OP: Lainojen korko­suojaukset ovat kallistuneet roimasti, hintojen nousu leikkaa jo suojauksen suosiota

Korkosuojauksen hinta kulkee käsi kädessä markkinoiden korko-odotusten kanssa.

17.6. 16:40

OP-ryhmän mukaan pankin tarjoamien korkosuojausten suosion kasvu on hiipunut kesää kohti, koska suojausten hinnat ovat nousseet niin paljon.

Lainoja suojataan edelleen aktiivisesti korkojen nousulta. Helmikuussa OP:sta nostetuista uusista asuntolainoista suojattiin 43 prosenttia, mutta huhtikuussa enää 32 prosenttia.

Lue lisää: Yksi kuva näyttää, kuinka jyrkästi asuntolainojen korot nyt nousevat – nämä asiat velallisen kannattaa ottaa huomioon

”Euriborin nousu näkyy nyt korkosuojausten hinnoissa, mikä on laskenut korkosuojien kysyntää kesää kohden”, OP:n henkilö­asiakas­rahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi sanoo tiedotteessa.

Asuntolainakorkona tunnettu 12 kuukauden euribor oli vielä vuoden alussa nollan alapuolella, mutta kipusi nollan yläpuolelle huhtikuussa. Keskiviikkona korko oli jo 1,067 prosenttia.

Lue lisää: OP Tampereen tulos pieneni alkuvuonna – Korkosuojauksen kasvu kovassa nousussa

Tällä hetkellä markkinat ennakoivat korkojen nousun jatkuvan niin, että ensi vuonna 12 kuukauden euribor saattaa jo hipoa kahta prosenttia. Rohkeimpien arvioiden mukaan korko nousisi ensi vuoden puoliväliin mennessä jopa 2,75 prosenttiin.

Korkosuojat ovat eräänlaisia vakuutuksia, joita pankit myyvät asiakkaille korkojen nousua vastaan. Korkosuojauksen hinta kulkee käsi kädessä markkinoiden korko-odotusten kanssa. Lopullinen vastaus korkosuojan kannattavuudelle saadaan vasta sitten, kun korkosuojauksen aika on juossut loppuun.

Lue lisää: Asuntolaina kallistuu: viitekorko pysynyt plussalla jo päiviä – katso, miten koronnousu vaikuttaa lainasi kuukausierään

OP:n asiakkaiden ottamien uusien lainojen korkosuojausten kappalemäärä kasvoi 17 prosenttia tammi–huhtikuussa edelliseen vuoteen nähden.

OP kertoo, että eniten lainojaan suojaavat nuoremmat ja vanhemmat asiakkaat, vähiten keski-ikäiset. Korkein suojausaste on 200 000–300 000 euron lainoissa.

OP:ssa asuntolainojen hakemusmäärät laskivat Venäjän aloittaman sodan vuoksi helmi–maaliskuussa. Toukokuussa lainojen kysyntä vilkastui, mutta hakemusmäärät jäivät viime vuosia alemmalle tasolle.

”Arvioimme, että kesän ja syksyn aikana asuntolainan­kysyntä jatkaa tasolla, jolla olimme ennen korona­pandemian aikana syntynyttä kysyntäpiikkiä”, Nurmi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut