Käräjäoikeus hylkäsi kaikki Nokian Renkaita ja sen johtajia vastaan nostetut syyteet arvopaperi­markkina­rikoksista – Rengastestien vilpistä ei näyttöä

Syyttäjät vaativat rangaistuksia sisäpiiritiedon väärinkäyttämisestä ja tiedottamisrikoksista, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Nokian Renkaat toimitti tiedotusvälineiden testeihin renkaita, joissa oli paremmat ominaisuudet kuin myyntiin tulleissa.

10.6. 12:10 | Päivitetty 10.6. 13:56

HELSINGIN käräjäoikeus on hylännyt yksimielisesti kolmen tuomarin kokoonpanossa kaikki Nokian Renkaita ja sen johtajia vastaan nostetut syytteet arvopaperimarkkinarikoksista.

Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 poliisille tutkintapyynnön siitä, oliko yhtiö laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön tietyt työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiiritietoa arvopaperikaupassa vuosina 2015–2016.

Yhtiö lähetti tiedotusvälineiden testeihin tuotekehitysvaiheen renkaita, joiden ominaisuudet saattoivat olla parempia kuin myöhemmin myyntiin tulleissa tuotteissa.

NOKIAN RENKAAT kertoi testeihin toimitettujen renkaiden paremmista ominaisuuksista Kauppalehdelle helmikuussa 2016, mikä johti osakkeen tuntuvaan halpenemiseen.

Testirenkaiden väitetty vilppi oli kuitenkin tullut ilmi jo syksyllä 2015, jolloin yhtiön hallituksen aloitteesta käynnistetty sisäinen tarkastus asiasta valmistui. Yhtiö oli saanut vihiä ulkopuolista sähköpostiviesteistä, joissa kerrottiin väitetystä vilpistä.

Syyttäjien mielestä neljä yhtiön johtajaa syyllistyivät sisäpiiritiedon väärinkäyttöön myydessään optio-oikeuksiaan ennen kuin yhtiö kertoi renkaiden peukaloinnista Kauppalehdelle.

KÄRÄJÄOIKEUDEN mukaan syyttäjän näkemyksille ei ollut mitään näyttöä.

”Käräjäoikeus ei myöskään anna mitään näyttöarvoa ulkopuolisten henkilöiden tulkinnoille toisten sähköpostien sisällöstä tarkoituksineen ja kirjoitusvirheineen saati hymiöineen. Käräjäoikeus ei edelleen anna mitään näyttöarvoa sille, miten joku toimittaja on tulkinnut ns. kohuartikkelia ja millaisen artikkelin tämä on aiheesta kirjoittanut ja miten taas muut ovat kyseistä artikkelia tulkinneet”, ratkaisussa todetaan.

Käräjäoikeus ei antanut mitään näyttöarvoa sillekään, miten eri tahot ovat tulkinneet Nokian Renkaiden lehdistö- ja pörssitiedotetta.

Ratkaisussaan käräjäoikeus toteaa myös, että syyttäjien väittämästä testivilpistä ei oikeudenkäynnissä saatu näyttöä eikä yhtiön optio- tai palkitsemisjärjestelmässä ollut mitään normaalista poikkeavaa. Väitetty testivilppi ei kuitenkaan ollut se, mistä yhtiötä ja sen johtajia käräjäoikeudessa syytettiin.

TUOMIOISTUIN hylkäsi myös syyttäjien vaatimuksen, jonka mukaan yhtiölle olisi määrättävä 850 000 euron yhteisösakko arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta.

Syyttäjät vaativat tiedottamisrikoksesta rangaistusta myös entiselle toimitusjohtajalle Ari Lehtorannalle ja viidelle hallituksen jäsenelle, mutta nämäkin syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

”Käräjäoikeus on arvioinut poikkeuksellisen laajaa näyttöä erittäin huolellisesti ja tehnyt oikean johtopäätöksen hylätessään kaikki syytteet. Syyttäjät eivät esittäneet mitään näyttöä testivilpistä. Tuotekehityksessä ei ole mitään kyseenalaista”, sanoo Lehtorannan asianajaja Kai Kotiranta.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen. Syyttäjät voivat valittaa siitä hovioikeuteen tai hakea muutosta suoraan korkeimmalta oikeudelta ennakkopäätösvalituksella, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan ja vastapuoli antaa siihen suostumuksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut