Uber rakensi tiiviit yhteydet johtaviin poliitikkoihin ja kasvoi usein lain­vastaisesti – Guardian: Tiedot laittomuuksista vuosi yhtiön entinen päälobbari

Uber lobbasi myös Suomessa ja jätti kuljettajat yksin oikeusjuttujen kanssa, vuodetut tiedot nähnyt Ylen MOT-toimitus kertoi.

Matkustaja kävelee Uber-kyltin ohi saavuttuaan Los Angelesin kansainväliselle lentolentälle Yhdysvalloissa 10. heinäkuuta 2022.

12.7. 8:26

Brittilehti Guardian paljasti maanantai-iltana, että massiivisen Uber-tietovuodon takana oli Mark MacGann, joka johti vuosia Uberin lobbausta ympäri maailmaa, etenkin Euroopassa.

MacGann kertoi lehdelle vuotaneensa yli 124 000 dokumenttia, koska hän uskoi Uberin tarkoituksella rikkoneen lakeja kymmenissä maissa ja johtaneen kuljettajiaan samalla tahallaan harhaan.

Tästä on kyse

Uberin tietovuoto

Sunnuntaina uutisoitu tietovuoto paljastaa kyytivälitysyhtiö Uberin rakentaneen tiiviit lobbausyhteydet moniin maailman johtaviin poliitikkoihin ja toimineen tietoisesti vastoin lakia laajentaessaan toimintaansa.

Laajasta tietovuodosta ja sen sisällöstä uutisoivat muun muassa Yle ja brittilehti The Guardian.

Tietovuoto, jota kutsutaan UberFilesiksi, koostuu 124 000 Uberin sisäisestä dokumentista, kuten sähköposteista, sisäisistä muistioista, laskukopioista ja tekstiviesteistä. Dokumentit ovat vuosilta 2013–2017.

Selvinneiden tietojen mukaan Uber piti alkuvuosinaan 2013–2017 yhteyttä muun muassa Joe Bideniin ja Emmanuel Macroniin, jotka toimivat nykyään Yhdysvaltain ja Ranskan presidentteinä, mutta olivat jo silloin korkeassa poliittisessa asemassa.

Uber suoritti vuosina 2014–2016 laajan lobbausoperaation myös Suomessa, Yle kertoo. Operaation tavoitteena oli uudistaa Suomen taksilainsäädäntöä tavalla, joka mahdollistaisi yhtiön toiminnan Suomessa.

Tietojen mukaan aloittaessaan toimintansa uudessa maassa Uber ei yleensä välittänyt maan lain­säädännöstä. Se ei käynyt läpi normaaleja lupamenettelyjä tai pyrkinyt muuttamaan paikallista lainsäädäntöä vaan yksinkertaisesti aloitti toimintansa.

Tietovuoto osoittaa myös, että Uber loi tietojärjestelmiinsä niin sanotun ”hätä­kytkimen”, jolla se pystyi katkaisemaan pääsyn servereilleen. Näin se esti useiden maiden viranomaisia saamasta tietoja Uberin toiminnasta.

”Kadun, että olin osa joukkoa, joka väänteli faktoja saadakseen kuljettajien, asiakkaiden ja poliittisen eliitin luottamuksen”, hän sanoi Guardianin haastattelussa.

MacGann kuvaili Guardianille sitä tapaa ja helppoutta, jolla Uber onnistui tunkeutumaan vallan ytimeen esimerkiksi Britanniassa, Venäjällä ja Ranskassa humalluttavaksi, mutta myös erittäin epäreiluksi ja epädemokraattiseksi.

Entisen Uberin lobbarin mukaan poliitikot olivat yleensä hyvin hanakoita tukemaan Uberia, mutta poikkeuksia löytyi esimerkiksi Ranskassa. Uberin luvattomat taksit aiheuttivat taksikuljettajien mellakoita maassa ja hajottivat myös silloisen hallituksen rivejä. Uberilla oli kuitenkin MacGannin mukaan yksi vahva liittolainen maassa, nimittäin nykyinen presidentti Emmanuel Macron, joka toimi talousministerinä 2016. MacGann kertoi Guardianille, että Macron puolusti henkilökohtaisesti Uberia sisäministeriötä vastaan, joka uhkaili yritystä ja MacGannia rikosvastuulla, jos palvelua ei lopeteta.

Uber vakoili asiakkaita ja ajoi kuljettajansa oikeustaisteluihin myös Suomessa

MacGann kertoi myös yrityksen työntekijöiden mahdollisuuksista vakoilla käyttäjiä Uber-applikaation kautta. Uberilla puhuttiin "Taivaasta", datatyökalusta, jolla pystyi seuraamaan reaaliajassa applikaation käyttäjien liikkeitä missä tahansa.

Guardianin mukaan Uber tiedotti lopettaneensa "Taivaan" käytön vuonna 2017.

Suomessa Ylen MOT-toimitus sai aineistosta esille tietoja Uberin toiminnasta Suomessa. Uber pisti kuljettajansa rikkomaan Suomen lakia, mutta jätti usein maahanmuuttajataustaiset kuljettajansa kärsimään yksin oikeustuomiot ja otti heiltä siivut tuloista.

Uberin suhtautuminen juridisiin ongelmiin on nähtävissä myös sen toiminnassa muissakin maissa, ilmenee tietovuodosta Ylen mukaan.

”[– –] Välillä meillä on ongelmia, koska me toimimme vitun laittomasti”, Uberin viestintäjohtaja viestitteli Ylen mukaan MacGannille.

Ylen mukaan Uber lobbasi useita vaikutusvaltaisia suomalaisia, kuten entistä pääministeriä Alexander Stubbia (kok.) ja taksilakiuudistuksen läpivienyttä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.).

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut