammalle tasolle kuin mihin viime vuosina on totuttu”, Appelqvist kirjoittaa.

Päivitys 14.7. kello 08.33: Päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Päivitys 14.7. kello 09.28: Päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla.

Päivitys 14.7. kello 10.41: Lisätty Ruotsin inflaatioluku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut