Kilpailu bussiliikenteessä vapautui: Kuluttajat nauttineet noin 25 prosenttia halvemmista hinnoista pitkillä matkoilla

Matkustajat nousevat Onnibusin kaukoliikenteen linja-autoon Kampissa Helsingissä 2. heinäkuuta 2020.

9.6. 8:28

Helsinki

Bussilippujen hinnat pitkillä matkoilla ovat laskeneet noin 25 prosentilla linja-autoliikenteen kilpailun vapauttamisen jälkeen vuosina 2014–2019, ilmenee Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) raportista. Myös kaukojunaliikenteen hinnat ovat kilpailun vapauttamisen jälkeen laskeneet, sillä VR reagoi muutokseen alentamalla kaukojunaliikenteen lippujen hintoja noin 20 prosenttia.

KKV:n mukaan tämä on johtanut siihen, että kuluttajat ovat hyötyneet halvemmista juna- ja linja-autolippujen hinnoista yli 80 miljoonaa euroa. KKV on selvittänyt, millaisia vaikutuksia kilpailun lisääntymisellä on ollut henkilö- ja tavarajunaliikenteessä.

Tavaraliikenteessä kilpailun vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

KKV:n mukaan kilpailun vaikutukset näkyvät myös HSL:n eli Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän lähijunaliikenteessä. Vuosina 2018–2020 järjestettyyn tarjouskilpailuun osallistui kilpailutuksen voittaneen VR:n lisäksi vain yksi tarjoaja, mutta KKV:n mukaan pelkkä kilpailun uhka saattoi vaikuttaa siihen, että HSL solmi veronmaksajien kannalta huomattavasti edullisemmat sopimukset lähijunaliikenteeseen.

Kilpailutuksen jälkeen HSL:n kustannukset laskivat noin 40 prosenttia. Tämä tarkoittaa KKV:n mukaan sitä, että verorahoja säästyy vuosittain noin 25–30 miljoonaa euroa.

KKV:n mukaan VR:n matkustajaliikenteen kannattavuus ei ole myöskään kärsinyt hintojen laskemisesta, vaan yhtiö näyttää vastanneen lisääntyneeseen kilpailuun tehostamalla toimintaansa ja karsimalla kulujaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut