Neste ennakoi käyttö­katteensa nousevan merkittävästi – öljytuotteiden jalostus­marginaali yli kaksinkertaistuu

Varautuminen venäläisen raakaöljyn korvaamiseen on nostanut Porvoon jalostamon käyttöastetta.

Uusiutuvan dieselin tankkausta Helsingissä 27. lokakuuta 2020.

14.6. 14:35

Helsinki

Neste nostaa toisen neljänneksen näkymiään ja ennakoi, että vertailukelpoinen käyttökate nousee merkittävästi verrattuna vuoden alkuun. Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jonka seurauksena bensiinin ja dieselin jalostusmarginaalit ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle tasolle.

Neste ennakoi, että öljytuotteiden jalostusmarginaali nousee yli kaksinkertaiseksi alkuvuoteen verrattuna. Aiemmin yhtiö odotti marginaalin olevan samalla tasolla kuin ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin se oli 10,3 dollaria tynnyriltä.

Tämän lisäksi Nesteen varautumistoimet venäläisen raakaöljyn ja maakaasun korvaamiseksi ovat mahdollistaneet Porvoon jalostamon korkean käyttöasteen.

Jalostusmarginaali tarkoittaa summaa, joka saadaan, kun valmiiden tuotteiden hinnasta vähennetään raaka-ainekustannukset ja muut kulut.

Bensan ja dieselin hinnat ennätystasolla

Bensiini ja dieselin hinnat ovat nousseet ennätystasolle Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E10-bensiini maksoi tiistaina keskimäärin 2,56 euroa ja diesel 2,41 euroa litralta.

Hintojen nousu on ollut nopeata, sillä toukokuussa 95E10 maksoi keskimäärin 2,30 euroa ja diesel 2,27 euroa litralta, kertoo Tilastokeskus.

Nesteen mukaan Brent-raakaöljyn liukuva keskihinta oli kohonnut tiistaina runsaaseen 128 dollariin tynnyriltä.

Neste julkistaa tammi–kesäkuun puolivuosikatsauksensa 28. heinäkuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut