Uusi käänne: Pyynikin käsityöläis­panimon yhtiökokous siirtyy elokuulle – ”Kirjanpidon liitteitä tarkistettava”

Vuoden 2021 tilinpäätös on edelleen hyväksymättä. Myös yhtiössä toteutetun erityistarkastuksen ja siihen pyydettyjen täydennysten käsittely on edelleen kesken.

Pyynikin käsityöläispanimon uusi toimitusjohtaja Kari Luttinen kuvattiin Tampereella 10. kesäkuuta.

29.6. 16:16 | Päivitetty 30.6. 21:20

Tamperelaisen Pyynikin käsityöläispanimo oy:n piti hyväksyä vuoden 2021 tilinpäätös varsinaisessa yhtiökokouksessaan torstaina 30. kesäkuuta, mutta kokous on siirtymässä elokuulle.

Panimoyhtiön toimitusjohtajan Kari Luttisen mukaan yhtiön kirjanpidossa on puutteita, joita ei ehditä saada kuntoon tässä aikataulussa.

“Vasta kesäkuun puolivälissä ylimääräisessä yhtiökokouksessa valitulle uudelle hallitukselle jää liian lyhyt aika perehtyä yhtiön tilanteeseen. Tarkoituksena on saada kirjanpitoon liittyvät lisäselvitykset kuntoon heinäkuun loppuun mennessä, jolloin varsinainen yhtiökokous voisi olla elokuun alkupuolella”, sanoo Luttinen.

Yhtiön osakkeenomistajille toimitetussa tiedotteessa todetaan, että muutamien kirjanpitoon liittyvien erien ja liitetietojen tarkastamiseen tarvitaan lisäselvityksiä. Lomakauden vuoksi varsinainen yhtiökokous siirretään elokuulle.

“Haluamme, että kaikilla osakkaille on mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen halutessaan”, yhtiön uuden hallituksen puheenjohtajan Marko Teivaan allekirjoittamassa osakastiedotteessa todetaan.

Teivas johtaa päätyökseen tamperelaista liikkeenjohdon konsultointiyritystä Brownie & Co oy:tä.

MIKÄ?

Pyynikin käsityöläispanimo

Vuonna 2012 perustettu pienpanimo, joka käyttää myös markkinointinimeä Pyynikin Brewing Company oy.

Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 noin 4,7 miljoonaa euroa ja liiketappio 0,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 liikevaihto on vielä vahvistamattoman tilinpäätöksen mukaan 4,6 miljoonaa euroa ja liiketappio 2,2 miljoonaa euroa eli nelinkertainen aiempaan verrattuna.

Liikevaihto on kasvanut vuoden 2017 aikana noin 1,7 miljoonasta 4,7 miljoonaan, mutta toiminta on tuona aikana ollut vuosittain 0,4–0,5 miljoonaa euroa tappiollista.

Yhtiö kertoi tammikuussa 2022 ajaneensa alas Tampereen Raholan panimon ja keskittäneensä tuotannon Viron Haljalaan. Panimo toimii vuokralla tamperelaisen yrittäjän Samu Saarikosken tanskalaispanimo Harboelta ostamissa tuotantotiloissa.

A-osakkeiden äänivalta leikattiin

Yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa 16. kesäkuuta hyväksyttiin osakkeiden konversio eli A-osakkeiden äänivallan leikkaaminen yhden suhde yhteen eli B-osakkeiden tasolle.

Panimoyhtiön A-osakkeella on tällä hetkellä 20-kertainen äänivalta B-osakkeisiin verrattuna. B-osakkeella saa haltuunsa yhden äänen yhtiössä, kun A-osake antaa 20 ääntä.

Käsityöläispanimon perustajaperhe eli panimomestari Tuomas Peren perhe lähipiireineen on nykyisellä äänivaltasuhteella pystynyt hallitsemaan yhtiön päätöksentekoa, ja tähän haluttiin saada yhtiökokouksessa muutos.

Konversio on vielä hyväksyttävä kaupparekisterissä.

Konkurssiuhka todellinen

Merkittävät A-osakkaat totesivat ennen aiempaa ylimääräistä yhtiökokousta, että konkurssi on varteenotettava vaihtoehto, ellei osakkeiden äänivaltasuhteisiin saada muutosta ja sitä kautta uutta ulkopuolista pääomaa yhtiöön.

Vielä vahvistamattoman viime vuoden tilinpäätöksen mukaan panimon tappiot ovat nelinkertaistuneet vuonna 2021 noin 2,2 miljoonaan euroon.

Yhtiö on aiempina tilikausina kirjannut tappiota liikevaihdon kasvusta huolimatta keskimäärin 0,5 miljoonaa euroa vuosittain.

Panimoyhtiön talouteen ja kirjanpitoon tehtiin keväällä erityistarkastus, joka kohdistui viimeisiin kolmeen vuoteen.

Tarkastuksen loppuraporttia käsiteltiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa kesäkuun alussa, mutta käsittely jäi kesken, koska kokous edellytti lisäselvityksiä perustajaperheen edustajien tekemistä konsultointisopimuksista. Sopimuksilla yhtiölle myytiin asiantuntijapalveluita.

Täsmennys 30.6.2022 kello 21.20: Täsmennetty jutun alun ja otsikon muotoiluja. Yhtiön tilintarkastuksessa ei ole ollut puutteita, kuten jutussa ensin luki. Sen sijaan muutamien kirjanpitoon liittyvien erien ja liitetietojen tarkastamiseen tarvitaan lisäselvityksiä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut