Polttoaineiden hintaan on luvassa pieni helpotus – Jakeluvelvoitteen pienentäminen läpi eduskunnassa

Nousseita polttoainekulujen vaikutusta kuluttajien ja yrittäjien kukkaroon yritetään hillitä myös nostamalla summaa, josta voi saada työmatkakulujen verovähennystä sekä määräaikaisella kuljetusyrittäjien polttoainetuella.

Tiistaina 28. kesäkuuta diesel maksoi veneilijöiden käyttämällä Mustalahden GT-asemalla 2,630 euroa ja Rantaperkiön Nesteellä 2,444 euroa. Muiden asemien hinnat asettuivat pääasiassa näiden väliin.

1.7. 9:25

Aamulehti

Polttoaineiden hinnan nousua pyritään nyt hillitsemään polttoaineiden jakeluvelvoitteen pienentämisellä tämän vuoden osalta.

Sen myötä dieselin hinnan pumpulla pitäisi laskea 12 senttiä ja bensan hinnan hieman tätä vähemmän.

Polttoaineiden jakeluvelvoite on polttoaineiden jakelijoille asetettu velvoite. Tietyn osuuden kulutukseen jaettavasta polttoaineesta on oltava biopohjaista polttoainetta.

Lue lisää: Noora Huolmanin perhe maksaa dieselistä 460 euroa kuukaudessa ja miettii nyt, onko työmatkoihin varaa – Näin rajulla tavalla ennätyskallis polttoaine iskee pirkanmaalaisten arkeen

Mikä?

Helpotukset polttoainekuluihin

Eduskunta hyväksyi juhannuksen alla polttoaineiden jakeluvelvoitteen alentamisen tänä vuonna.

Alentamisen arvioidaan laskevan dieselin pumppuhintaa 12 senttiä litralta.

Velvoitetta lasketaan tänä vuonna 7,5 prosenttiyksikköä. Sen lasketaan lisäävän Suomen hiilidioksidipäästöjä tänä vuonna noin 800 000 hiilidioksiditonnia.

Eduskunta hyväksyi juhannuksen alla myös määräaikaisen polttoainetuen kuljetusyrityksille.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vuoden 2022 verotuksessa vähentää poikkeuksellisesti aina 8 400 euroon asti. Viime vuonna matkakuluvähennyksen enimmäismäärä oli 7 000 euroa. Omavastuu 750 euroa pysyy ennallaan.

”Velvoite perustuu EU:n uusiutuvan energian direktiiviin, jossa säädetään biopolttoaineen määrän vähimmäistasosta”, työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Nicoleta Kaitazis kertoo.

Velvoitteella tavoitellaan päästöleikkauksia.

Polttoaineen hintojen nousun vaikutuksia on nyt Suomessa päätetty vähentää pienentämällä velvoitetta tämän vuoden osalta 19,5 prosentista 12 prosenttiin.

”Jakeluvelvoitteen alentamisen seurauksena tapahtuva hintojen pieneneminen perustuu siihen, että biopolttoaineiden tuotanto on kalliimpaa kuin fossiilisten polttoaineiden.”

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen jakeluvelvoitteen alentamisesta juhannuksen alla. Lain väliaikainen muutos menee vielä tasavallan presidentin vahvistettavaksi heinäkuun alussa. Muutos voi tulla voimaan heti sen jälkeen.

”On vaikea arvioida, koska hinnan lasku näkyy pumpulla. Voi mennä hetki, ennen kuin jakelijat pystyvät mukauttamaan omaa toimintaansa muutoksen mukaiseksi. Siihen liittyy isojakin epävarmuuksia.”

Velvoite päästöjen vähentämisestä on myöhemmin kuitenkin täytettävä. Käytännössä velvoite täytetään lisäämällä myöhemmin biopolttoaineiden määrää polttoaineissa myöhemmin tihennetyllä tahdilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut