Rajoituksia annoskokoihin, korotus hintaan vai broileri ja kala pois tavallisista lounaista? – Näin ruoan kallistuminen näkyy opiskelijoiden lautasilla

Tilanteesta erityisen hankalan tekee se, että Suomessa Kelan tukemille aterioille on määritelty maksimihinta. Nyt opiskelijaravintolat voivat joustaa ainoastaan raaka-ainekuluissa.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kankaanpäässä opiskeleva Pinja Marienberg on kesäharjoittelussa Tampereella. ”Löysin täältä tämän ravintola Frenckellin ja käyn täällä usein syömässä. Täällä on hyvää ja monipuolista ruokaa edulliseen hintaan nähden. Toivon, että hinnat eivät nousisi, koska opiskelijoilla rahat ovat vähissä.”

18.6. 7:00

Aamulehti

Ruoan raaka-aineiden hintojen nousu näkyy myös opiskelijoiden lautasilla opiskelija­ravintoloissa.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja maatalouden huonon vuoden aiheuttama ruokakriisi on aiheuttanut hurjaa kustannustason nousua ja se vaikuttaa opiskelija­ruokaan voimakkaasti”, sanoo toimitusjohtaja Päivi Lindén Juvenes oy:sta.

”Jo toukokuussa raaka-aineiden hinnat nousivat 17,7 prosenttia. Heinäkuussa puolestaan nousevat palkat. Polttoaineiden nousseet hinnat näkyvät kuljetus­kustannuksissa. Energia­kustannuksetkin ovat nousseet. Raaka-aineiden hintojen lisäksi myös ruoan saatavuus on haastavaa. Enää ei esimerkiksi ole hernettä saatavilla hernekeittoon.”

Tilanteesta tekee erityisen hankalan se, että Suomessa Kelan tukemille opiskelija-aterioille on määritelty maksimihinta. Ateria saa maksaa korkeintaan 2,70 euroa. Opiskelija­ravintolat saavat Kelalta 2,30 euron verran tukea ateriaa kohden.

Lisäksi tarjotun ruoan pitää olla ateriasuositusten mukaista. Suositusten mukaan ruoan pitää olla monipuolista, terveellistä, maukasta ja ravitsevaa. Opiskelija-aterian tulee kattaa noin kolmannes päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta.

Ravintola- ja palveluyritys Juveneksen omistaa Tampereen ylioppilaskunta Trey. Yhtiöllä on yli 50 ravintolaa ja 11 kahvilaa ympäri Suomea. Tampereella Juveneksella on ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi viisi kampusravintolaa.

Arkkitehtiopiskelija Joona Lukka hyödyntää opiskelijaravintoloiden palveluja, vaikka onkin jo myöhäisemmän vaiheen opiskelija. "Edullinen ja laadukas opiskelijaruoka on todella hyvä juttu. Voisin maksaa opiskelijaruoasta enemmänkin, jos hyvä laatu sitä edellyttäisi. Kyllähän se kieltämättä vähän huolestuttaa, jos opiskelijaruoan laatu tai määrä heikkenee ruokakriisin vuoksi. Toisaalta se ei ole suurin asia, joka Ukrainan sodassa minua huolestuttaa.”

Vaikea täyttää suositukset

Koska ateriasuositusten ja opiskelijoiden maksama peruslounaan hinta on jo maksimitasolla, niin nyt raaka-ainekulut on ainoa elementti, joka joustaa.

”Se näkyy suoraan opiskelijan lautasella. Tulee olemaan vaikeaa täyttää Kelan ateriasuositusten kriteerejä ja tarjota suositusten mukaista ruokaa, sillä kustannusten nousua ei voi kompensoida nostamalla lounaan hintaa”, Juveneksen Päivi Lindén sanoo.

Hänen mukaansa yksi vaihtoehto on, että kalliimpia raaka-aineita sisältävät ruoat siirretään erikoishintaisiin lounastuotteisiin, jotka ovat kalliimpia.

”Opiskelijan maksama hinta sellaisista ruoista nousisi 1,3 eurolla ja se on aika paljon. Mielestäni kaikilla pitäisi olla mahdollisuus syödä perushintaista lounasta, jossa on ateriasuositusten mukaisia asioita.”

Huolta ruoan laadusta

Lindénistä tuntuu hurjalta, että perinteisiä raaka-aineita, kuten vaikkapa rajusti kallistunutta broileria ja tavallisia kalatuotteita, pitäisi siirtää erikoishintaisten tuotteiden joukkoon.

Opiskelijaravintolat ovat yrittäneet vaikuttaa ministeriöön yhdessä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL), opiskelijoiden ja matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran kanssa.

”Syksyllä tarvitaan väistämättä opiskelijalounaan hinnan korotus, jotta laadukasta ruokaa voidaan tarjota. Opiskelijat itsekin ovat sitä mieltä, että lounaasta voi maksaa enemmän, jos saa laadukkaampaa ruokaa. Heidän tahtotilansa on ollut pitää huolta ruoan laadusta", Lindén sanoo.

”Tärkeää olisi myös saada ateriatukeen korotusta. Opiskelijoilla on muutenkin ollut vaikeaa viimeiset pari vuotta. Heitä ei saisi unohtaa tässä kohtaa. Monelle opiskelijalle tämä on myös ainoa ateria päivässä. Siksi sen olisi syytä pysyä laadukkaana.”

Ateriasuositukset vaikuttavat siihen, millaista tarjotun ruoan tulee olla. Suositusten mukaan opiskelija-aterian tulee kattaa noin kolmannes päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta.

Rajoituksia annoskokoihin?

Tiettyjen ruokien osalta opiskelijaravintoloissa on tähänkin mennessä ollut rajoituksia sen suhteen, paljonko niitä saa lautaselleen enimmillään ottaa. Esimerkiksi riisin, leivän ja pastan määrää ei ole rajoitettu.

”Väistämättä sitäkin voi olla edessä, rajoitetaan annoskokoa ja kappalemääriä edelleen. Tai sitten raaka-aineita vaihtuu edullisempiin. Mutta sekin on vaikeaa, koska esimerkiksi ateriasuositukset täyttäviä viljatuotteita ei ole hirveästi saatavilla”, Lindén pohtii.

Opiskelijoiden kanssa samoissa ravintoloissa käy syömässä myös esimerkiksi yliopiston henkilökuntaa. Kelan ateriatuki ei koske heitä, joten henkilökunnan lounashintoihin on jo tehty hinnankorotusesityksiä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut