Euroopan keskuspankki lupaa toimia korkoerojen pitämiseksi kurissa – Italian velkakirjoja voidaan alkaa ostaa kohdennetusti

Italian valtionlainojen korot ovat nousseet hälyttävästi.

Euroopan keskuspankin Christine Lagarde kuvattiin lehdistötilaisuudessa Amsterdamissa 9. kesäkuuta.

15.6. 17:36

STT

Euroopan keskuspankki (EKP) sijoittaa elvytysohjelmassa ostettuja velkakirjojen varoja joustavasti korkoerojen kasvun torjumiseksi. EKP päätti asiasta ylimääräisessä kokouksessaan.

Lisäksi EKP ilmoitti, että se kiirehtii uuden välineen kehittämistä, jolla puututaan korkomarkkinoiden jännitteisiin. Odotus on, että väline voitaisiin esitellä heinäkuussa EKP:n neuvoston käsiteltäväksi.

Ilmoitus ylimääräisestä EKP:n neuvoston kokouksesta tuli sen jälkeen, kun Italian valtion 10-vuotisen joukko­velkakirja­lainan jälkimarkkina­korko nousi neljään prosenttiin. Edellisen kerran Italian lainan korko on ollut näin korkealla vuonna 2014. Samalla ero Saksan korkoihin on revähtänyt suureksi.

Pahasti velkaantunut Italia kuuluu euroalueen haavoittuvimpiin talouksiin. Valtionlainojen korkojen nousu viittaa siihen, että markkinoilla on epäluottamusta Italiaa kohtaan.

EKP ilmoitti viime viikolla, että se aikoo nostaa heinäkuussa ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Sen jälkeen seuraava ohjauskoron nosto olisi vuorossa syyskuussa, ja korkojen nostoja jatkettaisiin sen jälkeenkin.

”Ovat kertoneet jo aiemmin”

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen toteaa, että linjauksellaan EKP ilmoittaa voivansa ostaa niiden maiden velkapapereita, joiden korot ovat nousseet enemmän kuin pidetään perusteltuna.

”Tätä he ovat kertoneet jo aiemmin. Mitään varsinaista uutta tässä ei tullut”, Heiskanen sanoo.

Uudesta välineestä korkoeroihin puuttumiseksi on puhuttu pitkään, mutta valmista ei ole tullut. ”Euroopan keskuspankin pitää vastata huutoonsa ja tuoda esille, mikä tämä uusi väline on. Sitten myös käytännössä nähdä, miten uudelleensijoitusten suuntaaminen toimii. Toistaiseksi ne ovat hieman arvailujen varassa.”

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ei uskonut, että EKP:n toimet vielä tässä vaiheessa riittävät rauhoittamaan markkinoita tai estämään Italian korkojen nousua jatkossa. EKP:ltä oli odotettu reaktiota jo viime viikolla ja kun mitään ei kuulunut, näkyi reaktio koroissa.

”Ensisijainen työkalu tässä ovat nuo pandemia-ajan osto-ohjelman velkakirjojen uudelleensijoitukset. Jos niitä tehdään riittävän aggressiivisesti, voidaan saadakin markkinaliikettä. Veikkaan, ettei EKP:ssä olla valmiita riittävän vahvasti kohdentamaan. Tarvitaan uusi työkalu, josta kuulemme varmaan enemmän heinäkuun kokouksessa”, hän sanoo.

Sijoittajat eivät ole vakuuttuneita

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sijoittajat eivät ole vakuuttuneita siitä, että EKP kykenisi samaan aikaan nostamaan ohjauskorkojaan ja pitämään pinnalla euroalueen haavoittuvimmat taloudet.

Ohjauskorkojen noston tarkoituksena on suitsia kiihtynyttä inflaatiota. Samalla korkojen nosto hidastaa talouskasvua, mikä saattaa johtaa heikoimmin kasvavat taloudet vaikeuksiin.

EKP on päättänyt myös lopettaa tämän kuukauden päättyessä massiivisen omaisuuserien osto-ohjelmansa (APP). EKP on näin tukenut tähän saakka euroalueen talouksia ostamalla valtioiden velkapapereita.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut