Fortum ehdottaa Uniperin pilkkomista, osa liiketoiminnoista irrotettaisiin Saksan valtion omistukseen

Uniper kertoo hakevansa Saksan uuden, liittopäivien perjantaina hyväksymän lainsää­dännön mahdol­lis­tamaa tukea tilan­teensa vakaut­ta­mi­seksi.

Uniper hakee Saksan valtiolta apua tilanteensa vakauttamiseen.

8.7. 15:22

Suomalainen energiayhtiö Fortum esittää, että sen saksalainen tytäryhtiö Uniper pilkotaan. Asia selviää Uniperin perjantaina iltapäivällä lähettämästä pörssitiedotteesta.

Uniper kertoo tiedotteessaan, että se hakee Saksan uuden, liittopäivien perjantaina hyväksymän lainsää­dännön mahdol­lis­tamaa tukea tilan­teensa vakaut­ta­mi­seksi.

Uniperin mukaan Fortumin Saksan viranomaisille antama ehdotus sisältää Uniperin uudelleenorganisoinnin niin, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotetaan muista toiminnoista valtion omistukseen.

Uniper ajautui vaikeuksiin jo viime talvena, kun Venäjän kaasutoimitusten väheneminen nosti maakaasun hintaa rajusti.

Uniper on tehnyt matalalla hinnalla pitkäaikaisia myyntisopimuksia ja joutui talvella maksamaan niiden katteeksi suuria vakuusmaksuja.

Silloin se tarvitsi 10 miljardin euron rahoituspaketin, josta Fortumin osuus oli kahdeksan miljardia euroa. Fortumin osuus koostuu takauksesta ja osakaslainasta. Uniper on käyttänyt suurimman osan rahoituksesta.

Nyt Uniperin ongelmat ovat vakavampia. Yhtiön kumppani, Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom, on rajoittanut merkittävästi kaasutoimituksia Saksaan viime viikkojen aikana. Uniperin mukaan kesäkuun 16. päivän jälkeen Gazprom on toimittanut sille vain 40 prosenttia kaasusta, joka sen sopimusten mukaan pitäisi toimittaa.

Uniper siis joutuu nyt ostamaan kaasua markkinoilta huomattavasti kalliimmalla kuin mitä se saa maksuna omilta asiakkailtaan.

Saksa on pitänyt kaasuvirtojen heikkenemistä poliittisena, mutta Venäjä on sanonut syyn olevan puhtaasti tekninen.

Gazpromin mukaan se ei pysty toimittamaan normaalia määrää kaasua Itämeren Nord Stream -kaasuputken kautta, koska saksalainen Siemens ei ole kyennyt palauttamaan huollossa olleita turbiineja ajallaan. Gazpromin mukaan tämä rajoittaa sen siirtokapasiteettia.

Siemensin mukaan Kanadassa on ollut huollossa yksi turbiini, jota ei olla voitu palauttaa Kanadan asettamien pakotteiden vuoksi.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina, että Saksan valtio oli saanut Kanadalta ”positiivisen signaalin” turbiinin palauttamisesta. Valtio ei pystynyt sanomaan, että turbiini olisi jo palautettu, mutta Reutersin lähteiden mukaan päätös turbiinin palauttamisesta on jo tehty.

Reutersin lähteiden mukaan turbiini lähetettäisiin ensin Saksaan, josta se toimitettaisiin edelleen Gazpromille. Näin Kanada ei rikkoisi pakotteita.

Kreml sanoi perjantaina, että se lisäisi kaasutoimituksia Eurooppaan, mikäli turbiini palautettaisiin. Ukrainan hallinto taas on sanonut vastustavansa turbiinin toimittamista Gazpromille, koska se uhmaisi Venäjälle asetettuja pakotteita.

Oman mausteensa asiaan tuo se, että Nord Stream -kaasuputki suljetaan ensi maanantaina kymmeneksi päiväksi huoltotöiden vuoksi.

Euroopassa on pelätty, että Venäjä ei huoltotöiden jälkeen aukaise kaasuputkea enää lainkaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut