Euron kurssi heikkeni alle dollarin ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen – IMF varoittaa talousnäkymien voivan synkistyä edelleen

Yhdysvaltain kesäkuun inflaatio nousi 9,1 prosenttiin. Inflaatioluvut lisäsivät odotuksia uusista ohjauskoron nostoista, mikä painoi euron kurssia.

13.7. 16:28

Globaalit talousnäkymät ovat synkentyneet merkittävästi ja ne voivat heikentyä edelleen, varoittaa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva. Hän viittaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa ja sen aiheuttamaan nopeaan inflaatioon, mikä uhkaa lisätä nälänhätää ja köyhyyttä.

Varoitus tulee vain kuukausia sen jälkeen, kun IMF huhtikuussa leikkasi globaalia kasvuennustettaan kuluvalle ja ensi vuodelle.

Georgievan mukaan kasvuennustetta tullaan edelleen laskemaan myöhemmin heinäkuussa.

Keskiviikkona uutisoitiin myös, että euron kurssi on laskenut tänään alle dollarin, ensimmäistä kertaa sitten joulukuun 2002.

Euron heikentymisen taustalla ovat euroalueen synkentyneet talousnäkymät sekä pelko Venäjän kaasuviennin täydellisestä loppumisesta. Lisäksi Yhdysvaltojen kesäkuun inflaatioluvut nostivat odotuksia uusista ohjauskoron nostoista.

Yhdysvaltain kesäkuun inflaatio kiihtyi 9,1 prosenttiin. Nousua edellisestä kuusta oli 1,3 prosenttiyksikköä, kertoo maan työministeriö. Kuluttajahintojen nousu on viimeksi ollut Yhdysvalloissa yhtä kovaa yli 40 vuotta sitten, marraskuussa 1981.

Nousun taustalla on muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan johtuva ennätyksellisen korkea bensiinin hinta. Bensan pumppuhinta nousi Yhdysvalloissa kesäkuussa ennätyslukemiin, mutta viime viikkoina hinta on hieman laskenut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut